Η μάχη στη Βουλή επί της πρότασης μομφής -Μεθόδευση κατήγγειλε η ΝΔ - iefimerida.gr

Η μάχη στη Βουλή επί της πρότασης μομφής -Μεθόδευση κατήγγειλε η ΝΔ

Συλλαλητήριο για την Μακεδονία στην Αθήνα (Φωτογραφία: IntimeNews)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τελικά οι φόβοι της ΝΔ επιβεβαιώθηκαν καθώς όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης μομφής που ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης, θα ολοκληρωθεί ως τις 14:00 το μεσημέρι του Σαββάτου.

Μάλιστα, η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων αναφέρει «ως τις 14:00» και όχι «στις 14:00» γεγονός που αφήνει το περιθώριο σε περίπτωση που ο κατάλογος των ομιλητών εξαντληθεί νωρίτερα η συζήτηση να ολοκληρωθεί νωρίτερα, κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το «ως τις 2.00 μμ έχει τη σημασία του». Κάτι που σημαίνει ότι όλη η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη και την Παρασκευή το βράδυ, να διαρκέσει δηλαδή μιάμιση μέρα!

Η ΝΔ κατήγγειλε μεθόδευση καθώς η κυβέρνηση είχε διαμηνύσει στην αξιωματική αντιπολίτευση, ότι η συζήτηση θα κλείσει το βράδυ του Σαββάτου. Παρότι ήταν πρωτοφανής κοινοβουλευτικά διαδικασία – καθώς ο Κανονισμός της βουλής προβλέπει τριήμερη συζήτηση, η ΝΔ συμφώνησε και κατέθεσε την πρόταση μομφής την Πέμπτη, προκειμένου να κρατήσει τουλάχιστον δυόμιση ημέρες.

Ωστόσο, η απόφαση να ολοκληρωθεί η συζήτηση και η ψηφοφορία το μεσημέρι του Σαββάτου ή και Παρασκευή βράδυ, όπως εκτιμούν από τη ΝΔ καταδεικνύει πως πρόκειται για μεθόδευση, προκειμένου να προλάβει η κυβέρνηση το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα του Σαββάτου.

Ενταση με το «καλησπέρα» στη Διάσκεψη των Προέδρων

Η απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη διάσκεψη των προέδρων η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία να ολοκληρωθεί το Σάββατο το μεσημέρι προκάλεσε ένταση με το καλησπέρα στην συνεδρίαση.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης συνέδεσε την απόφαση αυτή με τα συλλαλητήρια που έχουν εξαγγελθεί έξω από τη Βουλή.

  • Κωστής Χατζηδάκης (ΝΔ): « Εχουμε ένσταση κυρίως σε σχέση με την λήξη της συζήτησης. Ότι θα λήξει οπωσδήποτε στις 2.00 το μεσημέρι. Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική παράδοση διαρκεί τριήμερο και λήγει τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας. Δεν είναι μόνο η φαλκίδευση του δικαιώματος της αντιπολίτευσης. Τι φοβάται η κυβέρνηση, φοβάται τη Βουλή ή μήπως φοβάται τον λαό καθώς έχουν εξαγγελθεί συλλαλητήρια για εκείνη την . Φοβική τακτική και αλαζονική ταυτόχρονα. Να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Υποχρέωση απέναντι στη Βουλή και τον Λαό σύμφωνα με τις παραδόσεις της Βουλής των Ελλήνων.

Στην ίδια λογική ήταν και η επιχειρηματολογία του Ανδρέα Λοβέρδου από την Δημοκρατική Συμπαράταξη

  • Ανδρέας Λοβέρδος (ΔΗΣΥ): «Είναι υποχρέωσή σας να δώσετε χώρο σε κάθε άποψη που θέλει να εκφραστεί. Να αλλάξετε την πρότασή σας. Εμείς δεν συμφωνήσαμε στην Διάσκεψη των Προέδρων. Να μην έχουμε διαδικαστικές διαφωνίες. Αυτό θα αποβεί προς όφελος της συζήτησης. Ο πρόεδρος της Βουλής σήκωσε το γάντι και ανέφερε ότι η διάρκεια της συζήτησης δεν έχει να κάνει καθόλου με τι όποιες κινητοποιήσεις προετοιμάζονται έξω από τη Βουλή. Δεν θα οριστούν οι ώρες που συζητάει Βουλή από το πως κάθε κόμμα έχει τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις ή οτιδήποτε άλλο. Μπορούμε να πάμε όσο χρειάζεται να εξαντληθούν όλοι οι ομιλητές, σε ωράρια στα οποία η Βουλή δια της πλειοψηφίας θα αποφασίσει. Δεν θα αποκλειστεί κάνεις. Ήσασταν προετοιμασμένοι για να σηκωθεί το θέμα και αφού είναι έτσι θα το σηκώσω και εγώ. Πολλοί συνάδελφοι από όλα τα κόμματα μου ζήτησαν αν γίνεται το Σάββατο απόγευμα να πάνε στις περιφέρειες τους. Το τελευταίο που φοβάται αυτή η έδρα είναι οι μαζικές κινητοποιήσεις. Έχουμε συμμετάσχει επί πολλά χρόνια και δεν τις έχουμε δει ούτε πίσω από τζάμια ούτε απέξω. Οι αιτιάσεις που αφορούν σε μαζικές κινητοποιήσεις που θα ξεκινήσουν αύριο με ομιλητή τον κ. Πατούλη δεν μας αφορούν . Δεν γνώριζα καν αν θα συνεχιστούν και το Σάββατο οι κινητοποιήσεις η πρόταση μου δεν έχει καμία σχέση με διαδηλώσεις. Κάποιες πλευρές θέλουν να στηθεί μία τέτοια επικοινωνιακή αντιπαράθεση».

Ο Κωστής Χατζηδάκης επέμεινε ότι θα πρέπει και για την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να ισχύει ότι ίσχυε όταν κατέθεσε αντίστοιχη πρόταση δυσπιστίας ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση δεν δικαιούται να μην σέβεται την αντιπολίτευση και τη Βουλή οι βουλευτές πρέπει να έχουν όλοι την άνεση χρόνου να τοποθετηθούν. Πάντα μετά την μεταπολίτευση η συζήτηση σε πρόταση δυσπιστίας κρατούσε τρεις μέρες και ολοκληρωνόταν με ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της τρίτης μέρας. Ζητάμε να εφαρμοστεί και για την δική μας πρόταση ακριβώς αυτό που εφαρμόστηκε για την δική σας. Είναι υπερβολικό; Είναι άδικο; Είναι ακραίο; Ελπίζω να τηρηθεί για τη Νέα Δημοκρατία αυτό που τηρήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία όταν είχε την πλειοψηφία στην πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ. Τι πειράζει η συζήτηση να τελειώσει το Σάββατο το βράδυ, όπως γινόταν πάντα;» τόνισε.

Βούτσης: Μπορεί να τελειώσουμε και βράδυ Σαββάτου

Αν και ο πρόεδρος της Βουλής επέμενε στην πρόταση του, έσπευσε να διευκρινίσει, υπό την πίεση της αντιπολίτευσης, λίγο πριν ξεκινήσει η σειρά των ομιλητών ότι θα υπάρχει άνεση να μιλήσουν όλοι όσοι γραφτούν κι αν χρειαστεί η συζήτηση θα πάει μέχρι το Σάββατο το βράδυ. Ωστόσο, προειδοποίησε τους βουλευτές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει διάλειμμα μέσα σε αυτές τις μέρες της συζήτησης και η συζήτηση θα ξεκινάει από νωρίς το πρωί και θα τελειώνει μέχρι αργά το βράδυ.

Κοινοβουλευτική μάχη κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ

Η Συνεδρίαση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε σε υψηλούς τόνους με τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καλούν τους βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση διότι όπως αναφέρουν το όχι στην πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας ισοδυναμεί με «Ναι» κάτω από την υπογραφή του υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην συμφωνία που θα υπογραφεί την Κυριακή στις Πρέσπες.

Γεωργαντάς: Όποιος το Σάββατο πει ναι στην πρόταση δυσπιστίας ακυρώνει αυτή την επαίσχυντη συμφωνία

Ο Γιώργος Γεωργαντάς από το Κιλκίς ανέβασε ιδιαιτέρως τους τόνους.

«Όποιος το Σάββατο πει ναι στην πρόταση δυσπιστίας ακυρώνει αυτή την επαίσχυντη συμφωνία. Όποιος πει όχι δεν είναι απλά στήριξη στην κυβέρνηση. Ο μόνος τρόπος για να ακυρωθεί αυτή η δρομολογημένη υπαναχώρηση από εθνικές θέσεις όλων των ελληνικών κυβερνήσεων είναι να υπερψηφιστεί η πρόταση δυσπιστίας. Απευθύνομαι στους βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων κανένας δεν θα σας δεσμεύσει σε μία επιλογή, σε μία κίνηση, σε μία τακτική που είναι αντίθετη με την συνείδηση σας. Ήρθε η ώρα για το μεγάλο ναι ή για το μεγάλο όχι μην αφήνετε να σας παρασύρει κάποιος ο όποιος αποδείχτηκε ότι δεν έχει καμιά κόκκινη γραμμή και κανένα ενδοιασμό σε ένα δρόμο που η συνείδησή σας δεν το επιτρέπει. Το όχι αυτό είναι η υπογραφή σας. Κάτω από την υπογραφή του Κοτζιά η συμφωνία στις Πρέσπες θα έχει και την υπογραφή όλων των βουλευτών που θα καταψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας. Μετά το Σάββατο δεν υπάρχει δικαιολογία σε κανέναν και για κανένα λόγο. Μετά το Σάββατο τα τετελεσμένα θα έχουν δημιουργηθεί και θα είναι αργά για όλους».

Κατρούγκαλος: Η πρόταση μομφής που κατέθεσαν είναι η πιο μακροσκελής επιστολή αυτοκτονίας

Σε υψηλούς τόνους ήταν και η απάντηση του Αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου.

«Είναι σαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να θέλει να πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον κ. Ιβάνοφ. Καμία αναφορά δεν υπάρχει στη συνθήκη για εθνότητα και εθνικότητα ούτε θα μπορούσε να υπάρχει, υπάρχει αναφορά στην ιθαγένεια και στην υπηκοότητα. Η εθνότητα είναι ζήτημα συνείδησης και αυτοπροσδιορισμού. Η συνθήκη ξεχωρίζει την γεωγραφία από την ιστορία είναι αναμφισβήτητο ότι η αρχαία Μακεδονία ήταν ελληνική. Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με τους κατοίκους του κοινωνικού κράτους και να μην υπάρχει τίποτα που θα μας χωρίζει».

Μάλιστα ο κ. Κατρούγκαλος έκανε αναφορά σε ομιλία του Ευάγγελου Αβέρωφ στη Βουλή το 1959 στην οποία μιλούσε για μακεδονική γλώσσα.

«Ο Αβέρωφ στις 17 Σεπτεμβρίου 1959 λέει στη Βουλή «στην ελληνική Μακεδονία δεν ομιλείται η μακεδονική γλώσσα η οποία ομιλείται στα Σκόπια και έχει και γραμματική και συντακτικό. Μακεδονική γλώσσα δεν υπήρξε ποτέ του λέει ένας εθνικόφρων βουλευτής και απαντάει ο Αβέρωφ «Κύριε συνάδελφε είπα στη Μακεδονία ομιλείται η ελληνική και σε άλλα σημεία ένα τοπικό ιδίωμα. Με ποια λογική θα θέλατε η ελληνική κυβέρνηση να πει στην γιουγκοσλαβική κυβέρνηση ότι θέλουμε να καταργήσουν την μακεδονική γλώσσα; Είναι σαν να λέμε ότι πρέπει να καταργηθεί το Σύνταγμα της».

Ο κ. Κατρούγκαλος απευθυνόμενος στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι η πρόταση μομφής που κατέθεσαν είναι η πιο μακροσκελής επιστολή αυτοκτονίας. «Ζητώ από τη Βουλή να απορρίψει την πρόταση μομφής και να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.

Δεν πρέπει να χωριστούμε ξανά σε προδότες και εθνικόφρονες είπε στη δική της ομιλία η πρώην υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί όχι απλώς να συζητήσει μία πρόταση μομφής αλλά να διχάσει και να εγκαλέσει βουλευτές της συγκυβέρνησης ως εθνικούς προδότες. Αφού η αριστερή παρένθεση δεν της έκατσε, αφού η καταστροφολογία ότι δεν θα βγούμε από τα μνημόνια δεν ευοδώθηκε, το τελευταίο προπύργιο είναι τα εθνικά θέματα. Υπάρχει ιστορική μνήμη σε αυτή την κοινωνία και σε αυτήν εδώ τη Βουλή πότε η δεξιά χρησιμοποιεί όταν δεν έχει μία γόνιμη πολιτική τα εθνικά θέματα για να δημιουργήσει καθεστώς εθνικοφροσύνης. Προδότες και εθνικόφρονες. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψει η ελληνική Βουλή.»

Κουμουτσάκος: Μεταξύ συνείδησης και εξουσίας επιλέξετε την εξουσία

Η συμφωνία που φέρατε ουσιαστικά υλοποιεί την αλυτρωτική πρόταση για την Μακεδονία του Ίλιντεν είπε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Σήμερα δεν είναι μόνο ημέρα ευθύνης είναι και η μέρα αρχών και συνείδησης της κάθε μιας και του καθενός. Μεταξύ συνείδησης και εξουσίας επιλέξετε την εξουσία. Μέχρι τώρα η επιλογή της εξουσίας αφορούσε την οικονομία αντέχεται τώρα να το κάνετε και για ένα τόσο κρίσιμο για την πατρίδα ζήτημα όπως το όνομα της γειτονικής χώρας. Εάν ψηφίσετε όχι στην πρόταση μας η ιστορία θα γράψει ότι για το μακεδονικό όλοι οι προηγούμενοι είπαν όχι ενώ εσείς είστε έτοιμοι να πείτε ναι. Ότι και να πείτε όσο και να φωνάζετε η ιστορία θα γράψει αυτό. Η συμφωνία υλοποιεί την πρόταση για Μακεδονία του Ίλιντεν. Δεν σας βγήκε το Ιλιντεν και απλώς αλλάξατε την επικεφαλίδα, όλο το άλλο υπηρετεί το πιο αλυτρωτικό όνομα στα 30 χρόνια των διαπραγματεύσεων».

Το ΚΚΕ σκέφτεται να αποχωρήσει από την συζήτηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΚΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τη διαδικασία της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ.

Τη στάση του κόμματος θα ανακοινώσει στην τοποθέτηση του, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ενωση Κεντρώων: Αν δεσμευτεί ο Μητσοτάκης ότι δεν θα δεχθεί το «Μακεδονία» ψηφίζουμε την πρόταση μομφής

Αν δεσμευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι ποτέ δεν θα δεχτεί το όνομα Μακεδονία και ότι ξεκινά από μηδενική βάση, η Ένωση Κεντρώων θα στηρίξει τη πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης.

Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης, κατά τη συζήτηση της σχετικής πρότασης στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Σαρίδης, καταλόγισε ευθύνες σε όλους όσους διαχειρίστηκαν το Σκοπιανό, τονίζοντας ότι «ούτε ένας δεν πήγε σπίτι του», ενώ χαρακτήρισε «ιστορική» τη σημερινή μέρα.

«Η αντιπολίτευση δυσπιστεί και η κυβέρνηση πανηγυρίζει. Και οι δυο είναι εκτός πραγματικότητας. Παρακολουθούμε μια παρωδία. Η μεν αντιπολίτευση καταγγέλλει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, περιμένοντας τους πολίτες να βγουν στους δρόμους και να τη στηρίξουν για να πέσει, και η κυβέρνηση αυτάρεσκα περιμένει το χειροκρότημα και ισχυρίζεται ότι έλυσε με τον καλύτερο τρόπο στο Σκοπιανό. Νομίζετε ότι κοροϊδεύετε τον κόσμο;» σημείωσε ο κ. Σαρίδης.

Στη συνέχεια ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων κάλεσε την αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει αν συμφωνεί να εμπεριέχεται η λέξη Μακεδονία σε μια συμφωνία, ενώ σχολίασε για την κυβέρνηση ότι «χαίρεται αλλά δεν έχει καταλάβει ότι βρέχει».

«Αποφασίσατε να τα βάλετε με την Ιστορία. Είστε πολύ μικροί για να την αλλοιώσετε και να γράψετε ιστορία. Εμείς δεν δεχόμαστε καμία χρήση του όρου Μακεδονία», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ