Τζανακόπουλος: Αν η ΝΔ αμφισβητεί την κυβέρνηση ας καταθέσει πρόταση μομφής

Τo γάντι στη Νέα Δημοκρατία για πρόταση μομφής πέταξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, λέγοντας ότι το «ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει συγκεκριμένους τρόπους για το αν μια κυβέρνηση έχει ή όχι την εμπιστοσύνη της Βουλής» και πως «δεν έχει παρά οποιοσδήποτε δεν συμφωνεί να ακολουθήσει όσα προβλέπει η Συνταγματική τάξη».

Μιλώντας στον real fm, είπε ότι ο Πάνος Καμμένος από την αρχή είχε συγκεκριμένη θέση στο εν λόγω ζήτημα και «κρίνεται πολιτικά», χαρακτηρίζοντας κίνηση ανόητη το να μετατρέπεται ένα τέτοιο θέμα σε ζήτημα ύπαρξης ή μη δεδηλωμένης. Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι «δεν διαχειρίζεται διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ (σ.σ. ο υπουργός Άμυνας). Τα πολιτικά ζητήμα τα διαχειρίζονται οι υπουργοί Εξωτερικών, οι πρωθυπουργοί και οι Πρόεδροι κρατών».

Ενώ για μία ακομη φορά, στο ερώτημα αν θα στηρίξουν τα κόμματα τη συμφωνία, απάντησε πως: «Το ποτάμι, το ΚΙΔΗΣΟ, τοποθετούνται με θετικό τρόπο. Είμαι αισιόδοξος ότι σε περίπτωση που πληρωθούν οι προϋποθέσεις θα υπάρξει ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Αναλυτικά οι απαντήσεις:

Για τη συμφωνία: «Και στα δύο ζητήματα, η συμφωνία αποτελεί μια θετική εξέλιξη. Βελτιώνει την κατάσταση σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Σε ο,τι αφορά τη γλώσσα έχει ειπωθεί ότι σε σχέση με τη διάσκεψη του ΟΗΕ το 1977 η ελληνική πλευρά αποδέχτηκε την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας καθώς δεν έφερε καμία απολύτως αντίρρηση. Στη συγκεκριμένη συμφωνία μιλάμε για γλώσσα μακεδονική που θεωρείται και αναγνωρίζεται στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών. Το τοπίο δεν επιτρέπει οποιαδήποτε σύχγυση. Στη σύμβαση υπάρχει ένα γενικό άρθρο που καλύπτει ευρύτατο πεδίο ζητημάτων. Η γειτονική χώρα καλείται να τροποποιήσει το Σύνταγμά της που θα απαλοίφει κάθε στοιχείο αλυτρωτισμού και οι 2 χώρες δεσμεύονται ότι θα απόσχουν και θα τίθενται απέναντι σε καθε προσπάθεια αλυτρωτισμού. Το θέμα είναι θέλουμε ή δεν θέλουμε τη λήξη της διένεξης;».

Για erga omnes: «Σημαίνει σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων. Δηλαδή θα τη χρησιμοποιεί το γειτονικό κράτος σε σχέση με την Ελλάδα, τα υπόλοιπα κράτη. Το ζήτημα της γλώσσας και της ιθαγένειας δεν έχει σχέση με το erga omnes».

Για ΑΝΕΛ: «Το ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει συκγεκριμένους τρόπους για το αν μια κυβέρνηση έχει ή όχι την εμπιστοσύνη της Βουλής. Η Συνταγματική τάξη είναι σωστή. Δεν έχει παρά οποιοσδήποτε δεν συμφωνεί να ακολουθήσει όσα προβλέπει η Συνταγματική τάξη. Το να μετατρέπουμε ένα πολιτικό ζήτημα σε ζήτημα ύπαρξης ή μη δεδηλωμένης, ύπαρξης ή μη νομιμοποίησης είναι το λιγότερο ανόητο. Πολιτικά κρίνεται και όποιος το αμφισβητεί δεν έχει παρά να θέσει το ερώτημα στο ίδιο το Κοινοβούλιο».

Για Καμμένο και ΝΑΤΟ: «Δεν διαχειρίζεται διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ (σς ο υπουργός Άμυνας). Τα πολιτικά ζητήμα τα διαχειρίζονται οι υπουργοί εξωτερικών, οι Πρωθυπουργοί και οι Πρόεδροι κρατών».

Για το αν θα στηρίξουν τα κόμματα: «Το ποτάμι, το ΚΙΔΗΣΟ, τοποθετούνται με θετικό τρόπο. Είμαι αισιόδοξος ότι σε περίπτωση που πληρωθούν οι προυποθέσεις θα υπάρξει ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ