Νίκος Μαραντζίδης: Σπουδαία η συμφωνία -Η ΝΔ εκτρέφει ένα τέρας που δεν μπορεί να ελέγξει - iefimerida.gr

Νίκος Μαραντζίδης: Σπουδαία η συμφωνία -Η ΝΔ εκτρέφει ένα τέρας που δεν μπορεί να ελέγξει

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για μια σπουδαία συμφωνία έκανε λόγο ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης για τις εξελίξεις στο Μακεδονικό.

«Για ανθρώπους που για λόγους συναισθηματισμού ή ισχυρής ταυτότητας, εφόσον δεν ξεπερνά κάποια όρια, διαφωνούν ή δεν τους εκφράζει, το κατανοώ. Αυτό που με εξοργίζει είναι να βλέπω μια κατηγορία του πολιτικού προσωπικού και ανθρώπων κοινωνικών και οικονομικών ελίτ που καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι ούτε στα όνειρά μας δεν θα μπορούσαμε λίγα χρόνια πριν να δούμε μία τέτοια συμφωνία σε σημείο που να αναρωτιόμαστε αν θα περάσει στα Σκόπια. Και υπό αυτήν την έννοια το πρόβλημα είναι αν μπορεί να περάσει και μακάρι να γίνει, θα είναι σπουδαίο. Η συμφωνία πάει τόσο μπροστά τα ελληνικά συμφέροντα και τις ελληνικές θέσεις, τις επικυρώνει με έναν τέτοιο τρόπο που πράγματι λίγα χρόνια πριν δεν θα πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να την έχουμε από την πλευρά των Σκοπίων» σημείωσε ο Ν. Μαραντζίδης.

Σχετικά με τα θετικά της συμφωνίας τόνισε ότι «κλείνει ένα πρόβλημα, εφόσον φτάσουμε ως το τέλος είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση» και «ενισχύει τη θέση μας στο δυτικό κόσμο». «Το βασικό στοιχείο αυτή τη περίοδο για τη χώρα μας δεν είναι απλά να έχει καλές σχέσεις γειτονίας πράγματα που λέγονται εδώ και 25 χρόνια, τώρα υπάρχει ένα καινούριο ζήτημα στην περιοχή υπάρχει σταθερότητα σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο με νέους ανταγωνισμούς. Η επιλογή αυτή είναι μια επιλογή δυτικού στρατοπέδου και ενίσχυσης των δεσμών με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και για μένα είναι απόλυτα θετικό» δήλωσε ο καθηγητής στο ΠΑΜΑΚ. επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια «απόλυτα θετική επιλογή που πετυχαίνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα, αυτονόητα και λιγότερα αυτονόητα».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μεταξύ άλλων «συμβάλλει ή προσπαθεί στο ιδεολογικοπολιτικό επίπεδο να διαπαιδαγωγήσει ταυτόχρονα μια κοινωνία η οποία αντιλαμβάνεται διαρκώς τον εαυτό της ότι είναι θύμα μιας παγκόσμιας ή διεθνούς συνωμοσίας, την μία ήταν οι γερμανοτσολιάδες για το Μνημόνιο τώρα βλέπετε πως τα φέρνει η ζωή τώρα έχουμε μια νέα θεωρία συνωμοσίας που έχει και μερικούς πρωταγωνιστές τους ίδιους Γερμανοί, Αμερικάνοι, δυτικοί, έχει άλλους προδότες με ένα άλλο θέμα που μπορεί να μην είναι τόσο μακρινό με το προηγούμενο».

Η ΝΔ θρέφει ένα τέρας που δεν θα μπορεί να ελέγξει

Σχετικά με την στάση της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι «η ΝΔ έχει επιλέξει έναν άλλο δρόμο δεν είναι ο δρόμος του Κ. Μητσοτάκη του 1992 δεν είναι ο δρόμος της σύνεσης δεν είναι ο φιλελεύθερος δρόμος, όπως εγώ αντιλαμβάνομαι τους φιλελεύθερους δυτικόστροφους δρόμους. Καταλαβαίνω τη συζήτηση σχετικά με την βάση της ΝΔ, αλλά αυτή η επιχειρηματολογία δεν οδηγεί πουθενά αντίθετα μπορεί να θρέφει ένα τέρας που μια μετριοπαθής ηγεσία δεν θα μπορεί να ελέγξει, γιατί αυτού του είδους τα τέρατα από μία στιγμή και μετά καταπίνουν το χέρι που τους τάϊσε».

«Επίσης δεν ξέρω αν ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει να γίνει Ορμπάν. Όμως κάπως έτσι μεταλλάσσονται τα κόμματα. Μεταλλάσσονται χωρίς να το θέλουν» υπογράμμισε μεταξύ άλλων. Επίσης αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα διάβασα και έμεινα με ανοιχτό το στόμα».

Αναφορικά, τέλος, με την στάση του ΚΙΝ. ΑΛΛ δήλωσε ότι είναι προβληματική εκφράζοντας την ελπίδα του να επικρατήσει η λογική.
«Δεν υπάρχει συνάδελφος και άνθρωπος λογικός που να μου είπε ότι εδώ έχουμε μια καταστροφή και εθνική υποχώρηση. Κανένας δεν το είπε. Όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι μια θετική συμφωνία» κατέληξε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ