Ο Μακρόν θέλει πισίνα στη βραχονησίδα-εξοχικό -Σάλος στη Γαλλία [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο Μακρόν θέλει πισίνα στη βραχονησίδα-εξοχικό -Σάλος στη Γαλλία [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ζεύγος Μακρόν επιθυμεί να εγκαταστήσει μια πισίνα στο εσωτερικό του στρατιωτικού πύργου που χρησιμεύει για εξοχικό στους Γάλλους προέδρους, στην περιφέρεια του Βαρ, στη Νότια Γαλλία.


Προκειμένου να περάσει το καλοκαίρι εκεί, ο πρόεδρος Μακρόν, όπως αποκαλύπτει το περιοδικό L'Express, σχεδιάζει να εγκαταστήσει μια πισίνα. Το προεδρικό μέγαρο επιβεβαίωσε την είδηση με την διευκρίνιση «είναι υπό μελέτη».

Ο Μακρόν θέλει πισίνα στη βραχονησίδα-εξοχικό -Σάλος στη Γαλλία [εικόνες] | iefimerida.gr 0


«Μελετάται επειδή πρέπει να εξεταστούν οι κανόνες που επιβάλλονται για τα ιστορικά κτίρια, καθώς και οι τεχνικοί όροι. Την απόφαση θα λάβει ο πρόεδρος τις προσεχείς εβδομάδες», ανέφεραν κύκλοι της γαλλικής προεδρίας.
«Θα είναι προφανώς μια πισίνα εκτός εδάφους γιατί απαγορεύεται να γίνουν οπές. Αν ληφθεί τελικά η απόφαση η κατασκευή θα γίνει γρήγορα, για τις καλοκαιρινές διακοπές του 2018, αφού μια πισίνα επιφανείας είναι πιο εύκολη».


Το θέμα προκάλεσε ποικίλα σχόλια και αναταραχή στη Γαλλία, αφού σε περίοδο λιτότητας το προεδρικό ζευγάρι απασχολεί την κοινή γνώμη με την καλοπέρασή του. Πολλοί, επίσης, σχολίασαν το γεγονός ότι σε ένα ιστορικό μνημείο, όπως το κάστρο του Βαρ, μια πισίνα επιφανείας για να βρέχεται κάποιος είναι κακόγουστη.

Ο Μακρόν θέλει πισίνα στη βραχονησίδα-εξοχικό -Σάλος στη Γαλλία [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Σε κάθε περίπτωση, αυτού του είδους η πισίνα θα κοστίσει λιγότερο από μια κανονική. «Δεν γνωρίζουμε το κόστος, αλλά θα είναι λογικό», σχολιάζουν κύκλοι της γαλλικής προεδρίας.
Στο κατάστημα Leroy Merlin, το οποίο προτείνει 130 τέτοιου τύπου πισίνες, στοιχίζουν από 24,90 ευρώ ως 11.990 ευρώ, ανάλογα το μέγεθος ή την χρήση ξύλου.
Τα σχόλια όμως εξακολουθούν να είναι αρνητικά, αφού πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι η Μπριζίτ Μακρόν παρήγγειλε καινούρια σερβίτσια στο προεδρικό μέγαρο, αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ.
Αν τελικά οι Μακρόν αποφασίσουν να περάσουν τις διακοπές τους στον πύργο Brégançon, οι επισκέψεις πολιτών θα απαγορευθούν.

Ο Μακρόν θέλει πισίνα στη βραχονησίδα-εξοχικό -Σάλος στη Γαλλία [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Αυτό το στρατιωτικό κάστρο σε βραχονησίδα αποτελεί την επίσημη καλοκαιρινή κατοικία του εκάστοτε προέδρου της γαλλικής δημοκρατίας, από το 1968.
Πρόκειται για ένα κάστρο που βρίσκεται στην κωμόπολη Bormes-les-Mimosas, στην περιφέρεια του Βαρ, στη Νότια Γαλλία, χτισμένο πάνω σε μια καταπράσινη βραχονησίδα.


Ο Εμανουέλ Μακρόν, γνωστός για την ιδιαίτερη σχέση που διατηρεί με την γαλλική ιστορία και παράδοση, αποφάσισε να φέρει ξανά στο προσκήνιο τον πύργο του Brégançon ώστε να φωτίσει μια ακόμη σελίδα από το αυτοκρατορικό παρελθόν της Γαλλίας.

Ο Μακρόν θέλει πισίνα στη βραχονησίδα-εξοχικό -Σάλος στη Γαλλία [εικόνες] | iefimerida.gr 3


Αυτό το μεσαιωνικό κάστρο, εξοπλισμένο με κανόνια και πολεμικά τείχη, έγινε με εντολή του Σαρλ ντε Γκολ, το 1968, καλοκαιρινός πύργος για τον εκάστοτε πρόεδρο. Ο ίδιος ο Ντε Γκολ δεν αγαπούσε το μέρος. Ελεγε πως είχε πολλά κουνούπια, τα κρεβάτια ήταν πολύ στενά και είχε διηγηθεί πως πέρασε εκεί «μια εφιαλτική νύχτα». Αλλά τα πράγματα άλλαξαν από τότε.

Ο Μακρόν θέλει πισίνα στη βραχονησίδα-εξοχικό -Σάλος στη Γαλλία [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Το ζεύγος Ζισκάρ ντ’Εστέν άλλαξε πραγματικά το εσωτερικό και την διακόσμηση του πύργου. Η κυρία ντ’Εστέν εγκατέστησε έπιπλα στιλ Λουδοβίκου 16ου, σε τόνους πράσινου μήλου και παλαιωμένου ρόζ, τα οποία υπάρχουν ως σήμερα. Ο ίδιος ο Ζισκάρ ζήτησε να χτίσουν μια βεράντα και να περικλείσουν την τραπεζαρία, ώστε να μην γίνονται αντιληπτές οι κινήσεις μέσα στο χώρο, από τους παπαράτσι που έφταναν εκεί κατά δεκάδες.

Ο Μακρόν θέλει πισίνα στη βραχονησίδα-εξοχικό -Σάλος στη Γαλλία [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Ο Μακρόν θέλει πισίνα στη βραχονησίδα-εξοχικό -Σάλος στη Γαλλία [εικόνες] | iefimerida.gr 6


Ωστόσο, τα δωμάτια δεν είναι πολυτελή και τα παράθυρα είναι αναγκαστικά μικρά. Τα διαμερίσματα του προέδρου έχουν τις καλύτερες εγκαταστάσεις ενώ η θέα από κάθε σημείο του πύργου κόβει την ανάσα.


Επί προεδρίας Φρανσουά Ολάντ, το 2013, ελήφθη η απόφαση να ανοίξει ο πύργος τις πόρτες του στο κοινό. Τα έσοδα από τους χιλιάδες επισκέπτες που συρρέουν εκεί τα διαχειρίζεται το ταμείο μνημείων προκειμένου να ανταπεξέλθει στο κόστος διατήρησης που ανέρχεται σε 200 000 ευρώ ετησίως.

Ο Μακρόν θέλει πισίνα στη βραχονησίδα-εξοχικό -Σάλος στη Γαλλία [εικόνες] | iefimerida.gr 7


Ολοι οι γάλλοι πρόεδροι πέρασαν λίγες ημέρες διακοπών στην καταπράσινη βραχονησίδα: Ο Πομπιντού, ο Σιράκ, ο Μιτεράν, ο Νικολά Σαρκοζί με την Κάρλα Μπρούνι, ακόμη και ο Ολάντ με την τότε σύντροφό του Βαλερί Τριερβελέρ.

Ο Μακρόν θέλει πισίνα στη βραχονησίδα-εξοχικό -Σάλος στη Γαλλία [εικόνες] | iefimerida.gr 8
Ο Μακρόν θέλει πισίνα στη βραχονησίδα-εξοχικό -Σάλος στη Γαλλία [εικόνες] | iefimerida.gr 9


Οι ξεναγοί εξηγούν στους επισκέπτες ότι ο γάλλος πρόεδρος που πέρασε τον περισσότερο χρόνο στον πύργο ήταν ο Ζορζ Πομπιντού: πήγαινε 3 εβδομάδες κάθε καλοκαίρι, 1 εβδομάδα τα Χριστούγεννα και πολλά σαββατοκύριακα. Ο Φρνασουά Ολάντ ήταν ο μοναδικός πρόεδρος που πήγε μόνο μια φορά και το εγκατέλειψε οριστικά. Μάλιστα, επέτρεψε στους τουρίστες να επισκέπτονται την περιοχή, τις παραλίες και τον πύργο περισσότερους μήνους τον χρόνο.

Ο Μακρόν θέλει πισίνα στη βραχονησίδα-εξοχικό -Σάλος στη Γαλλία [εικόνες] | iefimerida.gr 10
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μακρον πισίνα Κάστρο εξοχικό Βαρ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ