Γ.Γ. συντονισμού της κυβέρνησης: Χτίσαμε την επιτυχία μας με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης! - iefimerida.gr

Γ.Γ. συντονισμού της κυβέρνησης: Χτίσαμε την επιτυχία μας με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης!

Ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη το 2014 -Φωτογραφία: Intimenews/ΣΙΑΜΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού, κ. Δημήτρη Παπαγιαννάκου στη Βουλή, ο οποίος ανέφερε ότι η επιτυχής πορεία της κυβέρνησης χτίστηκε λόγω του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής ο κ. Παπαγιαννάκος είπε πως το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είχε τέσσερις διεκδικήσεις: Την μείωση των πλεονασμάτων, τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους, αν και παραδέχθηκε ότι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για διαγραφή, την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

«Αυτά είχαμε πει στη Θεσσαλονίκη και αυτά διεκδικήσαμε μέχρι εκεί που δεν παίρνει. Ειδικά ήταν και είναι πολιτικά ευαίσθητο για τους εταίρους και την ευρωζώνη το να υπάρξει μεγάλη ελάφρυνση του χρέους και των δημοσιονομικών στόχων. Το κάναμε, το διεκδικήσαμε μέχρι τελικής πτώσεως και όταν έφτασαν τα πράγματα σε αδιέξοδο ζητήσαμε γνώμη του λαού που είπε προχωρήσετε και συνεχίσαμε. Μέχρι εκεί πήγε. Ηταν ένας συμβιβασμός και από μας αλλά και από τους Ευρωπαίους»

Μάλιστα ο κ. Παπαγιαννάκος σχολίασε και την πρόσφατη αναφορά του προέδρου του ΣΕΒ ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.

«Άκουσα, δεν ήμουν παρών, ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Τσίπρα. Είμαστε αριστερό κόμμα δεν εκφράζουμε τα συμφέροντα του ΣΕΒ. Νομίζω ότι ο διάλογος που γίνεται στα ΜΜΕ για το τι συμβαίνει και που βρισκόμαστε μας αδικεί όλους»

Γκουαλτιέρι: Βιώσιμο το χρέος με τη συμφωνία

Στην ίδια συνεδρίαση, στη Βουλή, με ιδιαιτέρως θετικά λόγια περιέγραψε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι την πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup λέγοντας πως με αυτή το χρέος γίνεται βιώσιμο.

Ο κ. Γκουαλτιέρι μιλώνταςανέφερε χαρακτηριστικά:

«Το πακέτο ελάφρυνσης του χρέους καταδεικνύει ότι το ελληνικό χρέος είναι πλήρως βιώσιμο μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα. Το 2032 εάν χρειαστεί θα ληφθούν και περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Το πακέτο είναι καλό, τώρα αυτό διανοίγει σημαντικές ευκαιρίες που εναπόκειται στην Ελλάδα να αξιοποιηθούν πλήρως».

Ο κ. Γκουαλτιέρι ανέφερε ότι μετά τον Αύγουστο δεν θα υπάρξουν καθόλου μνημόνια στην Ελλάδα και επαίνεσε την ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή δύσκολων όπως είπε μεταρρυθμίσεων.

«Το πακέτο που αποφάσισε το τελευταίο Eurogroup είναι θετικό λαμβάνοντας υπόψιν τους περιορισμούς και τις διαφορετικές απόψεις μεταξύ των κρατών μελών». Οπως είπε «δεν θα υπάρξουν καθόλου περαιτέρω μνημόνια στην Ελλάδα αλλά το γεγονός ότι δόθηκαν και 15 δισ. ρευστότητας και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους όλα αυτά είναι θετικά δε νομίζω ότι μπορεί να το αρνηθεί κανείς».

Κατά τον κ. Γκουαλτιέρι, «είναι επιτυχία για όλους τους Έλληνες η συμφωνία και το γεγονός ότι εγκρίθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα έτσι ώστε να ολοκληρωθεί και η τελευταία αξιολόγηση». Παραδέχθηκε πως «τα μέτρα ήταν ιδιαίτερα απαιτητικά και ήταν και πολλά» και πρόσθεσε: «Το ότι καταφέρατε να εφαρμόσετε τόσες πολλές μεταρρυθμίσεις έπαιξε ζωτικό και πολύ θετικό ρόλο».

Ωστόσο ο Πρόεδρος της επιτροπής ζήτησε να συνεχιστεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Οσον αφορά τα υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2022 ανέφερε πως το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει ήδη το στόχο του 3,5% σημαίνει πως δεν θα χρειαστούν συμπληρωματικά μέτρα.

«Πρέπει ο ρυθμός εφαρμογής των σημαντικών μεταρρυθμίσεων να διατηρηθεί και μετά το τέλος του προγράμματος. Να έχουμε ένα σωστό μείγμα πολιτικής που να βοηθά την ανάπτυξη. Οι στόχοι για τα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι απαιτητικοί αν και τον στόχος αυτή τη στιγμή η Ελλάδα τον έχει υπερβεί. Ο στόχος του 2,2% μετά το 2022 θα έχει και μία ευελιξία στην εφαρμογή. Πρέπει κι εσείς να κάνετε αυτά που πρέπει να κάνετε αλλά και εμείς να σας βοηθήσουμε με τις επενδύσεις. Θα συζητήσουμε την παράταση του προγράμματος Γιούνκερ, είμαστε όλοι φίλοι της Ελλάδας και πρέπει να δεσμευτούμε ότι θα σας βοηθήσουμε. Νομίζω ότι μπορούμε να χαρούμε όλοι μαζί αυτή την καλή στιγμή για την Ελλάδα».

ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι -EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Ο Γιάννης Μπαλαούρας με τον Ρ. Γκουαλντιέρι
Χάρης Θεοχάρης και Γιώργος Κύρτσος -Φωτογραφία: Intimenews
Γ.Γ. συντονισμού της κυβέρνησης: Χτίσαμε την επιτυχία μας με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης! | iefimerida.gr 3
Γ.Γ. συντονισμού της κυβέρνησης: Χτίσαμε την επιτυχία μας με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης! | iefimerida.gr 4

Φωτογραφίες: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ-Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ