ΗΠΑ και ΟΗΕ ζητούν διακοπή στρατιωτικών επιχειρήσεων στη νότια Συρία -Να πιέσει η Ρωσία τη Δαμασκό - iefimerida.gr

ΗΠΑ και ΟΗΕ ζητούν διακοπή στρατιωτικών επιχειρήσεων στη νότια Συρία -Να πιέσει η Ρωσία τη Δαμασκό

Φωτογραφία: AP/ Mary Altaffer
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Αντόνιο Γκουτέρες και η Νίκι Χέιλι κάλεσαν τη Ρωσία να πιέσει τη Δαμασκό, προκειμένου να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των κυβερνητικών δυνάμεων στη νότια Συρία.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για την πρόσφατη κλιμάκωση των επιχειρήσεων εκεί, με χερσαίες επιθέσεις και αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν την περιοχή, η πλειονότητα για τη μεθόριο με την Ιορδανία, κάτι που θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια, επισήμανε ακόμη ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντουγιάριτς.

Ο Γκουτέρες ζητεί την άμεση διακοπή της τρέχουσας στρατιωτικής κλιμάκωσης και καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους σε διεθνές επίπεδο, μεταξύ των οποίων είναι η προστασία των αμάχων και των πολιτικών υποδομών, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Οι παραβιάσεις από το συριακό καθεστώς της κατάπαυσης του πυρός στη νοτιοδυτική Συρία πρέπει να σταματήσουν», τόνισε από την πλευρά της η Χέιλι. «Αναμένουμε η Ρωσία να αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί για να γίνει σεβαστή και να διασφαλιστεί η εφαρμογή της εκεχειρίας που συνέβαλε η ίδια να επιτευχθεί, όπως και να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να δοθεί τέλος στις παραβιάσεις από το συριακό καθεστώς και σε οποιαδήποτε άλλη αποσταθεροποίηση στο νοτιοδυτικό τμήμα και σε όλη τη Συρία», σημείωσε ακόμη η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ.

Τις τελευταίες ημέρες, περισσότεροι από 12.000 Σύροι έχουν εγκαταλείψει την επαρχία της Ντεράα, στη νοτιοδυτική Συρία, την οποία ελέγχουν στο μεγαλύτερο μέρος της αντάρτες και αποτελεί στόχο αεροπορικών βομβαρδισμών των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ/ AFP, Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αντόνιο Γκουτέρες Νίκι Χέιλι Συρία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ