Στην Ανατολική Θράκη θα κατασκευάσει η Τουρκία το τρίτο πυρηνικό της εργοστάσιο

Στην Ανατολική Θράκη σχεδιάζει να φτιάξει πυρηνικό εργοστάσιο η Τουρκία, όπως είπε ο Υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Ο γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν, είπε στο CNN Türk ότι οι λεπτομέρειες πιθανότατα θα ανακοινωθούν εντός του έτους κι ότι η Ανατολική Θράκη επελέγη διότι «εκείνη η περιοχή χρησιμοποιεί πολύ μεγάλες ποσότητες ενέργειας, αλλά δεν υπάρχει εκεί παραγωγή που να ανταποκρίνεται στη ζήτηση».

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της χώρας, που κατασκευάζει η ρωσική Rosatom στο Ακούγιου, απέναντι από την Κύπρο, θα λειτουργήσει το 2023.

Ένα ακόμη πυρηνικό εργοστάσιο αναμένεται να κατασκευαστεί στη Σινώπη, στην περιοχή του Πόντου, από γαλλο-ιαπωνικό κονσόρτσιουμ (Mitsubishi Heavy Industries – Areva) – η διακρατική συμφωνία υπεγράφη πριν από 5 χρόνια-.

Σημειωτέον, πάντως, ότι τον Οκτώβριο του 2015 είχε ανακοινωθεί ότι ο τρίτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας θα ανεγερθεί στην Ιγκνεάντα της Ανατολικής Θράκης, μια παραθαλάσσια περιοχή στα σύνορα με τη Βουλγαρία, περίπου 250 χιλιόμετρα από την Ελλάδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ