Koυτρουμάνης: Χωρίς ανάπτυξη, κινδυνεύουν 13ος-14ος μισθός

Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη, κινδυνεύουν και ο 13ος – 14ος μισθός και οι συντάξεις, είπε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του ετέθη κατά την παρουσία του στην πρωινή εκπομπή του MEGA, είπε χαρακτηριστικά πως «κινδυνεύουν αν δεν υπάρξει ανάπτυξη», ενώ συνέχισε λέγοντας πώς «οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι και πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί. Η πορεία της χώρας το 2012 θα κρίνει μισθούς και συντάξεις, για τα επόμενα χρόνια», ενώ ανέφερε ότι «η ανταγωνιστικότητα δεν επιτυγχάνεται μόνο με τη μείωση των μισθών. Θέλει και άλλα μέτρα και το έχουμε πει στην τρόικα».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Εργασίας, η τρόικα είχε ζητήσει και τη μείωση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση των δώρων και των συμβάσεων.

Παράλληλα, όμως, τόνισε πως δεν μπορεί να συγκρίνεται το μισθολογικό κόστος της Ελλάδας με αυτό των γειτονικών χωρών, όπως της Βουλγαρίας ή της Κροατίας, λόγω της σημαντικής διαφοράς στο παραγωγικό μοντέλο των δυο χωρών.

Επίσης, ο κ. Κουτρουμάνης, επεσήμανε την ανάγκη να συζητήσουν και να συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι για νέες κλαδικές συμβάσεις ώστε να μην επικρατήσουν ακραίες πρακτικές και μεγάλες περικοπές με ατομικές συμβάσεις.

Τέλος ανέφερε πως ο σχεδιασμός με βάση και το μεσοπρόθεσμο, δεν προβλέπει νέα μείωση των συντάξεων και πως ο υπολογισμός έχει γίνει με μείωση εσόδων από εισφορές κατά 20%. Αν η μείωση είναι μεγαλύτερη τότε θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν, όπως σημείωσε, τα επίπεδα των συντάξεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ