Ιταλία: Κλείνει τα λιμάνια -Δεν θα δεχθεί το πλοίο «Aquarius» με 629 μετανάστες - iefimerida.gr

Ιταλία: Κλείνει τα λιμάνια -Δεν θα δεχθεί το πλοίο «Aquarius» με 629 μετανάστες

Φωτογραφία: AΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με απόφαση του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, τα ιταλικά λιμάνια δεν πρόκειται να επιτρέψουν την είσοδο στο πλοίο Aquarius, το οποίο μεταφέρει 629 μετανάστες και πρόσφυγες.

Ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών Σαλβίνι, με επιστολή του, ζήτησε από τις αρχές της Μάλτας να επιτρέψουν στο πλοίο να αγκυροβολήσει στη Βαλέτα, τα λιμάνια της οποίας, σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση, είναι, στη φάση αυτή, τα πλησιέστερα και ασφαλέστερα.

Είναι η πρώτη φορά που η Ιταλία λαμβάνει την απόφαση να κλείσει τα λιμάνια της. Μια απόφαση που η νέα κυβέρνηση Κόντε δικαιολογεί, ουσιαστικά, με το ότι η Μάλτα αρνείται, σχεδόν συστηματικά, να δεχθεί πλοία στα οποία επιβαίνουν μετανάστες και πρόσφυγες.

Το πλοίο Aquarius, το οποίο ανήκει στη μη κυβερνητική οργάνωση Sos Mediterranèe, μεταφέρει «απελπισμένους της θάλασσας» που ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τη Λιβύη και διασώθηκαν σε σειρά επιχειρήσεων, την περασμένη νύχτα. Στους επιβάτες του, συμπεριλαμβάνονται 123 ανήλικα και 7 γυναίκες που κυοφορούν.

Άγρια κόντρα Μάλτας-Ιταλίας για το πλοίο με τους 629 μετανάστες

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ζήτησε από τον Μαλτέζο ομόλογό του Ζοζέφ Μουσκάτ -κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους- να προσφερθεί από την Μάλτα ανθρωπιστική βοήθεια στους επιβάτες του πλοίου Aquarius, όμως η κυβέρνηση της Μάλτας αρνήθηκε να υποδεχθεί το πλοίο που μεταφέρει 629 μετανάστες.

«Η Μάλτα ενεργεί συμμορφούμενη πλήρως προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Μάλτας. «Η Μάλτα δεν θα υποδεχθεί το εν λόγω πλοίο στα λιμάνια της», ξεκαθάρισε η Βαλέτα στην ανακοίνωσή της.

Η μαλτέζικη κυβέρνηση, ανέφεραν οι υπουργοί της ιταλικής κυβέρνησης σε ανακοίνωση, «δεν μπορεί να συνεχίσει να κοιτάει αλλού όταν πρόκειται για τον σεβασμό συγκεκριμένων διεθνών συμβάσεων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής» και «για αυτό απαιτούμε από την κυβέρνηση της Βαλέτας να υποδεχθεί το Aquarius προκειμένου να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες στους μετανάστες που επιβαίνουν σε αυτό».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ιταλία πρόσφυγες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ