Η πιθανή κατάθεση Μάλερ αγχώνει τον Τραμπ - iefimerida.gr

Η πιθανή κατάθεση Μάλερ αγχώνει τον Τραμπ

O Ντόναλντ Τραμπ/ Φωτογραφία AP images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέστρεφε από την ιστορική συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη, καλούσε τηλεφωνικά μέλη του Κογκρέσου για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις και χαρακτήριζε τη συνάντηση επιτυχή.

Ο ίδιος έκανε και μερικά λιγότερο ευχάριστα τηλεφωνήματα στους δικηγόρους του για να συζητήσει τις προκλήσεις που ακολουθούν. Μια από τις πιθανότερες προκλήσεις είναι η πιθανή συνάντησή του με τον ειδικό ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ κι αν θα απαντήσει σε ερωτήσεις σε σχέση με τη Ρωσία και την ενδεχόμενη εμπλοκή της στην προεκλογική εκστρατεία του 2016.

Η νομική ομάδα του Τραμπ συγκεντρώνεται ήδη στην Ουάσινγκτον και είναι έτοιμη να συζητήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο την επόμενη κίνηση σχετικά με την πιθανή κατάθεση του Τραμπ στον Μάλερ, καθώς θεωρείται πιθανή η κλήτευσή του.

Ο Τραμπ κλιμακώνει την κριτική του στον Μάλερ

Ο Αμερικανός πρόεδρος κλιμακώνει την κριτική που ασκεί στον Μάλερ, ενώ σε πολιτικό επίπεδο διαμορφώνονται οι συνθήκες του προεκλογικού αγώνα για τις ενδιάμεσες εκλογές στο Κογκρέσο, που θα διεξαχθούν στις αρχές του Νοεμβρίου.

«Θέλουμε να κλείσουμε αυτή τη συμφωνία όπως μπορούμε και θέλουμε να μάθουμε τι σκέφτεται ο ίδιος, καθώς αυτό είναι σημαντικό. Δεν είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μία άνετη συζήτηση μαζί του τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε ο δικηγόρος του Τραμπ, Ρούντι Τζιουλιάνι στη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης.

Τι λέει το νομικό επιτελείο του Αμερικανού προέδρου

«Το πιο σημαντικό πράγμα που χρειαζόμαστε τη στιγμή αυτή είναι οι απόψεις του», είπε ο Τζιουλιάνι προσθέτοντας ότι η νομική ομάδα θεωρεί ότι η συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ μπορεί να γίνει σήμερα.

Παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ εξετάζει μια πιθανή προσωπική κατάθεσή του στον Μάλερ, οι περισσότεροι δικηγόροι της ομάδας του είναι σκεπτικοί ως προς αυτό, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές.

«Νομίζω ότι θα θέλει να καταθέσει γιατί θα του πούμε ότι είναι δίκαιο να το πράξει, ενώ τα όσα θα πει θα πρέπει έχουν μια αντικειμενική αντιμετώπιση. Νομίζω ότι επιθυμεί να βρει έναν τρόπο για να καταθέσει κι επίσης νομίζω ότι είναι η δουλειά μας να βρούμε αυτό τον τρόπο», δήλωσε ο Τζιουλιάνι.

Η πιθανή κατάθεση Μάλερ αγχώνει τον Τραμπ  | iefimerida.gr 0

Τι θα γίνει στην περίπτωση που ο Τραμπ αρνηθεί να καταθέσει

Στην περίπτωση που ο Τραμπ αρνηθεί να καταθέσει στο γραφείο του Μάλερ, τότε οι εισαγγελείς της ομάδας έρευνας του μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα ειδικό σώμα ενόρκων (grand jury) προκειμένου να εκδοθεί κλήση για την κατάθεση του Αμερικανού προέδρου στον Μάλερ.

Μερικοί από τους δικηγόρους του Τραμπ εκτιμούν ότι ο Μάλερ δεν θέλει να καθυστερεί την έρευνά του.

Πηγή που έχει λάβει γνώση της κατάστασης δήλωσε: «Ο Μάλερ μπορεί να μην επιθυμεί να προχωρήσει στην έκδοση κλήσης και οι δικηγόροι του Τραμπ μπορεί να μην επιθυμούν ο πρόεδρος να καταθέσει, έτσι όλοι είναι σε κατάσταση αναμονής». Οι δικηγόροι του Τραμπ δεν επιθυμούν να τον οδηγήσουν σε μία κατάσταση όπου ακόμη κι ακούσια να βρεθεί αντιμέτωπος με ψευδορκία.

Ο Τζιουλιάνι έχει δηλώσει δημόσια ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν πρέπει να καταθέσει επειδή «οι εκτιμήσεις μας για την κατάσταση αλλάζουν συνεχώς».

Το ενδεχόμενο να απαντήσει σε κάποιες από τις ερωτήσεις

Ο πρόεδρος Τραμπ μπορεί να δεχτεί να καταθέσει αρνούμενος να απαντήσει σε κάποιες από τις ερωτήσεις. Ωστόσο, μία τέτοια στάση θα τον φέρει αντιμέτωπο με πολιτικές προκλήσεις. Η νομική του ομάδα κατανοεί ότι θα είναι πολιτικά απαράδεκτο για έναν πρόεδρο να επικαλεστεί την 5η Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ, προκειμένου να στηρίξει το δικαίωμα ενδεχόμενης άρνησής του ν’ απαντήσει σε ερωτήσεις. Ο Τραμπ είχε δηλώσει το 2016: «Το πλήθος επικαλείται την 5η Τροποποίηση. Εάν είσαι αθώος γιατί την επικαλείσαι;».

Την περίοδο αυτή η νομική ομάδα του Αμερικανού προέδρου μπορεί να κάνει μόνο εικασίες σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις του Μάλερ ως προς την αποστολή κλήσης για κατάθεση στον Τραμπ.

«Εξαρτάται από το πώς θα γράψει την κλήση. Όσο πιο συγκεκριμένη είναι, τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό για να είναι επιτυχής. Όσο πιο ευρεία είναι στο περιεχόμενό της, τόσο λιγότερο επιτυχής θα είναι. Είναι καλύτερο να διαπραγματευτούμε κάτι με τον ίδιο για να έχουμε κάποιον έλεγχο παρά να βρεθούμε στο δικαστήριο. Αλλά δεν ξέρω αν μπορούμε να το κάνουμε. Θα δούμε και θα προσπαθήσουμε», δήλωσε ο Τζιουλιάνι.

Η πιθανή κατάθεση Μάλερ αγχώνει τον Τραμπ  | iefimerida.gr 1

Τι θα γίνει αν αρνηθεί να καταθέσει στον Μάλερ

Στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις καταρρεύσουν «το θέμα αυτό θα δυσχεράνει περαιτέρω την κατάσταση», δήλωσε καλά ενημερωμένη πηγή. «Στην περίπτωση που ο Τραμπ αρνηθεί να καταθέσει παρά την έκδοση της κλήσης, αυτό θα προκαλέσει καθυστέρηση από εννέα ως 15 μήνες», εκτίμησε η ίδια πηγή. Αυτό σίγουρα δεν το επιθυμεί ο πρόεδρος Τραμπ, ενώ οι δικηγόροι του επενδύουν στο γεγονός ότι ο Μάλερ, είναι πρακτικός άνθρωπος”, σύμφωνα με άλλη πηγή.

Η σχέση των δικηγόρων του Τραμπ και του Μάλερ υπέστη πλήγμα, όταν ο ειδικός ανακριτής έστειλε την υπόθεση στους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς του Μανχάταν, οι οποίοι και διέταξαν τον Απρίλιο τη διενέργεια αιφνιδιαστικής έρευνας στο γραφείο, στην οικία, αλλά και σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου που χρησιμοποιούσε ο Μάικλ Κόεν. Ο Κόεν είναι προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ.

Μία πηγή είπε ότι η εξέλιξη αυτή «αλλάζει τις ισορροπίες» όχι μόνο για τους δικηγόρους του Τραμπ αλλά και τον πρόεδρο που νευρίασε από τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές συμπεριφέρθηκαν στον δικηγόρο του. Ο ίδιος χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή «εξευτελιστική».

Η ομάδα του Μάλερ έχει επιλέξει να μην αντιδρά αμέσως στις δημόσιες φραστικές επιθέσεις που δέχεται από τον Τραμπ

Η νομική ομάδα του Τραμπ τόνισε σε υπόμνημα που έστειλε προς τον Μάλερ τον Ιανουάριο ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί να παρεμποδίσει το έργο της δικαιοσύνης ή να δεχτεί κλήση για κατάθεση, καθώς το Σύνταγμα των ΗΠΑ τού δίνει του δικαίωμα να τερματίσει την έρευνα. Οι δικηγόροι εκτιμούν ότι επειδή ο Τραμπ είναι πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να κληθεί να καταθέσει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και ότι ο Μάλερ δεν μπορεί να προχωρήσει σε απαγγελία κατηγοριών σε βάρος ενός εν’ ενεργεία προέδρου. Έτσι, τείνουν να μην βλέπουν την ανάγκη για μία κατάθεσή του. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι έχουν διαθέσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα και τις καταθέσεις που ενδεχόμενα χρειάζεται ο Μάλερ για τους ανθρώπους που είχαν εμπλοκή, πλην του Τραμπ. Παράλληλα, δίνουν έμφαση στις δεκάδες χιλιάδες σελίδες υλικού που έχουν παραδώσει και στις καταθέσεις άλλων μαρτύρων, όπως επίσης και στο δικαίωμα μη αποκάλυψης στοιχείων που αφορούν στην υπηρεσία (executive privilege) πρώην και εν ενεργεία συμβούλων του προέδρου Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ/ CNN

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ντόναλντ Τραμπ Μάλερ Αμερική ΡΩΣΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ