Flashback στην ιστορία: Η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που έπαιξε με την εθνική Κίνας -40 χρόνια πριν - iefimerida.gr

Flashback στην ιστορία: Η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που έπαιξε με την εθνική Κίνας -40 χρόνια πριν

Αλι Ρόμπερτσον (Φωτογραφία: Facebook @West Bromwich Pro)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Κινέζοι αρχίζουν να... μαθαίνουν το ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια.

Λίγοι όμως θυμούνται ότι πριν από ακριβώς 40 χρόνια, το κινεζικό ποδόσφαιρο άνοιξε... παράθυρο στον κόσμο.

Το Μάιο του 1978 η βρετανική Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που επισκέφθηκε την Κίνα. Σαράντα χρόνια μετά, η ομάδα ανήκει στον Παλμ, έναν Κινέζο περιβαλλοντολόγο.

Ο θρύλος της βρετανικής ομάδας, ο Αλι Ρόμπερτσον, προσκλήθηκε πρόσφατα από τον Παλμ να επιστρέψει στην Κίνα για τον εορτασμό της 40χρονης επετείου. Όπως λέει, πριν από 40 χρόνια δεν ήταν καθόλου εύκολο να κάνεις από την Αγγλία ένα παρόμοιο ταξίδι το οποίο διαρκούσε τρεις μέρες από το Λονδίνο.

Αλι Ρόμπερτσον (Φωτογραφία: Facebook @West Bromwich Pro)

Η βρετανική ομάδα πέταξε αεροπορικώς μέσω Ρώμης, Μπαχρέιν, Καλκούτα και Χονγκ Κονγκ όπου διανυκτέρευσε και την επομένη πήρε το τρένο με τελικό προορισμό την Γκουανγκτσόου. Η αγγλική ομάδα έπαιξε πέντε αγώνες στην Κίνα. Νίκησε την Εθνική Κίνας 2-0 στο Στάδιο Εργατών του Πεκίνου (Beijing's Worker's Stadium) μπροστά σε ένα πλήθος 89.400 φιλάθλων. Την εποχή εκείνη, διηγείται, δεν υπήρχαν καθίσματα μόνο σκαλιά για τους 90.000 οπαδούς των γηπέδων. Σήμερα είναι ένα εντυπωσιακό στάδιο με καθίσματα χωρητικότητας μόνο 50.000 ατόμων, προσθέτει ο 65χρονος παλαίμαχος. Ο Ρόμπερτσον έπαιζε ως αμυντικός και όπως θυμάται, τότε το «επαγγελματικό πρωτάθλημα» ήταν μία άγνωστη λέξη για τους Κινέζους, ακόμη και για τους παίκτες της εθνικής ομάδας. Το γεγονός ήταν ένα σοκ τόσο για τους οπαδούς, όσο και για τους παίκτες.

«Ήταν η πρώτη φορά που είχαμε την ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε μια αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα. Ήταν απλό, αλλά και το πιο προηγμένο ποδόσφαιρο που είχαμε δει ποτέ» θυμάται σήμερα ο Λιου Λιφού, παλαίμαχος της εθνικής ομάδας της Κίνας.

Σαράντα χρόνια αργότερα, μια επανάσταση στο κινεζικό ποδόσφαιρο πυροδότησε τον ενθουσιασμό των κινέζων πολιτών. Το κινεζικό Super League (CSL) έχει ήδη γίνει το πιο ελκυστικό πρωτάθλημα στην Ασία και το έκτο πιο δημοφιλές πρωτάθλημα παγκοσμίως, με κατά μέσο όρο 23.800 θεατές. Συνολικά εννέα παίκτες από την κινεζική Σούπερ Λιγκ θα αγωνισθούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί στη Ρωσία.

«Περισσότερο από το ποδόσφαιρο, εκείνο που άλλαξε πάνω από όλα τα τελευταία 40 χρόνια είναι η ίδια η Κίνα. Τίποτα δεν θα μπορούσε να με προετοιμάσει για τις τόσο μεγάλες αλλαγές που επιτεύχθηκαν σε μόλις τέσσερις δεκαετίες», λέει ο Ρόμπερτσον. Θυμάται ότι εκείνη την εποχή όταν τους ξεναγούσαν στο Πεκίνο η πόλη ήταν γεμάτη ποδήλατα. Σήμερα όπου και εάν κοιτάξεις βλέπεις μόνο αμάξια. Παντού, λέει, υπάρχουν πολυώροφα κτίρια εκεί που κάποτε ήταν μικρά σπίτια και καλύβες, ενώ όλοι όσοι ζουν εκεί φαίνεται να έχουν τουλάχιστον τρία κινητά τηλέφωνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Xinhua

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ