Ισπανία: Ο υπ. Πολιτισμού έσπασε ρεκόρ -Παραιτήθηκε μία εβδομάδα μετά τον διορισμό του - iefimerida.gr

Ισπανία: Ο υπ. Πολιτισμού έσπασε ρεκόρ -Παραιτήθηκε μία εβδομάδα μετά τον διορισμό του

Φωτογραφία: AP/ Paul White
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία εβδομάδα μετά τον διορισμό του στην κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, ο υπουργός Πολιτισμού της Ισπανίας, Μαξί Ουέρτα, υπέβαλε την παραίτησή του.

Αιτία, τα δημοσιεύματα για φοροδιαφυγή, την εποχή που ήταν δημοσιογράφος, πριν από μία δεκαετία. Ο Ουέρτα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, δήλωσε αθώος και τόνισε ότι έχει ήδη καταβάλει πρόστιμο για τα εισοδήματα που δήλωσε το 2006 και το 2008.

Παρόλα αυτά, παραιτήθηκε και έτσι έγινε ο υπουργός με τη συντομότερη θητεία στην Ισπανία, μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το 1977.

«Εχω πληρώσει το πρόστιμο δύο φορές, την πρώτη εκείνη την εποχή στο υπουργείο Οικονομικών (...) και το πληρώνω κι εδώ για δεύτερη φορά, έχοντας επίγνωση ότι η αθωότητα δεν αξίζει τίποτα μπροστά σε αυτό το πλήθος», είπε στους δημοσιογράφους και συμπλήρωσε ότι του είχε επιβληθεί πρόστιμο εξαιτίας της αλλαγής στα κριτήρια με τα οποία υπολογίζονται οι φόροι.

Ακόμη, τόνισε ότι εκπληρώνει εμπρόθεσμα τις φορολογικές του υποχρεώσεις.

Η εφημερίδα El Confidencial έγραψε ότι ο Ουέρτα αναγκάστηκε να πληρώσει πέρυσι περισσότερα από 360.000 ευρώ στην εφορία, αφού είχε δηλώσει, μεταξύ 2006 και 2008, τα ατομικά του εισοδήματα μέσω μιας εταιρείας, ώστε να καταβάλει λιγότερους φόρους.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι ένας τέτοιος μηχανισμός «δεν ήταν παράνομος εκείνη την περίοδο» κι ότι κάτι τέτοιο ήταν σύνηθες για δημοσιογράφους, δικηγόρους, αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες.

«Δεν θα στηρίξουμε συμπεριφορές που μας θυμίζουν το Λαϊκό Κόμμα του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι», δήλωσε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos, μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης.

Πηγή: ΑΠΕ/ AFP, Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μαξίμ Ουέρτα φοροδιαφυγή παραίτηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ