Γλώσσα του σώματος: Ποιος είχε το πάνω χέρι στη συνάντηση Τραμπ-Κιμ [βίντεο] - iefimerida.gr

Γλώσσα του σώματος: Ποιος είχε το πάνω χέρι στη συνάντηση Τραμπ-Κιμ [βίντεο]

Η ιστορική χειραψία Τραμπ- Κιμ Γιονγκ Ουν. Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ιστορική χειραψία του Αμερικανού Προέδρου και του Κιμ Γιονγκ Ουν αποκαλύπτουν πως και οι δύο θέλουν να έχουν το πάνω χέρι, αποκάλυψε ειδικός στη γλώσσα του σώματος.

Στην επίσημη συνάντησή τους τη Δευτέρα, οι δύο ηγέτες περπάτησαν πάνω στο κόκκινο χαλί από τις αντίθετες κατευθύνσεις για να χαιρετίσουν ο ένας τον άλλον σε μια πολύ αναμενόμενη χειραψία.

Μιλώντας στην Daily Mail, μια ειδικός στη γλώσσα του σώματος αποκάλυψε πως η σφιχτή χειραψία των δύο ανδρών, έδειχνε πως και οι δύο ένιωθαν δυνατοί και σίγουροι.

Η Πάτι Γουντ, που έχει μελετήσει τη γλώσσα του σώματος εδώ και δεκαετίες, αποκάλυψε πως οι άνθρωποι από τη Δύση και την Ασία, με διαφορετικά πολιτιστικά έθιμα, θα αναλύσουν διαφορετικά τη συνάντηση, λέγοντας πως ο καθένας θα θωρήσει το δικό του ηγέτη «νικητή», σύμφωνα με την πρώτη αλληλεπίδραση.

Γλώσσα του σώματος: Ποιος είχε το πάνω χέρι στη συνάντηση Τραμπ-Κιμ [βίντεο]  | iefimerida.gr 0

Σύμφωνα με την Γουντ, η ταχύτητα με την οποία οι δύο άνδρες περπάτησαν στο κόκκινο χαλί έδειξε «ισότιμη εξουσία».

«Και οι δύο εμφανίστηκαν από την κάθε πλευρά του κόκκινου χαλιού την ίδια στιγμή και περάτησαν ο ένας προς το μέρος του άλλου με την ίδια ταχύτητα, δείχνοντας την ισότητα εξουσίας» είπε. Στη συνέχεια, ο Τραμπ έκανε τη χαρακτηριστική του κίνηση, προτάσσοντας το χέρι του για την χειραψία.

Γλώσσα του σώματος: Ποιος είχε το πάνω χέρι στη συνάντηση Τραμπ-Κιμ [βίντεο]  | iefimerida.gr 1

«Εμφανίστηκε δυνατός, άπλωσε το χέρι του και το τέντωσε για να φανεί πιο μεγάλος από αυτό που είναι» είπε η Γουντ. «Στις επιχειρηματικε συναντήσεις, συνήθως το λιγότερο ισχυρό άτομο είναι αυτό που ξεκινά τη χειραψία. Το βρίσκω περίεργο που το χρησιμοποιεί για να δείξει μια δεσπόζουσα θέση».

Κι ενώ απλώνει το ένα χέρι για τη χειραψία, ο Τραμπ απλώνει το αριστερό του χέρι για να πιάσει τον ώμο του Κιμ. Η Γουντ μάλιστα, την αποκαλεί «ισχυρή χειραψία στον ώμο» και είναι μια κίνηση που έχει δει πολλές φορές στις αναλύσεις των ντιμπέιτ υποψήφιων προέδρων.

Γλώσσα του σώματος: Ποιος είχε το πάνω χέρι στη συνάντηση Τραμπ-Κιμ [βίντεο]  | iefimerida.gr 2

«Σε ένα προεδρικό ντιμπέιτ, αυτός που αγγίζει τον ώμο με το αριστερό χέρι στη χειραψία είναι συνήθως ο νικητής της συζήτησης πριν ακόμη ξεκινήσει» λέει η Γουντ. «Ο εγκέφαλός μας λέει ήδη πως ο Τραμπ έχει κερδίσει».

Ωστόσο, προσθέτει ότι οι διαφορετικοί πολιτισμοί αντιλαμβάνονται το άγγιγμα διαφορετικά. «Οι άνθρωποι στις ΗΠΑ θα έλεγαν ότι κέρδισε ο Τραμπ. Οι άνθρωποι σε άλλους πολιτισμούς θα έλεγαν ότι ήταν απονήρευτος και πως έδειξε έλλειψη γνώσης άλλων χωρών, δείχνοντας ουσιαστικά έλλειψη σεβασμού».

Γλώσσα του σώματος: Ποιος είχε το πάνω χέρι στη συνάντηση Τραμπ-Κιμ [βίντεο]  | iefimerida.gr 3

Σημείωσε δε, πως στην αρχική συνάντηση, ο Κιμ μόλις και μετά βίας αντέδρασε στο άγγιγμα του Τραμπ και παρέμεινε σταθερός και δυνατός. «Η συγκράτηση είναι ένα σημάδι εξουσίας σε πολλούς ασιατικούς πολιτισμούς» λέει. «Οι διπλωμάτες διδάσκονται να μην αγγίζουν με αυτό τον τρόπο στις Ασιατικές χώρες».

Γλώσσα του σώματος: Ποιος είχε το πάνω χέρι στη συνάντηση Τραμπ-Κιμ [βίντεο]  | iefimerida.gr 4

Από την άλλη, η χειραψία ήταν πολύ σφιχτή. Κατά τη διάρκεια της χειραψίας, τα χέρια των δύο αντρών κινήθηκαν ελαφρώς πάνω και κάτω. «Αυτό δείχνει ότι και οι δύο προσπάθησαν να μην κάνουν ο ένας στον άλλον να κουνήσει το χέρι του». Η Γουντ λέει ότι ο Τραμπ συνήθως θέλει να ηγείται της χειραψίας, αλλά δεν μπόρεσε να το κάνει σε αυτή την περίπτωση. Δεν ήταν επίσης σαφές, ποιος από τους δύο χαλάρωσε πρώτος το χέρι του, κάτι που σημαίνει ότι οι δύο άνδρες ήταν ίσοι. Ο Τραμπ συνήθως περιμένει μέχρι να αφήσει το χέρι του ο άλλος. Ο πρώτος που θα αφήσει το χέρι του κατά τη διάρκεια της χειραψίας «χάνει» τον ανταγωνισμό του ποιος έχει την εξουσία και τον έλεγχο, σύμφωνα με την Γουντ.

Τέλος, ο Τραμπ μιλούσε κατά την αρχική τους συνάντηση, παρά το γεγονός ότι και οι δύο χρησιμοποιούσαν μεταφραστές. Πάντως ο Κιμ φάνηκε να καταλαβαίνει. Ωστόσο, η Γουντ προσθέτει πως ο πιο ισχυρός άνθρωπος δεν είναι συνήθως ο ομιλητής. «Θα παρατηρήσουν και θα έχουν περισσότερη δύναμη αν παραμείνουν σιωπηλοί» είπε. «Ο περιορισμός στη γλώσσα του σώματος σημαίνει ότι είναι ανώτερος».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ