Η «Αραβική Συμμαχία» κατέλαβε το αεροδρόμιο της Χοντάιντα στην Υεμένη - iefimerida.gr

Η «Αραβική Συμμαχία» κατέλαβε το αεροδρόμιο της Χοντάιντα στην Υεμένη

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δυνάμεις της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας κατέλαβαν το αεροδρόμιο του κυριότερου λιμανιού της Υεμένης, της Χοντάιντα.

Μέλη οργανώσεων αρωγής και προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφεραν ότι διεξάγονται σφοδρές μάχες μεταξύ του συμμαχικού στρατού και των σιϊτών ανταρτών Χούτι σε περιοχές κοντά στο αεροδρόμιο εμποδίζοντας χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν την πόλη των 600.000 κατοίκων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τουλάχιστον 280 άνθρωποι έχουν χάσει τις ζωές τους στη μάχη για τον έλεγχο του στρατηγικής σημασίας λιμανιού, που είναι η βασική πύλη εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

«Οι δυνάμεις του στρατού υποστηριζόμενες από την αντίσταση και από την αραβική συμμαχία απελευθέρωσαν το διεθνές αεροδρόμιο της Χοντάιντα από τους Χούτι», ανακοίνωσε ο συμμαχικός στρατός μέσω Τwitter.

Η συμμαχία υπό την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που υποστηρίζεται από τη Δύση, επιμένει ότι είναι σε θέση να καταλάβει γρήγορα τον έλεγχο του λιμανιού της Χοντάιντα, του μοναδικού λιμανιού που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών Χούτι, χωρίς να διακοπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα που γίνεται από εκεί.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει προειδοποιήσει για περαιτέρω κλιμάκωση της ανθρωπιστικής κρίσης η οποία μαστίζει την Υεμένη στην περίπτωση που διακοπεί η μεταφορά προϊόντων από αυτό το λιμάνι. Τουλάχιστον 22 εκατομμύρια άτομα στη χώρα βασίζονται σε αυτή την βοήθεια, ενώ τουλάχιστον 8 εκατομμύρια βρίσκονται στα όρια της πείνας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Γάλλοι κομάντος στο πεδίο της μάχης

Στο μεταξύ, όπως αποκαλύπτει η Le Figaro επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές, στο πεδίο της μάχης, βρίσκονται και γαλλικές ειδικές δυνάμεις, χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες.

Χθες το γαλλικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το Παρίσι εξετάζει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει επιχείρηση αποναρκοθέτησης για να υπάρξει πρόσβαση στο λιμάνι της Χοντάιντα μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της συμμαχίας.

Το υπουργείο επισήμανε ότι η Γαλλία, σε αυτό το στάδιο, δεν πραγματοποιεί στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Χοντάιντα και δεν μετέχει στην υπό τη Σαουδική Αραβία συμμαχία.

Η Γαλλία μαζί με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία υποστηρίζει την αραβική συμμαχία στον πόλεμο στην Υεμένη και εξοπλίζει τόσο την Σαουδική Αραβία όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Την ίδια ώρα, στην πρωτεύουσα Σαναά, έφθασε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη Μάρτιν Γκρίφιθς για επείγουσες συνομιλίες σχετικά με την Χοντάιντα με εκπροσώπους των Χούτι, που ελέγχουν την πρωτεύουσα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ