Παραδοσιακές μουσικές προσευχές στην Ιχθυόσκαλα στο Κερατσίνι [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Παραδοσιακές μουσικές προσευχές στην Ιχθυόσκαλα στο Κερατσίνι [εικόνες & βίντεο]

Από το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αυτό το καλοκαίρι η ιχθυόσκαλα στο Κερατσίνι φιλοξενεί ιδιαίτερες παραστάσεις.

Το Σάββατο 7 Ιουλίου το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro συμμετέχει στο Φεστιβάλ Άτλας, που διοργανώνει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με τη μουσική παραμυθία «Οι προσευχές της θάλασσας».

Σε μια νυχτερινή μουσική «κατάλυση οίνου» το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro προσεύχεται από και για την θάλασσα, τα μυστικά της τα κρυμμένα, τις νεράιδες και τους ναυτεργάτες της. Οι μελωδίες που θα ακουστούν ακουμπούν στις άκρες της παραδοσιακής μουσικής, ταξιδεύουν στις ράχες της ελαφράς λόγιας, για να ελλιμενιστούν ελεγειακά στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι.

Παραδοσιακές μουσικές προσευχές στην Ιχθυόσκαλα στο Κερατσίνι [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 0

To Libro Coro μια πολυμελής εντόπια, Πειραϊκή, μουσική κολεκτίβα, εκθέτει τη διαλεκτική σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα, τη βιωματική ναυτική ζωή που θρέφει οικογένειες, ανοίγει ορίζοντες, παίρνει και φέρνει αγαπημένους, ορίζει παλιές και νέα πατρίδες, έχει γοργόνες και στοιχειά και μεταφυσικά λυτρώνει.

Μία γεύση από την παράσταση:

«Για δεύτερη χρονιά το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με πρωτοβουλία του Διευθυντή του κ. Νίκου Διαμαντή διοργανώνει το Φεστιβάλ «Άνοιγμα στην Πόλη» με θεματικό τίτλο «ΑΤΛΑΣ» και στο οποίο έχουμε την τιμή να παρουσιάζουμε το Σάββατο 7 Ιουλίου και ώρα 9.30 το βράδυ στην Ιχθυόσκαλα στο Κερατσίνι, την μουσική παράσταση «Οι προσευχές της Θάλασσας». Για εμένα και την ομάδα μου το LIBRO CORO- Πειραιώτες όλοι- ο συμβολισμός του ΑΤΛΑΝΤΑ ήταν ξεκάθαρος από την αρχή. Ο Άτλας, ο υιός της Ωκεανίδας ο τα πάντα υπομένων, ο με θαυμαστή εγκαρτέρηση φέρων στους ώμους του τον Ουράνιο θόλο δεν ήταν άλλος από τον άνθρωπο που όλοι είχαμε στα σπίτια μας, τον ναυτικό» αναφέρει μιλώντας στο iefimerida.gr η Ανθή Γουρουντή, ιδρύτρια και διευθύντρια του φωνητικού συνόλου Libro Coro.

«Στήσαμε λοιπόν μια μουσική παραμυθία γύρω από τα όσα ευχετικά απευθύνει στην θάλασσα η αγαπημένη, η σύζυγος, η μάνα αλλά και γύρω από αυτά που ο ναυτικός ελπίζει να συναντήσει επιστρέφοντας. Αυτή λοιπόν η αντιστικτική σχέση άνθρωπος - θάλασσα, απουσία - παρουσία, αναχώρηση - άφιξη, μας βοήθησε να ξεπεράσουμε την όποια αφελή νατουραλιστική μελωδική προσέγγιση και να κατανοήσουμε το ηθικό άχθος το οποίο φέρει στους ώμους του ο ναυτικός με τη δύναμη και τη μαγεία που μας χαρίζει η μουσική».

Παράσταση-χρέος σε πατεράδες και μανάδες

«Το ταξίδι θα γίνει η αναγκαία -γοητευτική μεν, βάσανος δε- συνθήκη για τον πατέρα που θα δει τα παιδιά του ξανά μετά από χρόνια, αλλά και ριψοκίνδυνο στοίχημα για τον ψαρά που το μικρό του βαρκάκι γίνεται η μοίρα του. Το ταξίδι θα γίνει αταξίδευτο για τον θαλάσσιο μαχητή της ελευθερίας. Γι αυτόν λοιπόν τον ΑΤΛΑΝΤΑ θα ξεδιπλώσουμε τις μουσικές μας.
Συναισθηματικά φορτισμένα και τα κείμενα - επιστολές που ως αόρατες μυθικές κλωστές θα πλέξουν το παραμύθι μας. Ξέρετε, πέρα από την όποια καλλιτεχνική στόχευση, η παράστασή μας αυτή αποτελεί ένα χρέος απέναντι στους πατεράδες και τις μανάδες μας, ένα χρέος απέναντι στην πόλη μας που έγινε τρανή από τους ανθρώπους που πάλεψαν και αγωνίστηκαν στη θάλασσα για εργασία, για πόλεμο, για ειρήνη και στον Πειραιά έχουμε μυριάδες πάνω και κάτω από τα κύμματά της» καταλήγει η Ανθή Γουρουντή.

Εισοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας από τα ταμεία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

Παραδοσιακές μουσικές προσευχές στην Ιχθυόσκαλα στο Κερατσίνι [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 1

Ιδέα παράστασης-διδασκαλία -μουσική επιμέλεια- κείμενα : Ανθή Γουρουντή

Φωνητική προετοιμασία: Κλεοπάτρα Παπαχειμώνα
Σκηνική Αντιμετώπιση-Κοστούμια: Σπύρος Γκέκας
Τεχνική Υποστήριξη: Αγάθη Κωστήρη, Αντώνης Morgan Κωνσταντουδάκης
Μουσικοί: Κιθάρα – Κρουστά- Φωνή :Ευφροσύνη Γιαννή
Βιολί: Σταυρούλα Μέντη
Μαντολίνο-Κιθάρα : Τάσος Δερέσκος
Κόντρα μπάσσο: Νίκος Τσιαχτσίρης
Πιάνο: Ανθή Γουρουντή.

Παραδοσιακές μουσικές προσευχές στην Ιχθυόσκαλα στο Κερατσίνι [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 2

Φωτογραφία - ταυτότητα παράστασης: Αντώνης Γουρουντής
Συμμετέχει ο Τσιμάρας Τζανάτος.

Παραδοσιακές μουσικές προσευχές στην Ιχθυόσκαλα στο Κερατσίνι [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 3

Libro Coro: Αλεξανδράκης Στέλιος, Αλμυράντη Ειρήνη, Αμπραχαμιάν Μαρία, Αντωνέλος Γιώργος, Αργύρη Πηνελόπη, Αριστείδη Τίνα, Βαραμογιάννη-Μαματσή Βασιλική, Βλάχου Μαρία, Γεροντίδης Χρήστος, Γκαρτζόπουλος Μιχάλης, Γουρουντή Ανθή, Δακουτρού Ελένη, Δάλλας Κωνσταντίνος, Δανά Μικαέλα, Δροσινού Χριστίνα, Καισαρίνης Σταύρος, Καραγιάννης Στράτος, Καραμανλή-Μάλη Μένια, Καπετάνιος Μιχάλης, Καπετάνιος Παρασκευάς, Κάσση Αθηνά, Κολοσιώνης Δημήτρης, Κουκουράκη Άρτεμις, Κουκουράκης Ιωσήφ, Κουρσάρη Κυριακή, Κουρσάρης Χαράλαμπος, Κουτσιόπουλος Ντέμης, Κωστήρη Αγάθη, Λεοντίτσης Φοίβος, Μαματσή Νίκη, Μανουσάκη Βίκυ, Μανταλόβα Ανδριάννα, Μάντζαρης Θανάσης, Μαραθέφτη Νατάσσα, Μαυρογιάννη Τζένια, Μαυρομάτη Σοφία-Πηνελόπη, Μαυρομάτη Στέλλα, Μπαρμπαγιάννη Ελένη, Μπούμπουλη Χρυσάνθη, Ξαγοράρης Λεωνίδας, Ξενοκτιστάκη Εβίτα, Οδαμπόσογλου Αλεξάνδρα, Ορφάνη Σουζάννα, Πανδής Χριστόφορος, Παπαχειμώνα Κλεοπάτρα, Πουλέτσος Κώστας, Ράπτης Χρήστος, Ροδίτη Μαρίνα, Ρόμπα Αστέρια, Ρόμπας Ιωάννης, Ρώσου Αλεξία, Σαρρή Ιωάννα, Σκαβάρα Βάσω, Σκούτας Παναγιώτης, Σταθοπούλου Κατερίνα, Τζίτζη Ελεάνvα, Τζίτζη Μαργιάννα, Τσουμπρής Διονύση, Τεάμα Ιχάμπ, Χάλαρη Αρετή, Χυτήρη Σταυρούλα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ