Το «κίνημα της πατάτας» έσπρωξε στην αγορά 17.000 τόνους προϊόντος - iefimerida.gr

Το «κίνημα της πατάτας» έσπρωξε στην αγορά 17.000 τόνους προϊόντος

Πάνω από 17.000 τόνοι πατάτες Νευροκοπίου έχουν διατεθεί χωρίς μεσάζοντες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Περισσότεροι από 17.000 τόνοι πατάτας από το λεκανοπέδιο Νευροκοπίου υπολογίζεται ότι πωλήθηκαν από τη στιγμή που ξεκίνησε το «κίνημα της πατάτας», ένα μήνα πριν, μέχρι σήμερα.

Οι πατάτες αυτές πωλήθηκαν είτε απευθείας σε καταναλωτές, είτε σε εμπόρους, ενώ οι παραγωγοί της περιοχής δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις πωλήσεις σε χαμηλές τιμές και στη νέα σεζόν, η οποία ξεκινάει την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι αδιάθετες ποσότητες έχουν πλέον περιοριστεί στα 3.000.000-4.000.000 κιλά περίπου, ενώ με δεδομένο ότι καθημερινά πωλούνται συνολικά πάνω από 500 τόνοι πατάτας και τα σαββατοκύριακα ακόμη περισσότεροι, «σε πέντε-δέκα μέρες από σήμερα δεν θα έχει μείνει ούτε φλούδα», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η Σοφία Καλυβίδου, πατατοπαραγωγός από το Νευροκόπι.

Κατά την ίδια, η ετήσια παραγωγή του λεκανοπεδίου Νευροκοπίου ανέρχεται σε 100.000.000 κιλά πατάτες, κάτι που σημαίνει ότι οι ποσότητες που πωλήθηκαν μέσω του κινήματος, είναι μεν εντυπωσιακές για το διάστημα των 20-30 ημερών εντός του οποίου πραγματοποιήθηκαν, αλλά παραμένουν συγκριτικά μικρές.

Οι υπόλοιπες ποσότητες διατέθηκαν, πριν την έναρξη του κινήματος, στους εμπόρους, σε τιμή 0,11-0,12 λεπτών/κιλό, όταν μόνο η παραγωγή τους στοιχίζει στον αγρότη γύρω στα 0,20 -0,22 λεπτά, χωρίς να συνυπολογίζεται το κόστος της συσκευασίας και της μεταφοράς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ