Τι θα προσφέρει ο Τραμπ στον Κιμ -Ανευ προηγουμένου εγγυήσεις για την ασφάλεια - iefimerida.gr

Τι θα προσφέρει ο Τραμπ στον Κιμ -Ανευ προηγουμένου εγγυήσεις για την ασφάλεια

Φωτογραφία: AP/ Ahn Young-joon
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οταν ο Ντόναλντ Τραμπ θα συναντήσει τον Κιμ Γιονγκ-ουν, σε λίγες ώρες στη Σιγκαπούρη, ο Αμερικανός πρόεδρος θα προσφέρει στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας άνευ προηγουμένου εγγυήσεις ασφαλείας.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Αν και δεν θέλησε να μιλήσει συγκεκριμένα για τις εγγυήσεις αυτές, ξεκαθάρισε ότι θα πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα από μια συμφωνία του 2005, όταν η Ουάσινγκτον είχε υποσχεθεί να μην επιτεθεί στη Βόρεια Κορέα με πυρηνικά ή συμβατικά όπλα.

Η ιστορική συνάντηση των δύο ηγετών θα ξεκινήσει στις 9 π.μ. τοπική ώρα (4 τα ξημερώματα της Τρίτης στην Ελλάδα), με κατ’ ιδίαν συνάντηση, με διερμηνείς, χωρίς συμβούλους ή συνεργάτες. Μόνο όταν ολοκληρωθεί αυτή η μεταξύ τους συζήτηση θα πλαισιωθούν από τις ομάδες τους.

«Εχουμε προετοιμαστεί να παράσχουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις ασφαλείας προκειμένου να ασχοληθούν οι Βορειοκορεάτες με την αποπυρηνικοποίηση», είπε ο Πομπέο σε δημοσιογράφους. «Εχουμε προετοιμαστεί να κάνουμε ενέργειες που θα τους παρέχουν επαρκή βεβαιότητα ότι μπορούν να νιώσουν άνετα ότι η αποπυρηνικοποίηση δεν είναι κάτι που θα τελειώσει άσχημα για εκείνους», συμπλήρωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον έχει προετοιμαστεί να παράσχει εγγυήσεις ασφάλειας που είναι πιο «διαφορετικές και μοναδικές από ό,τι ήταν πρόθυμες οι ΗΠΑ να παράσχουν στο παρελθόν. Νομίζουμε ότι αυτό είναι τόσο αναγκαίο, όσο και κατάλληλο».

Ο Πομπέο δήλωσε αισιόδοξος ότι η Σύνοδος θα είναι επιτυχής. Διευκρίνισε όμως ότι όταν μιλά για επιτυχία εννοεί μια συμφωνία πως θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. «Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι αυτή η Σύνοδος θα θέσει τις προϋποθέσεις για μελλοντικές συζητήσεις», δήλωσε.
Πάντως, ο Αμερικανός επισήμανε ότι η πλήρης, επιβεβαιωμένη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου είναι το μόνο αποτέλεσμα που θα αποδεχθούν οι ΗΠΑ από τις συζητήσεις με τη Β. Κορέα.

«Οι κυρώσεις σε βάρος της Β. Κορέας θα παραμείνουν μέχρι να εξαλείψει πλήρως και επιβεβαιωμένα τα προγράμματα για όπλα μαζικής καταστροφής. Αν η διπλωματία δεν προχωρήσει στον σωστό δρόμο- και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει να το κάνει αυτό- αυτά τα μέτρα θα αυξηθούν», προειδοποίησε.

Συμπλήρωσε όμως ότι ο Τραμπ αναγνωρίζει την επιθυμία του Κιμ για ασφάλεια και είναι προετοιμασμένος να τον διαβεβαιώσει ότι μια Β. Κορέα χωρίς όπλα μαζικής καταστροφής θα είναι μια ασφαλής χώρα. «Επίσης ο πρόεδρος εμφανίστηκε ανοιχτός στην επέκταση της πρόσβασης σε ξένες επενδύσεις και άλλες οικονομικές ευκαιρίες για την Πιονγιάνγκ, αν κάνει τα σωστά βήματα», πρόσθεσε ο Πομπέο.

Τέλος, όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα προσφερθούν να μειώσουν τα αμερικανικά στρατεύματα στη Νότια Κορέα, αρνήθηκε να απαντήσει.

Πληροφορίες: Guardian, Telegraph

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ