Λεμέρ: Μόνο ενωμένη μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τον Τραμπ - iefimerida.gr

Λεμέρ: Μόνο ενωμένη μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τον Τραμπ

Φωτογραφία: AP/ Francois Mori
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αν η ευρωζώνη πρόκειται να γίνει η πιο επιτυχημένη οικονομική περιοχή του κόσμου, θα πρέπει να το κάνει ενωμένη, επισημαίνει ο Μπρουνό Λεμέρ.

«Μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπίσει και τον Ντόναλντ Τραμπ», υπογραμμίζει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο Spiegel.

Ο Λεμέρ τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει ταχύτατα η Ευρώπη στις μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει ο Εμανουέλ Μακρόν, για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Παράλληλα, υπογραμμίζει την ανάγκη να θωρακιστεί η ευρωζώνη πριν από την επόμενη κρίση.

«Πρέπει να θωρακίσουμε την ευρωζώνη, να την προετοιμάσουμε για την επόμενη οικονομική κρίση και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε ότι θα είναι μια ζώνη ανάπτυξης και ευημερίας», δηλώνει ο Λεμέρ. Σχετικά με τις προτάσεις Μακρόν, κάνει ειδική αναφορά σε αυτή για την εισαγωγή προϋπολογισμού της ευρωζώνης, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της συνοχής, αλλά και την σταθεροποίηση σε περίπτωση ύφεσης. «Όλες οι αλλαγές που θέλουμε να δούμε αφορούν την διασφάλιση της εξέλιξης της νομισματικής ένωσης σε μια αυθεντική οικονομική ένωση».

Αναφερόμενος στην πρόταση για την δημιουργία μηχανισμού ενίσχυσης ενός κράτους - μέλους σε περίπτωση κρίσης, αρνείται κατηγορηματικά ότι αυτό μεταφράζεται σε ένωση μεταβιβάσεων. «Το γεγονός ότι θα προσφέρουμε στήριξη σε μια χώρα σε περίοδο κρίσης δεν σημαίνει ότι θα την απαλλάξουμε από την υποχρέωση για δημοσιονομική σταθερότητα. Αυτές οι προσπάθειες πρέπει ακόμη να εκπληρώνονται», σημειώνει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρώπη, αν δεν θέλει να δει τις ΗΠΑ και την Κίνα να μοιράζουν το μέλλον μεταξύ τους, πρέπει να παρουσιαστεί ως παγκόσμια δύναμη. «Η Ευρώπη δεν πρέπει απλώς να γίνει οικονομική δύναμη, αλλά πρέπει και να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τις αξίες και τους κανόνες της», προειδοποιεί και, σε ό,τι αφορά τους δασμούς που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ στα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου, τονίζει ότι η Ευρώπη δεν είναι ανυπεράσπιστη. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δίκιο να ανακοινώσει αντίμετρα τα οποία θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουλίου», αναφέρει και εξηγεί ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει ανεξάρτητη από τους χρηματοοικονομικούς θεσμούς των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μπρούνο Λεμέρ Ντόναλντ Τραμπ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ