Δίχασε τη Γαλλία ο Μακρόν για το «πάρε το πτυχίο και βρες δουλειά» [βίντεο] - iefimerida.gr

Δίχασε τη Γαλλία ο Μακρόν για το «πάρε το πτυχίο και βρες δουλειά» [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μέσα σε μερικές ώρες, ο διάλογος του Εμανουέλ Μακρόν με έναν νεαρό μαθητή έκανε τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έγινε θέμα στα ενημερωτικά δελτία της Γαλλίας και απασχόλησε τα παγκόσμια μέσα.


Από την Δευτέρα, ένα ερώτημα διχάζει τη Γαλλία: έπρεπε ο Μακρόν να επεκταθεί σε μαθήματα μπροστά στις κάμερες με τον επιπόλαιο νεαρό που τον αποκάλεσε με το υποκοριστικό του; Επρεπε ο Γάλλος πρόεδρος να κάνει κήρυγμα σε ένα πιτσιρικά που τον αποκάλεσε «Μανιού» σαν να ήταν φιλαράκι του; Επρεπε να σταματήσει επί τόσα λεπτά και να επιμένει ενώ ο έφηβος του είχε ήδη ζητήσει συγγνώμη;

Δίχασε τη Γαλλία ο Μακρόν για το «πάρε το πτυχίο και βρες δουλειά» [βίντεο] | iefimerida.gr 0


Ας σημειωθεί ότι όλα ξεκίνησαν την Δευτέρα 18 Ιουνίου, στις εκδηλώσεις για την επέτειο της 18ης Ιουνίου 1940. Ο Μακρόν πλησίασε να χαιρετήσει το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να τον συναντήσει από κοντά. Ανάμεσά τους βρίσκονταν και δεκάδες μαθητές που ανυπομονούσαν να τον δουν, σαν να επρόκειτο για ροκ σταρ.


Και την ώρα που χαιρετούσε κάποιους μαθητές που βρέθηκαν στις εκδηλώσεις, ένας από αυτούς άρχισε να τραγουδάει την Διεθνή και είπε στον Εμανουέλ Μακρόν: «Είσαι καλά, Μανιού;» [από το Εμανουέλ].


Ο τόνος του νεαρού δεν άρεσε καθόλου στον Γάλλο πρόεδρο ο οποίος απάντησε έξαλλος: «Οχι, αυτό δεν γίνεται, όχι, όχι, όχι, όχι». Ο νεαρός απάντησε αμήχανα «Συγγνώμη Κύριε Πρόεδρε» αλλά o Μακρόν συνέχισε:
«Είσαι εδώ σε έναν επίσημο εορτασμό, πρέπει να συμπεριφέρεσαι όπως πρέπει. Επομένως μπορεί γενικά να φέρεσαι σαν βλάκας, αλλά σήμερα είναι η μέρα της Μασσαλιώτιδας, και επομένως πρέπει να με αποκαλείς «Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας» ή «Κύριε». Εντάξει; Αντε», είπε σε έντονο ύφος.


Παρά τη συγγνώμη του νεαρού, ο Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε και συνέχισε στον ίδιο τόνο:


«Και πρέπει να μάθεις να κάνεις τα πράγματα με τη σωστή σειρά. Τη μέρα που θα θέλεις να κάνεις επανάσταση θα πρέπει πρώτα να έχεις πτυχίο και δουλειά, να τρέφεσαι μόνος σου, εντάξει; Τότε να πας να δώσεις μαθήματα και σε άλλους», είπε μπροστά στην κάμερα του LCI, ενώ συνέχισε να χαιρετά τους δεκάδες άλλους νέους που ήρθαν να τον συναντήσουν.

Δίχασε τη Γαλλία ο Μακρόν για το «πάρε το πτυχίο και βρες δουλειά» [βίντεο] | iefimerida.gr 1


Η σκηνή έγινε μπροστά στις κάμερες και μοιράστηκε μέσα σε λίγα λεπτά παντού, μέσω των social media. Τα σχόλια άρχισαν να πέφτουν βροχή. Το να κάνει παρατήρηση ο Εμανουέλ Μακρόν σε έναν έφηβο γιατί τον αποκαλεί με το χαϊδευτικό του, όλοι (ή σχεδόν όλοι) το βρήκαν φυσικό. Αλλά το να κάνει ο γάλλος πρόεδρος ένα ολόκληρο κήρυγμα προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.

«Το να τα χώνει ο Μακρόν σε έναν πιτσιρικά που τον αποκαλεί Μανιού, είναι φυσικό. Μη σας πιάνουν τα σύνδρομα Μάης του ‘68», έγραψε κάποιος.


«Το να του λέει ο Μακρόν πάρε πρώτα πτυχίο και βρες δουλειά πριν κάνεις επανάσταση ήταν περιττό και εκτός τόπου και χρόνου», σχολίασε άλλος.


«Το να το ανεβάζει ο Μακρόν στον λογαριασμό του στο Twitter ήταν περιττό και ταπεινωτικό», έγραψε άλλος.


Γιατί, πράγματι, ο Εμανουέλ Μακρόν φάνηκε τόσο ικανοποιημένος από τον εαυτό του που δεν παρέλειψε να ανεβάσει τη σκηνή στον λογαριασμό του με σχόλιο :
«Ο σεβασμός είναι το ελάχιστο στην Δημοκρατία -ειδικά την 18η Ιουνίου, ειδικά μπροστά στους φρουρούς της απελευθέρωσης. Αλλά αυτό δεν μας εμπόδισε να έχουμε μια χαλαρή συζήτηση -κοιτάξτε το μέχρι τέλους».

Le respect, c’est le minimum dans la République – surtout un 18 juin, surtout en présence des compagnons de la Libération. Mais cela n’empêche pas d’avoir une conversation détendue – regardez jusqu’au bout. pic.twitter.com/CWtPDAALhK


Στο βίντεο που ανέβασε το Μακρόν, μεγαλύτερης διάρκειας, από άλλη γωνία, η συζήτηση με τον άτακτο πιτσιρικά διήρκησε πολύ περισσότερο και ο διάλογος είναι κάπως εξωπραγματικός :


Η συζήτηση γίνεται για το απολυτήριο γυμνασίου :


«Το έχω ήδη το απολυτήριο», λέει ο πιτσιρικάς.
«Ναι, αλλά με καλούς βαθμούς;», ρωτάει ο Μακρόν.
«Μα έχω ήδη όλους τους βαθμούς»
«Ναι, αλλά πρέπει να το πάρεις με τους υψηλότερους βαθμούς».
«Μα γιατί, αφού περνάω;»
«Για να δείξεις για τι είσαι ικανός και για να πας όσο πιο μακριά γίνεται (...) Πρέπει να σκεφτείς τι θα γίνει στη συνέχεια και να γίνεις παράδειγμα. Αυτοί που ήρθες εδώ για να τιμήσεις σήμερα δεν αρκέστηκαν να πιάσουν τη βάση. Αν είχαν περιοριστεί σε αυτό θα είχαν μείνει όπως οι περισσότεροι στην εποχή τους στο σπίτι τους (...) Πρέπει κανείς να σκέφτεται προς ποιό ιδεώδες πηγαίνει».

Δίχασε τη Γαλλία ο Μακρόν για το «πάρε το πτυχίο και βρες δουλειά» [βίντεο] | iefimerida.gr 2


Αυτός ο σωκρατικός διάλογος έκανε γρήγορα τον γύρο του κόσμου και αναπαράχθηκε από τον The Guardian, την El Pais και όλα τα μεγάλα ΜΜΕ.


Την επόμενη ημέρα ξέσπασε νέα πολεμική, στις 19 Ιουνίου, όταν η δημοσιογράφος Camille Crosnier τάβαλε με τον γάλλο πρόεδρο γράφοντας στο Twitter :


« Το ξέρετε ότι πήγα να δω τον νεαρό στο σχολείο του και είναι χάλια γιατί όλοι τον κοροϊδεύουν;»

Η ίδια δημοσιογράφος, σε ένα άρθρο που δημοσίευσε στο Explicite, έγραψε ότι τυχαία συνάντησε τον εν λόγω μαθητή ο οποίος αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις της και είναι κλεισμένος στο σπίτι του.


«Ενας μαθητής, λίγο προκλητικός, αλλά σιωπηλός σήμερα, ο οποίος βρίσκεται στα ΜΜΕ όλου του κόσμου και όλου του ίντερνετ, θα βλέπει αυτή τη σκηνή σε όλη την υπόλοιπη ζωή του», σημείωσε στο άρθρο της.


Ο συγγραφέας ενός βιβλίου για τις αντιδράσεις των γάλλων προέδρων σε προκλητικές φράσεις πολιτών, Raphaël Meltz, ανέφερε με αφορμή τη σκηνή του Μακρόν ότι ο Μιτεράν, άλλοτε, απάντησε σε συνθήματα διαδηλωτών που φώναζαν «Μιτεράν πάρε δρόμο» « Mitterrand fous le camp ! » : « Εχει ομοιοκαταληξία αλλά φτωχό στίχο».


Θυμήθηκε επίσης ότι ο Ζακ Σιράκ απάντησε σε έναν χωρικό ο οποίος τον αποκάλεσε «ηλίθιο»: «Χαίρω πολύ, εγώ λέγομαι Σιράκ».

Σε κάθε περίπτωση, πώς θα έπρεπε να αντιδράσει ο Μακρόν; Πολλοί επέκριναν τον γάλλο πρόεδρο και σχολίασαν ότι τους θύμισε τον αλαζόνα Νικολά Σαρκοζί ο οποίος είχε πει σε κάποιον που αρνήθηκε να του σφίξει το χέρι: «Αντε φύγε από δω ηλίθιε βλάκα» -« Casse-toi pauv’ con ». Η εν λόγω φράση έχει μάλιστα τη δική της σελίδα στο Wikipédia.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μακρον πτυχίο δουλειά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ