Τι αποκαλύπτει η γλώσσα του σώματος στη viral φωτογραφία των G7 όπου η Μέρκελ «μαλώνει» τον Τραμπ

Αν μια φωτογραφία ισούται με χίλιες λέξεις, τότε αυτή που έκανε το γύρο του κόσμου με τους ηγέτες της G7 να έχουν στήσει απέναντί τους τον Τραμπ μιλά όσο δέκα εγκυκλοπαίδειες...

Η στάση των ηγετών, από τα δάκτυλα της Άνγκελα Μέρκελ και τα ανασηκωμένα φρύδια του Εμανουέλ Μακρόν μέχρι τα σταυρωμένα χέρια του Ντόναλντ Τραμπ, αποκαλύπτει όχι μόνον πως βλέπει αυτός τον κόσμο, αλλά και πως ο κόσμος βλέπει την Αμερική, λέει η ειδικός στη γλώσσα του σώματος Πάτι Σμιθ. Κι επισημαίνει ότι αν και ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ είναι καθιστός στη φωτογραφία, παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής των υπολοίπων.

«Συνήθως όταν κάθεσαι έχεις λιγότερη εξουσία. Αλλά από τη στιγμή που αυτός ορίζει το οπτικό πεδίο στην εν λόγω φωτογραφία, η στάση του είναι που επηρεάζει όλους τους υπολοίπους. Κάθεται σαν βασιλιάς, που έχει την εξουσία κι όλοι οφείλουν να στέκονται όρθιοι μπροστά του... Κρύβει τα αισθήματά του για τις αντιδράσεις των άλλων ηγετών αναφορικά με τη γνώμη ή τη δήλωσή του», λέει η Σμιθ στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Και παρατηρώντας τη στάση των ποδιών του, επισημαίνει ότι ο Τραμπ κάθεται με τα πόδια ανοικτά ως «κυρίαρχο αρσενικό»: «Το κάνει αυτό, αλλά σπάνια παρουσία άλλων ηγετών. Το έχει ξανακάνει, όμως στο παρελθόν. Η έκφραση στο πρόσωπό του δείχνει ότι το διασκεδάζει ελαφρά. Κι αν αναλογιστεί κανείς τη σοβαρότητα της κατάστασης είναι ενδιαφέρον ότι δείχνει να το διασκεδάζει.»

Εκείνη, πάντως, που δεν φαίνεται να το διασκεδάζει διόλου είναι η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία γέρνει προς το μέρος του Τραμπ με μια δραματική στάση.

«Αν παρατηρήσεις τα χέρια της, είναι τεντωμένα, άρα όχι μόνον είναι επιθετική, αλλά δείχνει ότι δεν πρόκειται να μετακινηθεί απ’ αυτό που πιστεύει. Τα δάκτυλά της είναι κάπως χαλαρά, γιατί αν ήταν τεταμένα, θα φοβόμουν λίγο, γιατί αυτό θα αποτελούσε ένδειξη ότι θέλει να γίνει πιο επιθετική», σημειώνει η ειδικός.

Από την έκφραση του προσώπου της η Μέρκελ δείχνει ταυτόχρονα «απίστευτα κουρασμένη και ελαφρώς άναυδη. Δείχνει επίσης κάπως θλιμμένη».

Πολλά προδίδουν κι οι εκφράσεις των συνεργατών του Τραμπ. Με το συγκεκριμένο βλέμμα, το κεφάλι προς τα κάτω και τους κυρτούς ώμους ο σύμβουλός του σε οικονομικά θέματα, Λάρι Κούντλοου είναι σαν να λέει : «δεν μου αρέσει αυτό που βλέπω», ενώ ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, κρατά μπροστά του κάποια έγγραφα σαν να θέλει να πει κάτι και ταυτόχρονα να προστατευτεί.

Ενδιαφέρουσα είναι και η στάση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε: «Βρίσκεται ανάμεσα στη Μέρκελ και τον Τραμπ και επίσης σταυρώνει τα χέρια. Όχι ακριβώς, όπως ο Τραμπ, αλλά νιώθει επίσης την ανάγκη να προστατευτεί», διαπιστώνει η Σμιθ.

«Κι ο Εμμανουέλ Μακρόν, έχει αυτό το ανασηκωμένο φρύδι – πράγμα που με εκπλήσσει κάπως. Αλλά αν δείτε τα στάση των χεριών του, με τα δάκτυλά του ασπρισμένα από την ένταση να στηρίζονται γερά στο τραπέζι -δείχνει πόσο ευθυγραμμισμένη είναι η στάση του με εκείνη της Μέρκελ»...

Το συμπέρασμα; Όλοι δείχνουν πως νιώθουν και μόνον ο Τραμπ φαίνεται να το διασκεδάζει. «Και το γεγονός ότι δείχνει να το διασκεδάζει την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος κάνει το ακριβώς αντίθετο, είναι το highlight της φωτογραφίας», καταλήγει η ειδικός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ