×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΤΙΚΟΣ Ο ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Καραμούζης: Στόχος η μείωση των NPEs σε μονοψήφιο αριθμό ως το 2022

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών
13|06|2018 | 08:30
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών

Την ανάγκη μείωσης έως το 2022 των μη εξυπηρετούμενων «ανοιγμάτων» (NPEs) σε ποσοστό κάτω του 10% επί του συνόλου των δανείων, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Eνωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), Νικόλαος Καραμούζης.

Από το βήμα της επετειακής εκδήλωσης για τα 90 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕΤ ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι «απώτερος στόχος μας πρέπει να είναι, με σχέδιο και τόλμη, μέχρι το 2022 το αργότερο, να έχουμε μειώσει σε μονοψήφιο αριθμό τη σχέση NPEs προς το σύνολο των δανείων, ώστε να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Οπως είπε αυτό πρέπει να το πράξουμε σεβόμενοι ένα πλαίσιο αρχών:  

α. με δίκαιη μεταχείριση των συνεπών ακόμη και στη διάρκεια της κρίσης πελατών μας, επιχειρήσεις και νοικοκυριά,

β. προσφέροντας βιώσιμες λύσεις και ευκαιρίες αποπληρωμής σε όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους,

γ. αντιμετωπίζοντας αμείλικτα το φαινόμενο των στρατηγικών κακοπληρωτών που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, αλλά επιχειρούν να επιρρίψουν το κόστος, στους φορολογούμενους, τους καταθέτες, τους συνεπείς πελάτες, την κοινωνία.

Κάνοντας απολογισμό της έως τώρα πορείας τόνισε ότι «είναι θετικός για το 2017. Δικαιολογείται έτσι η συγκρατημένη αισιοδοξία μας, χωρίς να υποτιμούμε τις μεγάλες προκλήσεις και κινδύνους μπροστά μας

1. Η ισχνή έστω επάνοδος στην οργανική κερδοφορία του τραπεζικού συστήματος ήδη από το έτος 2016 συνεχίστηκε και το έτος 2017, μετά από δέκα χρόνια ζημιών, αλλά η κόπωση των καθαρών εσόδων προ προβλέψεων είναι εμφανής και ανησυχητική.

2. Οι καταθέσεις επανακάμπτουν με αργό αλλά σταθερό ρυθμό, αλλά απέχουμε από την πλήρη αποκατάσταση της κανονικότητας, ώστε να περιοριστεί το υφιστάμενο χρηματοδοτικό κενό στο τραπεζικό σύστημα ύψους € 50 δισ., περίπου,

3. η πρόσβαση στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου και οι διατραπεζικές συνθήκες δανεισμού βελτιώνονται, χωρίς όμως να έχει αποκατασταθεί πλήρως η απρόσκοπτη λειτουργία τους,

4. η απεξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό άντλησης ρευστότητας ELA συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς. Το υπόλοιπο προσεγγίζει σήμερα τα € 10δις, έναντι €86δις το καλοκαίρι του 2015.

5. Χάριν στις κοινές προσπάθειες μελών και ΕΕΤ σε συνεργασία με την Kυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς συντελέστηκαν σημαντικές αλλαγές στην τραπεζική νομοθεσία το 2017.

Εκτίμησε ότι «δικαιολογείται έτσι η εκτίμηση ότι διαθέτουμε ίσως ένα από το πιο σύγχρονα και πλήρη στην Ευρώπη νομικά και θεσμικά πλαίσια διαχείρισης NPEs, που διευκολύνει επίσης τη δημιουργία αποτελεσματικής δευτερογενούς αγοράς.

Υπενθύμισε πως το ύψος των NPEs, μειώθηκε σημαντικά στα € 92δισ. στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2018, έναντι ύψους € 107 δισ. τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ οι στόχοι για το 2017 επιτεύχθηκαν. Προχωράμε επίσης με αποφασιστικά βήματα για την επίτευξη του στόχου μείωσης του ύψους των NPEs στα € 64δις στο τέλος του 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΧΟΛΙΑ