Πούτιν-Σι Τζινπίνγκ ενισχύουν τη σινορωσική συνεργασία, καθώς εντείνονται οι αμερικανικές πιέσεις - iefimerida.gr

Πούτιν-Σι Τζινπίνγκ ενισχύουν τη σινορωσική συνεργασία, καθώς εντείνονται οι αμερικανικές πιέσεις

Οι πρόεδροι Ρωσίας και Κίνας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μόλις ένα μήνα από την έναρξη της τέταρτης προεδρικής του θητείας ο Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, υπογραμμίζοντας τη σινορωσική προσέγγιση καθώς εντείνονται οι αμερικανικές πιέσεις στις δύο χώρες.

«Η συνεργασία με την Κίνα είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της Ρωσίας κι έχει φθάσει σε άνευ προηγουμένου επίπεδο», είπε ο Πούτιν στον Σι Τζινπίνγκ με τον Κινέζο πρόεδρο να συμφωνεί ότι οι δύο χώρες ανέκαθεν «θεωρούσαν προτεραιότητα την ανάπτυξη των διμερών τους σχέσεων» κι ότι «υποστήριξαν αποφασιστικά τα συμφέροντα η μία της άλλης».

Ρωσία και Κίνα απάντησαν στην αμερικανική εθνική στρατηγική ασφάλειας, που τις περιγράφει ως κορυφαίες αντιπάλους των ΗΠΑ, δεσμευόμενες να εμβαθύνουν περαιτέρω την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική τους συνεργασία και να ενισχύσουν τον ευρασιατικό Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης.

Τη σινορωσική προσέγγιση -παραμονές της ιστορικής συνάντησης του Τραμπ με τον Βορειοκορέατη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και στον απόηχο του σάλου που προκάλεσε η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αποχωρήσει από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν- ενισχύει κι η στενή προσωπική σχέση του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Σι, τον ισχυρότερο ηγέτη της Κίνας από την εποχή του Μάο Τσε Τουνγκ.

Πούτιν-Σι Τζινπίνγκ ενισχύουν τη σινορωσική συνεργασία, καθώς εντείνονται οι αμερικανικές πιέσεις  | iefimerida.gr 0

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον πέρυσι συναντήθηκαν 25 φορές. Υπογραμμίζοντας μάλιστα αυτή τη σχέση ο Πούτιν αποκάλυψε σε κινεζικό κρατικό δίκτυο παραμονή της επίσκεψής του στην Κίνα, ότι ο Σι είναι ο μοναδικός ηγέτης που προσκάλεσε ποτέ στα γενέθλιά του. «Θα είμαι ειλικρινής κι ελπίζω να μη μου θυμώσει: ήπιαμε μαζί από μια βότκα και φάγαμε μερικά λουκάνικα στο τέλος μιας εργάσιμης ημέρας», είπε ο Πούτιν πλέκοντας το εγκώμιο του Κινέζου προέδρου ως «άνετου εταίρου» και «καλού και αξιόπιστου φίλου».

Οι δύο πρόεδροι αντιμετωπίζουν με σιδηρά πυγμή τις προκλήσεις στην ηγεσία τους και φέτος εδραίωσαν τον έλεγχο της εξουσίας με τον Σι να κατοχυρώνει το όνομά του και την πολιτική του ιδεολογία στο καταστατικό του κόμματος και να επιβάλει συνταγματικές αλλαγές που του επιτρέπουν να παραμείνει επ’ αόριστον Πρόεδρος της χώρας και τον Πούτιν να εξασφαλίζει άλλη μια εξαετή θητεία.

Πούτιν-Σι Τζινπίνγκ ενισχύουν τη σινορωσική συνεργασία, καθώς εντείνονται οι αμερικανικές πιέσεις  | iefimerida.gr 1

«Φαίνεται ότι έχουν εξαιρετική σχέση», σχολιάζει ο Ρώσος διεθνολόγος Φιοντόρ Λουκιάνοφ. «Έχουν παρόμοιες βλέψεις και μοιράζονται ένα κοινό όραμα».

Η χειροτέρευση των σχέσεων με τη Δύση μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και τη στήριξη των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία έσπρωξε ακόμη περισσότερο τον Πούτιν στην αγκαλιά του Σι. Η Μόσχα στρέφει ολοένα και περισσότερο το βλέμμα της στο Πεκίνο για επενδύσεις και ενίσχυση των εμπορικών δεσμών μετά το μπαράζ δυτικών κυρώσεων, που έβαλαν στο σταυρόνημα τον ενεργειακό της κλάδο, τις αμυντικές της βιομηχανίες και την πρόσβασή της στις διεθνείς χρηματαγορές.

Την ίδια ώρα οι ελπίδες του Κρεμλίνου για βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ διαψεύστηκαν, ενώ οι εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον κλιμακώθηκαν με φόντο τον εμπορικό πόλεμο που εξαπέλυσε ο Τραμπ και τη σκληρή αμερικανική κριτική για τις εδαφικές βλέψεις της Κίνας στη στρατηγικής σημασίας Νότια Σινική Θάλασσα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ