Σκοτσέζικο ντους με τα έσοδα του Προϋπολογισμού

Μπορεί η συνολική εικόνα να μην εμπνέει ανησυχία, αφού ο Κρατικός Προϋπολογισμός εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 1,3 δις ευρώ πάνω από το στόχο, ωστόσο τα πάνω- κάτω στα έσοδα προκαλούν προβληματισμό.

Μετά από το πρώτο δίμηνο, όπου τα καθαρά έσοδα εμφάνιζαν υπεραπόδοση, το Μάρτιο ήχησε το πρώτο προειδοποιητικό καμπανάκι, καθώς εμφανίστηκε μια «τρύπα» 268 εκατ. ευρώ. Τον Απρίλιο, οι καρδιές επέστρεψαν στις θέσεις τους εκεί στο υπουργείο Οικονομικών, αφού εμφανίστηκε μια υπέρβαση 235 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου και μάλιστα σε μια συγκυρία όπου τα κλιμάκια των Θεσμών «χτένιζαν» τα στοιχεία του ΓΛΚ. Με τα στοιχεία του Μαίου επέστρεψαν τα μαύρα σύννεφα, καθώς καταγράφηκε μια «τρύπα» 253 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να οχυρωθεί πίσω από την υπέρβαση των 338 εκατ. ευρώ που αποτυπώνεται στα στοιχεία του 5μήνου, ωστόσο ήδη έχουν κινητοποιηθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να εντοπιστούν οι κωδικοί των αστοχιών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των εσόδων από τους φόρους καυσίμων, καθώς η εκρηκτική αύξηση των λιανικών τιμών έφερε πτώση της κατανάλωσης άρα και των εισπράξεων. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν υστέρηση 56 εκατ. ευρώ από τους ΕΦΚ, ενώ τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκε και μείωση εσόδων από το ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 15 εκατ. ευρώ.

Στα αξιοσημείωτα του Προϋπολογισμού είναι ότι Μάιο για πρώτη φορά δεν υπάρχει συγκράτηση πρωτογενών δαπανών, καθώς η υποχρέωση εξόφλησης των οφειλών του Δημοσίου δεν επιτρέπει, πλέον, ταμειακές ακροβασίες. Από την άλλη μεριά, οι δαπάνες του ΠΔΕ, διαμορφώθηκαν σε 794 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας υστέρηση 516 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι οι επενδυτικές δαπάνες εξακολουθούν να λειτουργούν ως αμορτισέρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ έσοδα προϋπολογισμός ΥΠΟΙΚ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ