Εφιάλτης για τον Ερντογάν η συνασπισμένη αντιπολίτευση – 50%-50% να πάει σε β' γύρο - iefimerida.gr

Εφιάλτης για τον Ερντογάν η συνασπισμένη αντιπολίτευση – 50%-50% να πάει σε β' γύρο

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί ο Ταγίπ Ερντογάν να παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός στην Τουρκία, αλλά δεν αποκλείεται να του γυρίσει μπούμερανγκ η απόφαση να πάει σε εκλογές, που μετατράπηκαν στο μεταξύ σε δημοψήφισμα για την παραμονή του στην εξουσία.

«Βλέπω μια τεράστια επιθυμία για αλλαγή. Ο Ερντογάν θα μετανιώσει πολύ», είπε πρόσφατα στους NY Times ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο σημαντικότερος εκ των προεδρικών υποψηφίων της αντιπολίτευσης, τέσσερα κόμματα της οποίας συγκρότησαν μια σπάνια συμμαχία για να αποτρέψουν την επανεκλογή του 64χρονου Τούρκου προέδρου.

Δημοσκόποι και πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν ότι η κούρσα θα κριθεί στο νήμα κι ίσως τελικά οδηγηθεί στον β’ γύρο, κάτι που θέλει να αποφύγει πάση θυσία ο Ερντογάν. Δίνουν μάλιστα πιθανότητες 50% να μην βγει νικητής στις 24 Ιουνίου και να αναμετρηθούν οι δύο πρώτοι υποψήφιοι, με την αντιπολίτευση να οργανώνει μια γιγαντιαία επιχείρηση ανεξάρτητης καταμέτρησης των ψήφων, ώστε να εμποδίσει οποιαδήποτε προσπάθεια καλπονοθείας.

O προεδρικός υποψήφιος του κεμαλικού CHP, Μουχαρέμ Ιντζέ (Φωτογραφία: ΑΡ)

Αν δεν διαλυθεί, μέχρι τις εκλογές, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης τότε ο καθηγητής Φυσικής και πέντε φορές βουλευτής του κεμαλικού CHP, Ιντζέ, μπορεί να ματαιώσει τα όνειρα επανεκλογής του Ερντογάν, αφού τα κόμματα που τον απαρτίζουν έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν όποιον βρεθεί απέναντι στον «σουλτάνο» στον δεύτερο γύρο.

Στο μεταξύ ο Ερντογάν συνεχίζει την προεκλογική του καμπάνια κομπάζοντας για τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησής του και κατηγορώντας τους πάντες, από την τρομοκρατία και το δίκτυο του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν μέχρι τη Δύση, για τον καλπάζοντα πληθωρισμό, την πτωτική πορεία της τουρκικής λίρας και την υψηλή ανεργία. Αν και πολλοί θεωρούν ότι ο Ερντογάν είναι ο μόνος «πειστικός» προεδρικός υποψήφιος, ο Ιντζέ υπόσχεται στο εκλογικό σώμα «ηρεμία, ευτυχία και ειρήνη» κι αντιμετωπίζει με αστεία και ελαφρότητα τις υβριστικές επιθέσεις του βασικού του αντιπάλου.

Ο κουρδικός παράγοντας

Τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης έτειναν χείρα συνεργασίας στο φιλοκουρδικό HDP, ο ηγέτης του οποίου, Σελαχατίν Ντεμιρτάς παραμένει από το 2016 φυλακισμένος στην Αδριανούπολη κατηγορούμενος μεταξύ άλλων για «τρομοκρατία» και «προσβολή» του Προέδρου της χώρας.

Ο ηγέτης του φιλοκουρδικού HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς (Φωτογραφία: ΑΡ)

Μάλιστα ο Ιντζέ επισκέφθηκε τον Ντεμιρτάς στο κελί του διακινδυνεύοντας να κατηγορηθεί από τους αντιπάλους του για συμπαιγνία με «τρομοκράτες», αλλά επιχειρώντας την ίδια ώρα άνοιγμα στην κουρδική ψήφο, που αγγίζει σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις ένα ποσοστό γύρω στο 10% και θα μπορούσε να γείρει την πλάστιγγα κατά του Ερντογάν. Προοπτική που τρομάζει τόσο πολύ τον Τούρκο πρόεδρο, ώστε σε χθεσινή του συγκέντρωσή του στο Κοτζάελι κάλεσε τα δικαστήρια να δικάσουν «το ταχύτερο δυνατό» τον Ντεμιρτάς. «Αυτός ο άνδρας είναι τώρα προφυλακισμένος, έτσι δεν είναι; Μάλιστα, είναι φυλακισμένος. Για να πούμε την αλήθεια, πρέπει η δικαιοσύνη να εκδώσει την απόφασή της το ταχύτερο δυνατό», είπε ο Ερντογάν.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον Τούρκο πρόεδρο ένα ποσοστό γύρω στο 45% και στον Ιντζέ γύρω στο 20%, αλλά αν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης και σε συνδυασμό με τις ψήφους των Κούρδων ο κεμαλικός υποψήφιος έρχεται στήθος με στήθος με τον Ερντογάν. Το 45,9% που έδινε στον τελευταίο σφυγμομέτρηση της Metropoll τον περασμένο μήνα δεν του αρκεί για να επικρατήσει από τον Α΄γύρο. Βέβαια, το κυβερνών AKP επικαλείται άλλες δημοσκοπήσεις που προβλέπουν νίκη από τις 24 Ιουνίου με ποσοστό 51-55%, αλλά ακόμη και στην κυβέρνηση παραδέχονται ότι η συμμαχία του Ερντογάν με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί και το εθνικιστικό του MHP ίσως να μην αρκέσουν για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Ο αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής Yeni Akit, Αλί Καραχασάνογλου κι ένας σύμβουλος του Ερντογάν άφησαν μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο να προκηρύξει νέες εκλογές ο Τούρκος πρόεδρος αν επανεκλεγεί, αλλά δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία στη βουλή. «Θα θυσιάσει εαυτόν σ’ ένα τέτοιο σενάριο, όπου αυτός έχει το τύμπανο, αλλά η μπαγκέτα είναι στα χέρια της αντιπολίτευσης;», αναρωτήθηκε ο Τούρκος αρθρογράφος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ