Η ιστορία του τουρισμού στην Κέρκυρα, μέσα από τη «Μηχανή του Χρόνου» [βίντεο] - iefimerida.gr

Η ιστορία του τουρισμού στην Κέρκυρα, μέσα από τη «Μηχανή του Χρόνου» [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ιστορία του τουρισμού στην Κέρκυρα παρουσιάζει το τελευταίο επεισόδιο της «Μηχανής του Χρόνου» για αυτή τη σεζόν με τον Χρίστο Βασιλόπουλο που επιστρέφει στο COSMOTE HISTORY HD, τη Δευτέρα 18/6 στις 21.00.

Το επεισόδιο της εκπομπής προβάλλει σπάνιες εικόνες από την «απόβαση» των μπικίνι στις ακτές της Κέρκυρας στις αρχές της δεκαετίας του ‘50 και «φωτίζει» τα πρώτα βήματα του μαζικού τουρισμού στο νησί. Μέσα από σπάνια φιλμ του ΕΟΤ, παρουσιάζονται ασυνήθιστες για την εποχή εικόνες από το πρωτοποριακό κλαμπ Μεντιτερανέ, το οποίο αποτέλεσε προπομπό των σημερινών all inclusive ξενοδοχείων, καθώς έδινε στους επισκέπτες τη δυνατότητα να κάνουν πολλές δραστηριότητες, όπως θαλάσσιο σκι και υποβρύχιο ψάρεμα, αλλά και να διασκεδάζουν μέχρι πρωίας.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ο Χρίστος Βασιλόπουλος συναντά τον πρώτο εκπαιδευτή σκι του νησιού, αλλά και τον σημερινό ιδιοκτήτη της ταβέρνας «Τρύπα» που από τον πόλεμο και μετά φιλοξένησε όλους τους επώνυμους Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Η «Μηχανή του Χρόνου» παρουσιάζει, επίσης, άγνωστες λεπτομέρειες για τις κρουαζιέρες των διασήμων. Η αρχή έγινε το καλοκαίρι του 1954, όταν η βασίλισσα Φρειδερίκη συγκέντρωσε στο νησί πολλούς «γαλαζοαίματους» της Ευρώπης και κυρίως έκπτωτους διάφορων βασιλικών οίκων. Το γεγονός αυτό σχολιάστηκε από τον Τύπο της εποχής για τη χλιδή και την πολυτέλειά του, αλλά έγινε αφορμή να διαδοθεί η φήμη του νησιού.

Παράλληλα, η εκπομπή επισκέπτεται ένα από τα πρώτα VIP καταλύματα της Κέρκυρας, το θρυλικό ξενοδοχείο Καστέλο της οικογένειας Μπούα. Το ξενοδοχείο άνοιξε την πόρτα για τουρισμό υψηλού επιπέδου και οδήγησε στην οργάνωση ενός σημαντικού δικτύου με λεωφορεία, που έκαναν εκδρομές σε όλο το νησί.

Στην εκπομπή μιλούν, μεταξύ άλλων, οι: Γιάννης Γιούργας, πρώην Γ.Γ κλαμπ Μεντ, Ιω Μπούα, μέλος οικογένειας ιδιοκτητών του Καστέλο, Κώστας Τσουμάνης, Δρ. τουριστικής οικονομίας, Ερμιόνη Κρητικού Ζέμπου, συνταξιούχος τουριστική πράκτορας, Πολυμέρης Κέντρος, μάγειρας, ξενοδοχοϋπάλληλος, Θεόδωρος Μεταλληνός, Κερκυραίος συλλέκτης φωτογραφιών, Κώστας Κολάγγης, κομμωτής, Σπύρος Χαλικιόπουλος, τουριστικός πράκτορας, Ευάγγελος Ματαράγκας, πρώην τουριστικός πράκτορας, Γιώργος Σπίνουλας, εκπαιδευτής θαλάσσιου σκι.

Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD.

Το «Κυνηγώντας το όνειρο» παρουσιάζει τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, στο COSMOTE HISTORY HD

H σειρά ντοκιμαντέρ παραγωγής COSMOTE TV «Κυνηγώντας το όνειρο», με επίκεντρο δώδεκα Έλληνες με εξέχουσα πορεία στον χώρο των γραμμάτων, των τεχνών και της επιστήμης, παρουσιάζει αυτή την εβδομάδα την αρχαιολόγο, ιστορικό τέχνης και συγγραφέα, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα. Με φόντο τα εκθέματα της Εθνικής Πινακοθήκης, την οποία διευθύνει από το 1992, μιλάει στην κάμερα για τη ζωή, το έργο και τις δυσκολίες που συνάντησε, οι οποίες ωστόσο, δεν στάθηκαν εμπόδιο στα όνειρά της (Τετάρτη 20/6 στις 21.00). Η σειρά προβάλλεται σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 23.00.

Την Πέμπτη 14/6 στις 22.00 επιστρέφει η νέα σειρά ντοκιμαντέρ «Εν Χορδαίς και Οργάνοις», σε παραγωγή COSMOTE TV, με θέμα τον πλούτο, την πολυμορφία και τη δυναμική παρουσία των μουσικών οργάνων στις λαϊκές παραδόσεις του Ελληνισμού. Το δεύτερο επεισόδιο της σειράς είναι αφιερωμένο στην κρητική λύρα, ένα όργανο κυρίαρχο στη μουσική παράδοση του ελλαδικού χώρου, από τη βυζαντινή εποχή. Με την πάροδο του χρόνου η χρήση της περιορίστηκε στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Στο πλαίσιο του επεισοδίου μιλούν δεξιοτέχνες μουσικοί και οργανοποιοί για το παρελθόν αλλά και το παρόν του οργάνου. Η σειρά προβάλλεται σε επανάληψη κάθε Δευτέρα στις 19.00.

Το τελευταίο επεισόδιο της σειράς «Η κουζίνα του Θεού» μας μεταφέρει στις Ιερές Μονές Φανερωμένης και Οδηγήτριας στην Κρήτη. Εκεί, παρακολουθούμε τους μοναχούς να ετοιμάζουν χοχλιούς μπουμπουριστούς, μανιταρόσουπα και φακές με κουρκουμά και τζίντζερ (Τρίτη 19/6 στις 21.00). Η σειρά προβάλλεται σε επανάληψη κάθε Σάββατο στις 16.00.

Στο πλαίσιο του μηνιαίου αφιερώματος «Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς», προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Πύργος Παρθενών». Μέσα από αυτό, γνωρίζουμε έναν μαρμαροτεχνίτη από την Τήνο, ο οποίος για δεκαοχτώ ολόκληρα χρόνια δουλεύει στα έργα αναστήλωσης του Παρθενώνα, αφήνοντας το δικό του ίχνος στην Ιστορία (Κυριακή 17/6 στις 21.00).

Τέλος, η σειρά «Το μπλε της Μεσογείου» επιστρέφει και μας ταξιδεύει στην Κω, το τρίτο σε μέγεθος νησί των Δωδεκανήσων, το οποίο για αιώνες υπήρξε κύριος εμπορικός σταθμός ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση. Σήμερα, αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους λάτρεις του ποδηλάτου (Σάββατο 16/6 στις 19.00). Την Κυριακή 17/6 στις 19.00 η εκπομπή μάς μεταφέρει στο νησί της Αποκάλυψης, την Πάτμο. Εκεί, εξερευνούμε το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, ενώ στη συνέχεια ανακαλύπτουμε την τοπική κουζίνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ cosmote history
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ