Η αύξηση της στάθμης του νερού απειλεί πάνω από 300.000 παραθαλάσσιες κατοικίες στις ΗΠΑ

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που προκαλείται από την αλλαγή του κλίματος, αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα σε πολλές παραθαλάσσιες κοινότητες των ΗΠΑ, με μια νέα έρευνα να διαπιστώνει πως περίπου 311.000 σπίτια θα; πλημμυρίζουν κάθε δύο εβδομάδες μέσα στα επόμενα 30 χρόνια.

Οι ωκεανοί θα καταπιούν παράκτιες κατοικίες συνολικού ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2045, εάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν μειωθούν σημαντικά, προειδοποιούν οι ειδικοί. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιο οικονομικό και συναισθηματικό πρόβλημα σε 500.000 Αμερικανούς, που ζουν σε κατοικίες των οποίων τα υπόγεια, οι αυλές αλλά και τα ίδια τους τα σπίτια κινδυνεύουν να πνιγούν στο νερό.

«Ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι τεράστιος» δήλωσε η Κριστίνα Νταλ, ανώτερος επιστήμονας του κλίματος στην Union of Concerned Scientists (UCS). «Ακόμα και τα σπίτια κατά μήκος των ακτών του Κόλπου που είναι υπερυψωμένα θα επηρεαστούν, καθώς θα πρέπει οι άνθρωποι να οδηγούν μέσα από θαλασσινό νερό για να φτάνουν στη δουλειά τους ή τα παιδιά θα πρέπει να σταματήσουν τα σχολεία τους».

Το UCS χρησιμοποίησε ομοσπονδιακά δεδομένα από ένα σενάριο αύξησης της στάθμης της θάλασσας που χρησιμοποιεί η Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας και το συνδύασε με στοιχεία ιδιοκτησίας της διαδικτυακής εταιρείας Zillow για να ποσοτικοποιήσει το επίπεδο κινδύνου σε 48 πολιτείες.

Υπό το σενάριο αυτό, όπου οι εκπομπές της υπερθέρμανσης του πλανήτη περιοριστούν μόλις και μετά βίας και οι θάλασσες ανέλθουν κατά περίπου 1,9 μέτρα παγκοσμίως μέχρι τα τέλη του αιώνα, 311.000 κατοικίες κατά μήκος των ακτών της Αμερικής θα αντιμετωπίσουν κατά μέσο όρο 26 φορές το χρόνο πλημμύρες μέσα στα επόμενα 30 χρόνια.

Οι απώλειες θα πολλαπλασιαστούν μέχρι τα τέλη του αιώνα, με την έρευνα να προειδοποιεί ότι θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο περίπου 2.4 εκατομμύρια κατοικίες αξίας περίπου ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ