Η Ρωσία αναβάθμισε χώρο αποθήκευσης πυρηνικών στο Καλίνινγκραντ -Φωτογραφίες από δορυφόρο - iefimerida.gr

Η Ρωσία αναβάθμισε χώρο αποθήκευσης πυρηνικών στο Καλίνινγκραντ -Φωτογραφίες από δορυφόρο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην αναβάθμιση του χώρου αποθήκευσης πυρηνικών όπλων στο Καλίνινγκραντ φαίνεται πως προχώρησε η Ρωσία, όπως προκύπτει από δορυφορικές φωτογραφίες.

Η απόφαση αυτή ερμηνεύεται ως ένα ακόμη σημάδι για την έμφαση που δίνει η Μόσχα στα πυρηνικά όπλα, στην κόντρα της με το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων (FAS) έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες οι οποίες- σύμφωνα με την έκθεσή της- δείχνουν ότι στην εγκατάσταση αποθήκευσης στη Βαλτική, στον ρωσικό θύλακα ανάμεσα σε Πολωνία και Λιθουανία, έγιναν έργα εκβάθυνσης και στη συνέχεια αυτή καλύφθηκε με νέα οροφή από μπετόν τους τελευταίους μήνες.

«Εχει όλα τα σημάδια των τυπικών ρωσικών χώρων αποθήκευσης πυρηνικών όπλων», επισήμανε ο Χανς Κρίστενσεν, διευθυντής της FAS για τις πληροφορίες περί πυρηνικών. «Εχει εξωτερική περίμετρο μεγάλης αντοχής, με πολυστρωματική περίφραξη. Οι ίδιοι οι χώροι αποθήκευσης έχουν επίσης περίφραξη. Πρόκειται για τυπικά στοιχεία από όλες τις άλλες εγκαταστάσεις φύλαξης πυρηνικών όπλων, που γνωρίζουμε στη Ρωσία», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τα σχετικά έργα ξεκίνησαν το 2016 και η νέα οροφή τοποθετήθηκε πρόσφατα. «Πρόκειται για εγκατάσταση που παρακολουθούμε για αρκετό καιρό και έχουν γίνει κάποιες αναβαθμίσεις στο παρελθόν. Καμία όμως τόσο σημαντική όσο αυτή. Είναι η πρώτη φορά που είδαμε μία από τις αποθήκες να ανακαινίζεται», τόνισε ακόμη ο Κρίστενσεν.

Αν και αυτές οι φωτογραφίες δεν αποδεικνύουν ότι υπάρχουν τώρα πυρηνικά όπλα στο Καλίνινγκραντ, δείχνουν ότι είναι μία ενεργή εγκατάσταση, συμπλήρωσε. Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο ρωσικός στρατός έχει ήδη πυρηνικές κεφαλές εκεί ή ότι είναι έτοιμη η μεταφορά τους. Επίσης, παραμένει άγνωστο αν η αναβάθμιση έγινε προκειμένου να μεταφερθούν βιαστικά.

Η Ρωσία αναβάθμισε χώρο αποθήκευσης πυρηνικών στο Καλίνινγκραντ -Φωτογραφίες από δορυφόρο | iefimerida.gr 0
Η Ρωσία αναβάθμισε χώρο αποθήκευσης πυρηνικών στο Καλίνινγκραντ -Φωτογραφίες από δορυφόρο | iefimerida.gr 1

Πηγή: Guardian
Φωτογραφίες: FAS

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Καλίνινγκραντ πυρηνικά όπλα ΡΩΣΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ