Πρώην γυμνόστηθο μοντέλο από τη Βρετανία αποκαλύπτει πώς την έπεισαν να γίνει νύφη του ISIS - iefimerida.gr

Πρώην γυμνόστηθο μοντέλο από τη Βρετανία αποκαλύπτει πώς την έπεισαν να γίνει νύφη του ISIS

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένω πρώην γυμνόστηθο μοντέλο που πόζαρε συχνά στις σελίδες των βρετανικών ταμπλόιντ αποκαλύπτει πώς την προσέγγισε ένας τζιχαντιστής μέσω Facebook για να πάει στη Συρία και να γίνει μία από τι ςνύφες του ISIS.

Η Κίμπερλι Μάινερς λέει ότι υπέστη πλύση εγκεφάλου από τον Βρετανό στρατολόγο του «Ισλαμικού Κράτους» Ναουίντ Χουσάιν ο οποίος την έπεισε να αναρτά τρομακτικές προπαγανδιστικές εικόνες και βίντεο του «χαλιφάτου» στο Διαδίκτυο.

Η 29χρονη συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2016 όταν η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών MI5 υπέκλεψε μηνύματα του Χουσάιν, με τα οποία την καλούσε να πάει να τον βρει στη Συρία και να γίνει γυναίκα του και διάδοχος της διαβόητης πρώην πανκ τραγουδίστριας Σάλι Τζόουνς, γνωστής και ως «λευκής χήρας» του ISIS, η οποία για πάνω από τέσσερα χρόνια ήταν η πλέον καταζητούμενη τρομοκράτισσα του κόσμου μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο που σκοτώθηκε σε επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από την Ράκα.

H Βρετανίδα τζιχαντίστρια Σάλι Τζόουνς (Φωτογραφία: Twitter)

Η περιπέτεια της Μάινερς με το Νόμο έληξε, όταν οι βρετανικές Αρχές συνειδητοποίησαν ότι οι τζιχαντιστές την είχαν εξαπατήσει.

«Γι’ αυτούς ήμουν ένα τρόπαιο για την προπαγάνδα τους, η επόμενη Σάλι Τζόουνς. Με ήθελαν πάση θυσία. Δεν τολμώ να διανοηθώ τι θα είχε συμβεί. Ο Χουσάιν με πολιορκούσε με κολακείες και δείχνοντάς μου πολλή προσοχή. Με έπεισε ακόμη και να αλλάξω το όνομά μου σε Αϊσα Λόρεν αλ Μπριτανίγια, γιατί ακουγόταν πιο αυθεντικό. Μού ‘λεγε “αν έλθεις εδώ θα σε κάνω γυναίκα μου. Ανταλλάσσαμε εκατοντάδες μηνύματα κάθε μέρα».

Μετά τη σύλληψή της η Κίμπερλι πληροφορήθηκε ότι ο 32χρονος Βρετανοπακιστανός προσπαθούσε να κάνει τζιχαντίστριες άλλες δέκα Βρετανίδες. Πριν από δύο εβδομάδες μια απ’ αυτές, η 18χρονη Σαφάα Μπουλάρ έγινε η νεότερη γυναίκα που καταδικάστηκε για σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης στη Βρετανία.

Μιλώντας για πρώτη φορά μετά την περιπέτειά της η Κίμπερλι είπε στην εφημερίδα The Sun: «Θα μπορούσα εύκολα να είμαι μια Σαφάα Μπουλάρ. Είμαι τυχερή που με συνέλαβαν τότε».

Ο στρατολόγος του ISIS,  Ναουίντ Χουσάιν

Η Χουσάιν την προσέγγισε όταν αντιλήφθηκαν από το «Ισλαμικό Κράτος» ότι η νεαρή γυναίκα χρησιμοποιούσε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αναδείξει το δράμα των παιδιών στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Εκ πρώτης όψεως η Κίμπερλι δεν έδινε την εντύπωση ατόμου που θα μπορούσε να ενστερνιστεί την ιδεολογία των τζιχαντιστών. Μεγάλωσε σε μια ακριβή περιοχή του Μπράντφορντ, ήταν άριστη μαθήτρια κι εργάστηκε στο τοπικό δημοτικό συμβούλιο.

Πρώην γυμνόστηθο μοντέλο από τη Βρετανία αποκαλύπτει πώς την έπεισαν να γίνει νύφη του ISIS | iefimerida.gr 2

Στα 18 της έκανε την πρώτη της φωτογράφιση και το 2015 είχε αρραβωνιαστεί έναν εκατομμυριούχο κι ήταν έγκυος. Έχασε όμως το μωρό από επιπλοκές στην κύηση κι ο αρραβωνιαστικός της την παράτησε λίγο αργότερα. Όταν την προσέγγισε ο Χουσάιν, η κοπέλα ήταν ευάλωτη συναισθηματικά, ένιωθε ότι δεν είχε φίλους, ότι δεν την αγαπούσαν κι ως εκ τούτου ήταν «έτοιμη» για χειραγώγηση.

«Είχα να ασχοληθώ μεγάλο διάστημα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επειδή δεν άρεσε αυτό στον αρραβωνιαστικό μου, αλλά επανήλθα κι έτσι άρχισαν όλα. Ήμουν αναστατωμένη με όσα συνέβαιναν στα παιδιά στη Συρία. Ήθελα να κάνω κάτι για να τα βοηθήσω. Άρχισα να προωθώ βίντεο βομβιστικών επιθέσεων για να δείξω στον κόσμο τη τι συνέβαινε. Σύντομα άρχισα να δέχομαι πολλά αιτήματα φιλίας από άτομα στη Συρία, σε μια περίοδο που ήμουν μόνη και αποζητούσα την προσοχή. Μιλούσα κάθε μέρα με κορίτσια από τη Βρετανία που είχαν πάει στη Συρία κι ήταν νύφες τζιχαντιστών.»

Τη σκυτάλη πήρε ο Χουσάιν, που άρχισε να βομβαρδίζει την Κίμπερλι με μηνύματα και κατάφερε να τη ριζοσπαστικοποιήσει. «Όσο πιο πολλά διάβαζα τόσο πιο πολύ πίστευα», λέει τώρα.

Πρώην γυμνόστηθο μοντέλο από τη Βρετανία αποκαλύπτει πώς την έπεισαν να γίνει νύφη του ISIS | iefimerida.gr 3

Στα τέλη του 2015 η αστυνομία πήρε μυρωδιά τη διαδικτυακή δραστηριότητα της κοπέλας και την επισκέφθηκε στο σπίτι της. Μπήκε σε πρόγραμμα αποριζοσπαστικοποίησης και την παρακολουθούσαν σε εβδομαδιαία βάση, αλλά τελικά έφυγε. Κι ο Χουσάιν την έπεισε να ανοίξει λογαριασμό στο Telegram για να συνεχίσουν την επικοινωνία τους.

Ευτυχώς για εκείνη μεσολάβησε η σύλληψή της τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ ετοιμαζόταν να φύγει για τη Συρία. Η αντιτρομοκρατική είχε στα χέρια της όλα τα μηνύματα που είχε ανταλλάξει με τον Χουσάιν και το υλικό που της είχε στείλει, περιλαμβανομένου κι ενός εγχειριδίου κατασκευής βομβών και την προειδοποίησε ότι αντιμετώπιζε την πιθανότητα να πάει για τουλάχιστον δέκα χρόνια στη φυλακή.

«Ήταν σαν να με χαστούκισε κάποιος. Σκέφτηκα: “τι στο καλό κάνω;” Τα άτομα με τα οποία μιλούσα ήταν γνωστοί τρομοκράτες. Άρχισα να ντρέπομαι για τον εαυτό μου. Κι ακόμη το κάνω».

Τον περασμένο Ιανουάριο, κι αφού είχαν περάσει 15 μήνες που ήταν ελεύθερη με εγγύηση, οι Αρχές την ενημέρωσαν ότι δεν θα ασχοληθούν άλλο μαζί της. Λίγες εβδομάδες αργότερα ο Χουσάιν σκοτώθηκε σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους...

Η Κίμπερλι αποφάσισε να μιλήσει για την περιπέτειά της, ώστε να μην ζήσουν κι άλλοι αυτή την εφιαλτική εμπειρία. «Ο κόσμος δεν έχει ιδέα, αλλά το ISIS αναζητεί ευάλωτα άτομα στο Facebook», λέει. «Άτομα σαν κι εμένα...»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ