Καθηγητής ΠΑΜΑΚ: Είναι μια καλή συμφωνία, εξασφαλίζει τα αιτήματα που είχε η ελληνική πλευρά εδώ και χρόνια - iefimerida.gr

Καθηγητής ΠΑΜΑΚ: Είναι μια καλή συμφωνία, εξασφαλίζει τα αιτήματα που είχε η ελληνική πλευρά εδώ και χρόνια

O Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ/ Φωτογραφία eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η συμφωνία με τα Σκόπια, ουσιαστικά, εξασφαλίζει τα αιτήματα που είχε η ελληνική πλευρά εδώ και πολλά χρόνια, δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιάννης Αρμακόλας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Είναι μία θετική συμφωνία, υπό την έννοια ότι μας δίνει τη δυνατότητα, με οργανωμένο τρόπο, με συμφωνία της άλλης πλευράς και με διεθνείς εγγυήσεις, να αλλάξουμε τη διεθνή αναγνώριση της συγκεκριμένης χώρας ως «Δημοκρατία Μακεδονίας» και πλέον να καθιερωθεί διεθνώς ως «Βόρεια Μακεδονία». Μας εξασφαλίζει το χρονοδιάγραμμα, υπό την έννοια ότι υπάρχουν εγγυήσεις ότι πρώτα θα γίνουν τα διάφορα βήματα από την άλλη πλευρά και μετά θα δεσμευτεί η δική μας πλευρά γι αυτά που πρέπει να γίνουν» εξήγησε ο καθηγητής.

«Με δεδομένες τις συνθήκες και την κατάσταση, η οποία έχει διαμορφωθεί τα προηγούμενα χρόνια, είναι μια καλή συμφωνία» εκτίμησε και πρόσθεσε: «Είναι μία συμφωνία που μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με τη συγκεκριμένη κυβέρνηση στη γειτονική χώρα και πρέπει να μην ξεχνάμε ότι είναι μία κυβέρνηση αδύναμη, η οποία θέλει να συνεργαστεί με την Ελλάδα, θέλει να μην ακολουθήσει το παράδειγμα της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία ήταν σε μία αντιπαράθεση με την Ελλάδα».

Ερωτηθείς σχετικά με το χρονοδιάγραμμα κύρωσης της συμφωνίας, ο κ. Αρμακόλας απάντησε: «Η μεγάλη πρόκληση είναι τι θα γίνει γίνει στη γειτονική χώρα για το αν θα μπορέσει η κυβέρνηση Ζάεφ να εξασφαλίσει να κερδίσει το δημοψήφισμα και επίσης και το πώς θα περάσει τη συμφωνία αυτή με αυξημένη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο σε σχέση με τη συνταγματική αλλαγή. Θα είναι ένα δύσκολο στοίχημα και για εκείνους η επόμενη περίοδος, θα χρειαστούν υποστήριξη από τις δυτικές χώρες και από την Ελλάδα και νομίζω είναι προς το συμφέρον όλων αυτή η κυβέρνηση, η οποία είναι μία πολύ μετριοπαθής κυβέρνηση, φιλοευρωπαϊκή, που θέλει να έχει στενές σχέσεις με την Ελλάδα και όχι με την Τουρκία, είναι προς το συμφέρον το δικό μας να επιβιώσει, να μακροημερεύσει, να περιθωριοποιήσει τις ακραίες φωνές».

«Έχω την εκτίμηση ότι δεν είναι πλειοψηφική η άποψη αυτήν τη στιγμή στη γειτονική χώρα, η άποψη της θετικής ψήφου για τη συμφωνία. Θεωρώ ότι είναι μειοψηφική αυτή τη στιγμή. Έχει το πλεονέκτημα ότι θα είναι μαζί του η αλβανική κοινότητα, αλλά μεταξύ του σλαβικού κομματιού του πληθυσμού θα είναι δύσκολα τα πράγματα για εκείνον. Θεωρώ ότι θα λάβει μεγάλη υποστήριξη και πρέπει να λάβει γιατί ήταν μία πολύ θαρραλέα κίνηση από τη δική του πλευρά να αλλάξει το όνομα της χώρας του, όπως καταλαβαίνετε. Νομίζω ότι θα έχει μεγάλη υποστήριξη και από τη Γερμανία και από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Επιτροπή και ελπίζω να τα καταφέρει. Δεν θα είναι τόσο εύκολο, νομίζω έχουμε να δούμε πολλά ακόμα στη γειτονική χώρα και ελπίζω να είναι θετικά για μας» διευκρίνισε ο καθηγητής.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ