Αποκάλυψη: Ο τρομερός Τυραννόσαυρος δεν μπορούσε να...βγάλει γλώσσα [εικόνες] - iefimerida.gr

Αποκάλυψη: Ο τρομερός Τυραννόσαυρος δεν μπορούσε να...βγάλει γλώσσα [εικόνες]

Τυραννόσαυρος (Φωτογραφία: Shutterstock)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Τυραννόσαυροι απεικονίζονται ως τρομακτικά πλάσματα με κοφτερά δόντια και μεγάλη, αχόρταγη γλώσσα, έτοιμοι να κατασπαράξουν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.

Οπως αναφέρει η Wikipedia, ήταν με διαφορά το μεγαλύτερο σαρκοφάγο στο περιβάλλον του, και πιθανώς ήταν κορυφαίος θηρευτής, θηρεύοντας αδρόσαυρους και κερατόψια, Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες αναφέρουν πως πρόκειται για πτωματοφάγο. Η διαφωνία για το αν ήταν κορυφαίος θηρευτής ή πτωματοφάγος είναι μια από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια διαφωνίες στην παλαιοντολογία.

Μια νέα αμερικανο-κινεζική μελέτη έρχεται να αποκαλύψει πως ο Τυραννόσαυρος δεν μπορούσε να... βγάλει γλώσσα.

via GIPHY

Μελετώντας απολιθώματα την ανατομία του στόματος και ιδίως του υοειδούς οστού στη βάση της γλώσσας των δεινοσαύρων, η μελέτη κατέληξε στο -κάπως απογοητευτικό για τους γραφίστες και τους σκηνοθέτες χολιγουντιανών ταινιών τύπου «Τζουράσικ Παρκ»- συμπέρασμα ότι ο Τυραννόσαυρος, όσο τρομερός κι αν ήταν, δεν μπορούσε να...βγάλει γλώσσα.

Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων αναφέρουν πως η γλώσσα του δεν ήταν πολύ κινητική, καθώς ήταν περιορισμένη στο βάθος του στόματός του, όπως συμβαίνει στους σύγχρονους αλιγάτορες και κροκόδειλους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν και της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, με επικεφαλής αντίστοιχα την παλαιοντολόγο Τζούλια Κλαρκ και τον αναπληρωτή καθηγητή παλαιοντολογίας Ζιχένγκ Λι, που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο περιοδικό «PLoS One», δήλωσαν ότι είναι λανθασμένες όλες οι αναπαραστάσεις σαρκοβόρων δεινοσαύρων -του Τυραννόσαυρου συμπεριλαμβανομένου- που δείχνουν τη γλώσσα τους να πετάγεται απειλητικά έξω από το στόμα τους.

Εξαίρεση φαίνεται να αποτελούν φυτοφάγοι δεινόσαυροι, όπως ο Τρικεράτωψ, που είχε μακρύτερο υοειδές οστό και πιο κινητική γλώσσα.

via GIPHY

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ και Wikipedia

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τυραννόσαυροι γλώσσα μελέτη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ