ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Νέες ανατροπές σε αντικειμενικές αξίες και ΕΝΦΙΑ την επόμενη διετία- Τι θα αλλάξει

Το 2020 θα ολοκληρωθεί η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές/ Φωτογραφία: Eurokinissi
Το 2020 θα ολοκληρωθεί η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές/ Φωτογραφία: Eurokinissi

Δεν πρόλαβαν καλά καλά να τυπωθούν οι πίνακες με τις νέες αντικειμενικές αξίες και έρχονται στην επόμενη διετία νέες αυξήσεις με συνεπακόλουθο ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ.

Η Εκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν  αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί για μια ακόμη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών εντός του 2019 και για πλήρη εξίσωση με τις εμπορικές τιμές εντός του 2020.

Ετσι η κυβέρνηση δεσμεύεται για δυο ακόμη αναπροσαρμογές στις τιμές ζώνης. Η πρώτη το 2019 με στόχο να καλυφθεί το 50% της απόστασης που χωρίζει τις αντικειμενικές με τις εμπορικές και άλλη μια το 2020, ώστε να γίνει η πλήρης εξίσωση. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η έκθεση συμμόρφωσης, οι ελληνικές αρχές έχουν προχωρήσει σε μια μεγάλη άσκηση αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες με στόχο τη σταδιακή εξίσωσή τους με τις τιμές της αγοράς.

Η πλήρης αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών που μειώνονται και η εν μέρει ευθυγράμμιση με τις τιμές που αυξάνονται οδήγησαν σε μια μικρή αύξηση των αντικειμενικών τιμών.

Ο ΕΝΦΙΑ αναπροσαρμόστηκε ώστε να αντανακλά εν μέρει την αύξηση των τιμών ενώ διασφαλίζει την διατήρηση του στόχου για τα δημόσια έσοδα το 2018.

Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να αναπροσαρμόσουν σταδιακά τις αντικειμενικές αξίες σε ποσοστό τουλάχιστον 50% της εναπομένουσας διαφοράς με τις εμπορικές αξίες το 2019 και να τις ευθυγραμμίσουν πλήρως το 2020.

Εχουν προχωρήσει παράλληλα στα αναγκαία βήματα που θα επιτρέψουν την αναπροσαρμογή των αξιών: Εχει δημιουργηθεί μονάδα αποτίμησης ακινήτων στο υπουργείο Οικονομικών και αναπτύσσεται ηλεκτρονικό σύστημα που θα στηρίξει τις μελλοντικές εργασίες στην αποτίμηση της αξίας των ακινήτων.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.