Ο Mακρόν ετοιμάζει «προοδευτική» πλατφόρμα με Ρέντσι και Ciudadanos ενόψει των ευρωεκλογών - iefimerida.gr

Ο Mακρόν ετοιμάζει «προοδευτική» πλατφόρμα με Ρέντσι και Ciudadanos ενόψει των ευρωεκλογών

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν (Φωτογραφία: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη συγκρότηση μιας κοινής «προοδευτικής» πλατφόρμας με άλλα ομοφρονούντα ευρωπαϊκά κόμματα, περιλαμβανομένων των κεντροδεξιών Ciudadanos της Ισπανίας, ενόψει των ευρωεκλογών επεξεργάζεται η «Δημοκρατία Εμπρός!» του Εμμανουέλ Μακρόν.

Την ανακοίνωση έκαναν ο επικεφαλής του LREM, Κριστόφ Καστανέρ και ο Γ.Γ. των Ciudadanos, Χοσέ Μανουέλ Βιγιέγκας μετά τη συνάντησή τους στη Μαδρίτη.

Ο Καστανέρ, ο οποίος επικοινώνησε και με τον ηγέτη των Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα, συζητά τα σχέδια αυτά και με άλλους Ευρωπαίους πολιτικούς στη διάρκεια μιας περιοδείας ανά τη Γηραιά Ήπειρο, που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα στη Ρώμη, όπου συναντήθηκε και με τον κεντροαριστερό πρώην πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και τον πρώην υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Σάντρο Γκότσι, με στόχο, σύμφωνα με την El Pais, την απομάκρυνση από τον παραδοσιακό διαχωρισμό «μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς» και την επικέντρωση στη «σύγκριση μεταξύ προοδευτικών – λαΐκιστών» ώστε «να σωθεί η Ευρώπη».

Το θέμα δεν είναι μια «επιφανειακή» μεταρρύθμιση της ΕΕ, αλλά «εις βάθος», πρόσθεσε ο Καστανέρ, γιατί «αυτό που περνά σήμερα η Ευρώπη αποδεικνύει πόσο εύθραυστα είναι όλα όσα θεωρούσαμε δεδομένα».

Η πλατφόρμα αυτή αποβλέπει στην έξοδο «από τα παλιά πολιτικά κόμματα» και ως εκ τούτου ίσως προχωρήσει στη δημιουργία μιας νέας ομάδας στο ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

«Πρέπει να αποφύγουμε τον εγκλεισμό σε μια ήδη δομημένη ομάδα», τόνισε ο Καστανέρ αναφερόμενος στους Φιλελεύθερους του ALDE (Συμμαχία των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη), στους οποίους περιλαμβάνονται τώρα και οι Ciudadanos.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ