Την Παρασκευή καταθέτει η ΝΔ πρόταση μομφής - iefimerida.gr

Την Παρασκευή καταθέτει η ΝΔ πρόταση μομφής

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την Παρασκευή αναμένεται να καταθέσει πρόταση μομφής η Νέα Δημοκρατία κατά της κυβέρνησης για το «Μακεδονικό».

Ο κύβος ερρίφθη. Η αξιωματική αντιπολίτευση αποφάσισε να αξιοποιήσει το ισχυρότερο κοινοβουλευτικό όπλο που διαθέτει και να προκαλέσει στην πράξη την κυβερνητική συνοχή για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ, καταθέτοντας πρόταση μομφής.

Χαρακτηριστική της κλιμάκωσης που έχει επιλέξει η Πειραιώς είναι η δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Μαρίας Σπυράκη: «Περιμένουμε από τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν θα φέρει τη συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή πριν υπογράψει με τον ομόλογό του. Η Νέα Δημοκρατία ζητά απαντήσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει σε όλους τους τόνους ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει με την υπογραφή του τη χώρα, από τη στιγμή μάλιστα που ο κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος, δηλώνει ότι διαφωνεί με τη συμφωνία.

Στη στόχευση της Νέας Δημοκρατίας είναι να αποδομήσει εντελώς τη στάση του Πάνου Καμμένου όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Αν ο κ. Καμμένος δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση -κάτι που αναμένεται επί της ουσίας- η Νέα Δημοκρατία θα ισχυριστεί ότι δίνει το «OK» στον κ. Τσίπρα να μεταβεί στις Πρέσπες και να υπογράψει με τον Ζόραν Ζάεφ τη συμφωνία για το «Μακεδονικό».

Στο στόχαστρο των βουλευτών της ΝΔ αναμένεται να μπουν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά όσοι προέρχονται από το «πατριωτικό» ΠΑΣΟΚ, αλλά και αυτοί που εκλέγονται γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Για τη στάση της ΝΔ και την κατάθεση πρότασης μομφής είχε προϊδεάσει νωρίς το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν δήλωσε ότι «σε κάθε περίπτωση η συμφωνία, πριν υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να έρθει στη Βουλή για να διαπιστωθεί αν την περιβάλλει με την εμπιστοσύνη της. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και θα εξαντλήσω όλα τα μέσα που έχω στη δυνατότητά μου για να γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή».

Οι «καραμπόλες» για τις Πρέσπες και το πολυνομοσχέδιο

Η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ αναμένεται να επιφέρει «καραμπόλες» τόσο στο υπό συζήτηση πολυνομοσχέδιο όσο και στην τελετή στις Πρέσπες που ετοιμάζουν Τσίπρας και Ζάεφ το Σαββατοκύριακο για να επικυρωθεί η συμφωνία.

Από τη στιγμή που θα κατατεθεί σε δημόσια συζήτηση όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, παύει κάθε άλλη συζήτηση στη Βουλή.

Εάν η ΝΔ καταθέσει την πρόταση της πριν την προγραμματισμένη για αύριο, Πέμπτη 14/6 ψηφοφορία του συζητούμενου πολυνομοσχεδίου για την 4η αξιολόγηση θα αναβληθεί η σχετική συζήτηση και ψηφοφορία.

Εάν η ΝΔ την καταθέσει την Παρασκευή κατά την συζήτηση στη Βουλή - όπερ και το πιθανότερο - κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει αμέσως στη συζήτηση της πρότασης μομφής ή θα την αναβάλει για μία ή δύο το πολύ ημέρες όπως έχει το δικαίωμα.

Βάσει του άρθρου 142 του κανονισμού της Βουλής για την κατάθεση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης ή μέλους της απαιτείται η υπογραφή τουλάχιστον 50 βουλευτών.

Τι προβλέπει το άρθρo 142 του Κανονισμού της Βουλής

1. H Boυλή μπoρεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

2. H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.

3. Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

4. Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.

5. H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων oμιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ. Kατά τα λoιπά η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.

6. Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

7. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΔ πρόταση μομφής
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ