Τη δημιουργία προοδευτικού μετώπου με τον διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους επιδιώκει η κυβέρνηση - iefimerida.gr

Τη δημιουργία προοδευτικού μετώπου με τον διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους επιδιώκει η κυβέρνηση

Νέες… αναταράξεις στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έρχονται στο προσκήνιο, εξ αφορμής της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, στην οποία ο πρωθυπουργός φέρεται διατεθειμένος να προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν με την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα. Σήμερα ο πρωθυπουργός συναντάται στο Λονδίνο με την Τερέζα Μέι και μεταβαίνει αύριο στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ωστόσο, ήδη έχει εκμυστηρευθεί στους συνεργάτες του ότι είναι έτοιμος να εγκαινιάσει -εντός Ιουλίου- τη συζήτηση για τη Συνταγματική αναθεώρηση, την οποία θεωρεί «αναγκαία» και ακολούθως να κινήσει τη διαδικασία στο Κοινοβούλιο τον Οκτώβριο του 2018.

Χαρακτηριστικές ήταν οι τοποθετήσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών. Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης,αναφέρθηκε στους διακριτούς ρόλους Πολιτείας-Εκκλησίας, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης διευκρίνισε πως «ο εν λόγω διαχωρισμός είναι αναγκαίος γιατί θα συσπειρώσει μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ».

Αλλο ένα «αγκάθι» στη σχέση με τους ΑΝΕΛ

Ανάλογος… ενθουσιασμός, πάντως, δεν υπάρχει στις τάξεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που ούτως ή άλλως πιέζονται μετά τη συμφωνία για το σκοπιανό. Και αποκορύφωμα τα επεισοδια στη Βόρεια Ελλάδα.

Το πρώτο καμπανάκι χτύπησε από τον εκπρόσωπο Θόδωρο Τοσουνίδη, ο οποίος σε εντελώς άλλη ρητορική από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε ότι: «Θα υπερασπιστούμε τη σχέση της Εκκλησίας με την ελληνική κοινωνία. Δεν θα επιτρέψουμε την περαιτέρω προσπάθεια απομόνωσής της», προαναγγέλλοντας επικείμενη συνάντηση Καμμένου-Ιερώνυμου.

Ισορροπίες από το Μαξίμου

Στην προσπάθεια να κρατηθούν οι δέουσες ισορροπίες και να μην ανοίξει και νέο μέτωπο, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου παρέπεμπαν στο ότι οι προτάσεις θα κινηθούν στο πλαίσιο όσων παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας τον Ιούλιο του 2016.

Τι είχε πει ο Τσίπρας τον Ιούλιο του 2016

O Πρωθυπουργός, τότε, είχε επισημάνει ότι «πρέπει να αποφευχθούν οι συγκρούσεις και να αναζητηθούν οι ευρύτερες δυνατές συναινέσεις μεταξύ της Πολιτείας, της Εκκλησίας και των πολιτών». Υπογραμμίζοντας ότι «είναι ώριμο το αίτημα για τη ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους με διατήρηση όμως για ιστορικούς και πρακτικούς λόγους της αναγνώρισης της Ορθοδοξίας ως κρατούσας Θρησκείας».

Στόχος το προοδευτικό μέτωπο

Κατά τα λοιπά, στόχευση των κυβερνητικών είναι να ανακατέψουν την «τράπουλα» και να αναδείξουν τις διαχωριστικές γραμμές της συντήρησης έναντι της προόδου, με το βλέμμα φυσικά στην επόμενη μέρα. «Ο τόπος χρειάζεται μια γενναία τομή, αυτή δε μπορεί να είναι πολιτικά ουδέτερη» είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός πριν από τρεις μήνες, στην απαντητική επιστολή του προς την Φώφη Γεννηματά. Συν τοις άλλοις, εδραιωμένη πεποίθηση στα στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης είναι ότι ζητήματα όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών αλλά και οι σχέσεις εκκλησίας -κράτους ενδείκνυνται για συγκλίσεις, ενώ από την άλλη θέλουν να «στριμώξουν» τη Νέα Δημοκρατία για το γεγονός ότι «συνεχίζει να πολιτεύεται με τρόπο μικροπολιτικό, μεταθέτοντας τη συζήτηση για τις θεσμικές αλλαγές».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ διαχωρισμός Εκκλησίας-Κράτους
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ