«Βραχνάς» για την γυναικεία επιχειρηματικότητα, οι σύζυγοι και οι φίλοι - iefimerida.gr

«Βραχνάς» για την γυναικεία επιχειρηματικότητα, οι σύζυγοι και οι φίλοι

γυναίκες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δραστήριες εμφανίζονται οι γυναίκες στην Ελλάδα, με το 42% εξ αυτών να θέλουν να δημιουργήσουν την δική τους επιχείρηση, όμως δεν προχωρούν σε αυτό το μεγάλο βήμα, επειδή δεν τους υποστηρίζει το οικογενειακό και το φιλικό τους περιβάλλον.

Σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδας (ΣΕΓΕ), οι σύζυγοι, είτε επειδή το εισόδημά τους έχει μειωθεί σημαντικά είτε επειδή μένουν άνεργοι, φοβούνται ότι τίθεται σε κίνδυνο το δικό τους οικονομικό στάτους, από την είσοδο των γυναικών τους στον επιχειρηματικό στίβο και την επιτυχία τους.

Πέντε στις 10 γυναίκες (ποσοστό 45%) θεωρούν όνειρο ζωής ή λύση την δημιουργία δικής τους επιχείρησης, όμως τέσσερις στις δέκα (ποσοστό 40%) δεν τολμούν να κάνουν το βήμα λόγω του αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος. Το 15% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα απέφυγε να απαντήσει.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα δείχνει ότι από το 45% των γυναικών που επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, το 42% προβάλλει ως βασική αιτία την αποθάρρυνση από το οικογενειακό περιβάλλον, το 25% αναφέρει ως ανασταλτικό παράγοντα την έλλειψη κινήτρων, το 15% την απουσία υποδομών στήριξης της οικογένειας και το 18% απαντά ότι δεν εκπληρώνει την επιθυμία για έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας για άλλους λόγους.

Η πρωτογενής έρευνα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και απασχολησιμότητα και το πως επηρεάστηκαν από τις συνθήκες οικονομικής κρίσης πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 200 άνεργων γυναικών.

Σε συνθήκες κρίσης θα μπορούσε να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα πολύ πιο εύκολα απ' ότι σε πιο ευνοϊκές συνθήκες, όταν ο πιθανός εργαζόμενος έχει να επιλέξει πολλές δουλειές, δήλωσε η Γενική Γραμματέας του ΣΕΓΕ Λίνα Τσαλταμπάση.

Η έρευνα, όπως τόνισε η Γενική Γραμματέας του ΣΕΓΕ, δείχνει ότι οι γυναίκες έχουν επιθυμία να αναπτύξουν επιχειρηματική δράση, αλλά «υποσκάπτονται από τον ίδιο τους τον περίγυρο, είτε γιατί υπάρχουν κοινωνικά δεδομένα είτε γιατί το έτερο φύλο- πατέρας, σύζυγος- πολλές φορές δεν μπορεί να δει την προοπτική ότι η γυναίκα της οικογένειας θα κερδίζει περισσότερα χρήματα από εκείνον ή θα είναι εντελώς ανεξάρτητη». Το μοντέλο αυτό, δυστυχώς δεν έχει καταρριφθεί απόλυτα, στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο στις βαλκανικές χώρες, υπογράμμισε.

Η έρευνα παρουσιάστηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδας (ΣΕΓΕ) σε συνεργασία με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συγκρότηση δικτύου υποστήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, της εκπαίδευσης και της ενδυνάμωσης των γυναικών στα Βαλκάνια - «Balkan Women Coalition For Professional Qualification and Training in the field of Business and Economic Science».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ