Πέτρος Κυριακίδης: Η «ανθρώπινη ασπίδα» του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη - iefimerida.gr

Πέτρος Κυριακίδης: Η «ανθρώπινη ασπίδα» του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη

Πέτρος Κυριακίδης: Η «ανθρώπινη ασπίδα» του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στον Πέτρο Κυριακίδη, πρώην φυσικοθεραπευτή, μετέπειτα μιντιακό συνέταιρο και εσαεί πατρική φιγούρα του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, σε πρώτη φάση απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα για την υπόθεση των δανείων μαϊμού της Proton Bank, ύψους 701 εκατομμυρίων ευρώ.

Το πιο απαιτητικό «άθλημα» στον πλανήτη είναι η αυτογνωσία. Ελάχιστοι επιχειρούν να ασχοληθούν σοβαρά με αυτή και ακόμη λιγότεροι καταφέρνουν να περάσουν την γραμμή του τερματισμού. Ο κ. Κυριακίδης δεν είναι ένας από αυτούς, όπως έγινε φανερό όταν, σε ανύποπτο χρόνο, κατά την διάρκεια προσπάθειας εξαγοράς εκ μέρους του ενός ακόμη ενημερωτικού μέσου, δήλωσε: «Είμαι ένας μάγος του χρηματιστηρίου».

Οπως, όμως, μας έχει διδάξει για τα καλά ο Πίτερ Παν, «αν δεν πιστεύεις στην μαγεία, αυτή πεθαίνει». Και η αλήθεια είναι πως ποτέ κανείς έμπειρος στον χώρο των media δεν πίστεψε ότι τα πυροτεχνήματα-εξαγορές που έβγαιναν από τα καλοραμμένα μανίκια του κ. Κυριακίδη και του «ανεπίσημου» συνεταίρου του Λ. Λαυρεντιάδη ήταν οτιδήποτε πέρα από πομφόλυγες.

Το πρόβλημα είναι ότι ο ίδιος ο κ. Κυριακίδης πίστεψε στις μαγικές ιδιότητες του εαυτού του και του συνεταίρου του. Ισως να πιστεύει και ακόμη, παρόλο που το όνομά του είναι το πιο προβεβλημένο (και αναμενόμενο) από εκείνους που βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν απαγόρευση εξόδου εξαιτίας της υπόθεσης της τράπεζας Proton.

Οπως και να καταλήξουν όμως τα πράγματα (με το κακά ή χειρότερα να είναι οι δυο πιο πιθανές επιλογές) ο κ. Κυριακίδης πάντοτε θα μπορεί να αναπολεί εκείνη την ηλιόλουστη μέρα του Σεπτεμβρίου του 2009, όταν το εντυπωσιακό περίπτερο του νεοσύστατου ομίλου εκδόσεων του κέντριζε το ενδιαφέρον των επισκεπτών στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο Αγιος Βασίλης των media

Δώδεκα τίτλοι περιοδικών (από το «Free» μέχρι το «Ντόρα η μικρή εξερευνήτρια») , τέσσερις εφημερίδες (οι τρεις εκδόσεις της «Εspresso», «Η Σφήνα», η «Ισοτιμία» και η «Athens News») και ένας ραδιοφωνικός σταθμός εθνικής εμβέλειας («Flash») ήταν ο «κράχτης» για προσέλκυση υπουργών, βουλευτών, νομαρχών, δημάρχων και όλων των ταλαίπωρων εκδοτών που έβλεπαν στο Αγιοβασιλιάτικο λευκό μούσι του κ. Κυριακίδη την δυνατότητα να ξεφορτωθούν τα ασθενή μίντια τους στον μοναδικό που εκείνη την εποχή αγόραζε.

Μάλιστα οι παρόντες θυμούνται χαρακτηριστικά τον τότε δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη να κάνει «ποδαρικό», προσφέροντας ως δώρο ένα γλαστράκι με ελιά.

Καθώς επίσης την πολυπρόσωπη προσωπική φρουρά που συνήθιζε να περιτριγυρίζει τον ευγενικό ευπατρίδη με τα ψαρά μαλλιά. Αναγκαστική, αφού αλλιώς ποιος θα γέμιζε την πομπή από τζιπ με την οποία συνήθιζε αυτοκρατορικά να κυκλοφορεί.

Το με ποιανού ακριβώς κεφάλαια αγόραζε ο κ. Κυριακίδης ότι αγόραζε (δικά του ή των μετόχων της Proton) είναι κάτι για το οποίο θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη.

Γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι ο «μάγος του Χρηματιστηρίου» (μαθητευόμενος, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων) κ. Κυριακίδης δεν είχε την οικονομική επιφάνεια για να εξαπολύσει το τριετές τσουνάμι μιντιακών εξαγορών που άφησε με το στόμα ανοιχτό όσους το παρακολουθούσαν.

Συνολικά το δίδυμο Λαυρεντιάδη - Κυριακίδη αγόραζε (χωρίς να φαίνεται να υπάρχει κάποιο σχέδιο ή στρατηγική) οτιδήποτε δεν ήταν «βιδωμένο στο πάτωμα». Αγόρασε σχεδόν τα πάντα από μεγάλους μιντιακούς ομίλους. Από τον Δημοσιογραφικό Ομιλο Λαμπράκη, από την οικογένεια Βαρδινογιάννη, από τον Σωκράτη Κόκκαλη, από την οικογένεια Μπόμπολα και από μεμονωμένους δημοσιογράφους και επιχειρηματίες.

Πέρα από τους προαναφερθέντες τίτλους, βρέθηκε να του ανήκει το TV Magic από τον κ. Σωκράτη Κόκκαλη, το 49% της εφημερίδας Veto του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, το κανάλι 10 από τον δημοσιογράφο Γιώργο Τράγκα, μειοψηφικό πακέτο της Χ.Κ. Τεγόπουλος που εκδίδει την «Ελευθεροτυπία» -μέσω Χρηματιστηρίου- και μειοψηφικό πακέτο της Πήγασος, που εκδίδει το «Εθνος» και την «Ημερησία».

Τα μαγικά του χέρια

Για να είμαστε απολύτως δίκαιοι, υπάρχει όντως κάτι μαγικό πάνω στον κ. Κυριακίδη. Συγκεκριμένα τα χέρια του. Αυτά που χρησιμοποίησε -ως φυσικοθεραπευτής- για να ανακουφίσει τον κ. Λαυρεντιάδη από την χρόνια ρευματοειδή αρθρίτιδα από την οποία πάσχει ως αποτέλεσμα μιας σπάνιας μορφής καρκίνου του αίματος από την οποία υπέφερε ως παιδί (με τους γιατρούς να προβλέπουν ότι δεν θα ζούσε πέρα από τα 26).

Αυτή ήταν η αφορμή που έφερε κοντά τους δυο άντρες. Για την ακρίβεια ακόμη πιο κοντά, αφού ο κ. Κυριακίδης ήταν αδελφικός φίλος και του πατέρα του, Βασίλη Λαυρεντιάδη.

Οπως έχει χαρακτηριστικά δηλώσει άτομο του περιβάλλοντός τους, «δεν μπορεί κάποιος να καταλάβει πού τελειώνει ο ένας και πού αρχίζει ο άλλος».

Ενώ κάπου στο βάθος της εικόνας κινείται και ο κ. Μιχάλης Κυριακίδης (μεταξύ άλλων πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ρεφλεξολόγων) , γιος του Πέτρου, φίλος του κ. Λαυρεντιάδη και ο άνθρωπος που ώθησε τον επιχειρηματία να επισκεφτεί για πρώτη φορά το Αγιο Ορος και να αρχίσει να ασχολείται φανατικά με την υγιεινή διατροφή, την θρησκεία και τα βιολογικά προϊόντα.

Και, όπως συνήθως, όταν αποφασίζει με κάτι να ασχοληθεί ο κ. Λαυρεντιάδης, ιδιοκτήτης του (με κάποιο μαγικό τρόπο) καταλήγει να είναι ο Πέτρος Κυριακίδης. Σε αυτόν φέρεται να ανήκουν τα καταστήματα βιολογικών ειδών «Βιολογικά Κυριακίδης», το εστιατόριο Bio Bar Resto με βιολογικά τρόφιμα, τα θρησκευτικά βιβλιοπωλεία Κυριακίδης καθώς και οι θρησκευτικές εκδόσεις Ακρίτας.

Η τελευταία πράξη αυτής της μεγαλειώδους αντρικής φιλίας -η πιο στενής, πολυεπίπεδης και σκιώδης των τελευταίων ετών- είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα γραφτεί στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Εκεί όπου ο κάθε άντρας πρέπει να πολεμήσει για τον εαυτό του. 'Η, για την ακρίβεια, να προσευχηθεί για τον εαυτό του. Αφού είναι γνωστή και η δεδομένη η στενή σχέση και των δυο με την Εκκλησία της Ελλάδος, της Κύπρου και το Αγιο Ορος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ