Αξιολόγηση και χρέος στο επίκεντρο του Eurogroup της Πέμπτης- Οι προσδοκίες

Λίγες μέρες απομένουν από το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης που θα επιδιωχθεί με το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, συνολική λύση για το ελληνικό ζήτημα και ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί ούτε ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ούτε η λύση στο θέμα του χρέους.

Με φόντο τις δηλώσεις του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ότι μακροπρόθεσμα μέτρα δεν πρόκειται να ληφθούν στη συνεδρίαση της 21ης Ιουνίου, η διαπραγμάτευση για το χρέος εστιάζεται στο διάστημα επιμήκυνσης των δανείων του δεύτερου μνημονίου.

Οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν διαφορετικές απόψεις ως προς το χρονικό διάστημα επιμήκυνσης ωστόσο συκλίνουν ότι θα πρέπει να υπάρχει σφικτή εποπτεία την επόμενη ημέρα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ στο συνέδριο του Economist την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έχει εκταμιεύσει περί τα 188 δισ. ευρώ και αυτό καθιστά την Ελλάδα μακροπρόθεσμο συνέταιρο του ESM και «η μεταμνημονιακή επιτήρηση γι αυτό το λόγο πρέπει να είναι πιο σφιχτή».

Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ωφεληθεί από μέτρα ελάφρυνσης και πρόσθεσε ότι στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης θα αποφασιστούν να συγκεκριμενοποιηθούν οι αποφάσεις των προηγούμενων Eurogroup για το χρέος. Αυτή η επισήμανση έγινε με φόντο τις πληροφορίες ότι η γερμανική πλευρά επιμένει σε ελάχιστη επιμήκυνση των δανείων του 2ου Μνημονίου.

Οπως αποκάλυψε άλλωστε και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τρόικας στην Αθήνα, Ντέκλαν Κοστέλο, θα γίνονται τέσσερις εκθέσεις τον χρόνο για την Ελλάδα, ενώ κάθε 6 μήνες θα επικαιροποιείται η λίστα με τα κριτήρια που θα εξετάζονται.

Πάντως στο Eurogroup της Πέμπτης θα τεθεί στο επίκεντρο η τέταρτη αξιολόγηση και η πορεία των προαπαιτούμενων ώστε να ολοκληρωθεί. Μέχρι στιγμής έχουν κλείσει πάνω από 60 προαπαιτούμενα, άλλα 20 είναι σχεδόν έτοιμα και αναμένεται να ολοκληρωθούν 83 με 84 από τα 88 προαπαιτούμενα. Για τέσσερα με πέντε που βρίσκονται σε εκκρεμότητα είναι τεχνικής φύσεως και όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές οι δανειστές αναμένεται να βάλουν και σε αυτά τη σφραγίδα τους ως τελειωμένα.

Στο Eurogroup αναμένεται να αποφασιστεί το ύψος της τελευταίας δόσης που θα κινείται στα επίπεδα των 10-12 δισ. ευρώ και θα χρησιμοποιηθεί για να συμπληρώσει το μαξιλάρι ασφαλείας. Μαζί με άλλα 6,4 δισ. περίπου που ήδη υπάρχουν το cash buffer θα φτάσει στα 18 δισ. ευρώ.

Επιπλέον θα συζητηθούν οι στόχοι πλεονασμάτων και φυσικά η μεταμνημονιακή εποπτεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Eurogroup συνεδρίαση χρέος αξιολόγηση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ