Το Κοινοβούλιο των Σκοπίων επικύρωσε τη συμφωνία με την Ελλάδα - iefimerida.gr

Το Κοινοβούλιο των Σκοπίων επικύρωσε τη συμφωνία με την Ελλάδα

Φωτογραφίες: AP Photo/Boris Grdanoski
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ επικύρωσε σε ειδική συνεδρίαση την συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα για την επίλυση της διαφοράς του ονοματολογικού.

Η συμφωνία επικυρώθηκε με 69 ψήφους υπέρ. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι η συμφωνία σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της αβεβαιότητας για την ΠΓΔΜ καθώς είναι μια αξιοπρεπής και αποδεκτή λύση και για τις δύο πλευρές.

Το Κοινοβούλιο των Σκοπίων επικύρωσε τη συμφωνία με την Ελλάδα | iefimerida.gr 0

Όπως προβλέπεται από τη συμφωνία, πλέον η Ελλάδα πρέπει να ενημερώσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι υποστηρίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ και να ενημερώσει τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ότι υποστηρίζει την πρόσκληση της Συμμαχίας για ένταξη της ΠΓΔΜ στους κόλπους της.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν στις 25 και 26 Ιουνίου και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα διεξαχθεί στις 28 και 29 Ιουνίου.

Το Κοινοβούλιο των Σκοπίων επικύρωσε τη συμφωνία με την Ελλάδα | iefimerida.gr 1

Πλέον, η συμφωνία θα αποσταλεί στον Σκοπιανό πρόεδρο Γκιόργκι Ιβανόφ, ο οποίος έχει περιθώριο επτά ημερών να την υπογράψει. Αν ο Ιβανόφ ασκήσει βέτο (όπως είναι το πιθανότερο), η συμφωνία θα επιστρέψει στη Βουλή και πρέπει να ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών (61 ψήφοι). Στη συνέχεια θα αποσταλεί και πάλι στον πρόεδρο των Σκοπίων, ο οποίος πλέον θα έχει την υποχρέωση, όπως προβλέπει το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, να την υπογράψει.

Ο Ζάεφ μετά την επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της ΠΓΔΜ -AP Photo/Boris Grdanoski

Ζάεφ: Ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε

Η συμφωνία με την Ελλάδα σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της αβεβαιότητας για την ΠΓΔΜ και αποτελεί μια αξιοπρεπή και αποδεκτή λύση και από τις δύο πλευρές, με την οποία επιβεβαιώνονται μόνιμα η ταυτότητα και η γλώσσα της ΠΓΔΜ. Αυτό δήλωσε νωρίτερα, στην αρχή της σημερινής κοινοβουλευτικής συνεδρίασης, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

«Έχουμε μια συμφωνία με σαφή αναγνώριση της μακεδονικής μας ταυτότητας, της μακεδονικής γλώσσας μας. Δεν δώσαμε τίποτα και σε κανέναν, ούτε κανείς πήρε τίποτα όταν συμφωνήσαμε σε γεωγραφικό προσδιορισμό. Πρόκειται για ένα τολμηρό βήμα προς το συμφέρον του μέλλοντος των πολιτών και των παιδιών μας, προς ένα ειρηνικό μέλλον. Ας δώσουμε στη συμφωνία μια ευκαιρία», είπε, μεταξύ άλλων, ο Ζάεφ.

Τόνισε, επίσης, ότι η συμφωνία υποστηρίχθηκε από όλους τους διεθνείς εταίρους, ανοίγοντας τις πύλες της «Μακεδονίας» προς ένα ευρωπαϊκό μέλλον, ενώ είπε ότι μέχρι το τέλος του μήνα αναμένει την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων από το Συμβούλιο της ΕΕ.

«Αντί για πικρία και θυμό, όλοι μαζί να γράψουμε τις μελλοντικές σελίδες, να οδηγήσουμε τους πολίτες προς μια ευημερούσα ΠΓΔΜ, ακολουθώντας το παράδειγμα των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Εμείς εγγυόμαστε τη σταθερότητα και την ασφάλεια της ΠΓΔΜ, ανοίγουμε τον δρόμο προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Επιτυγχάνουμε την επιθυμία των προγόνων μας να αναγνωριστούν από όλους ως Μακεδόνες που μιλούν μακεδονικά. Πρόκειται για μια ιστορική πράξη, για μια ιστορική ευκαιρία», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Το Κοινοβούλιο των Σκοπίων επικύρωσε τη συμφωνία με την Ελλάδα | iefimerida.gr 3

H σκληρή αντιπαράθεση με τον Ιβανόφ

Πάντως, για μια ακόμη φορά υπήρξε κόντρα του Ζάεφ με τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβανόφ, με αφορμή χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη του Σκοπιανού πρωθυπουργού, στην οποία μίλησε για τη συμφωνία που υπέγραψε η χώρα του με την ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Ζάεφ εμφανίστηκε πολύ ικανοποιημένος λέγοντας πως πιστεύει πολύ στη συμφωνία. «Με τη συμφωνία», υπογράμμισε, «έχουμε επιτέλους μια χώρα που θα αναγνωρίζεται από όλους, από ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε επιτέλους μια χώρα όπου ζει ένα αναγνωρισμένο “μακεδονικό” έθνος με μια αναγνωρισμένη “μακεδονική” γλώσσα».

Ωστόσο, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αναφέροντας πως αν ο Ιβανόφ δεν υπογράψει τη συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία», τότε θα κινήσει διαδικασίες για την αποπομπή του.

Η απάντηση εκ μέρους του προέδρου των Σκοπίων ήρθε σήμερα. «Ζητώ από τον Ζάεφ, με την ίδια πλειοψηφία των 2/3 που είναι αναγκαία για την αλλαγή του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, να προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία αποπομπής του Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή στη διαδικασία της πρότασης μομφής (σ.σ.: εναντίον του). Η θέση μου για τη βλαπτική συμφωνία είναι οριστική και παραμένει αμετάβλητη, παρά τις δεδηλωμένες απειλές και πιέσεις», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση προς τα ΜΜΕ ο πρόεδρος των Σκοπίων.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι για να κινηθεί η διαδικασία αποπομπής του προέδρου απαιτείται πλειοψηφία 2/3 του συνολικού αριθμού των βουλευτών της ΠΓΔΜ. Αν εγκριθεί η πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου από τη σκοπιανή Βουλή, στη συνέχεια τον λόγο παίρνει το Συνταγματικό Δικαστήριο, στο οποίο επίσης απαιτείται πλειοψηφία 2/3 για να υπάρξει αποπομπή του προέδρου της Δημοκρατίας. Αν το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίσει θετικά, η θητεία του προέδρου παύει άμεσα, υπό την ισχύ του Συντάγματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σκόπια συμφωνία όνομα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ