Υποψήφιος γερουσιαστής προβλέπει δεύτερη θητεία του Τραμπ - iefimerida.gr

Υποψήφιος γερουσιαστής προβλέπει δεύτερη θητεία του Τραμπ

Ντόναλντ Τραμπ/ Φωτογραφία AP images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Μιτ Ρόμνεϊ υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για μία έδρα στην Γερουσία, προέβλεψε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα εκλεγεί για δεύτερη προεδρική θητεία στις εκλογές του 2020.

Ο Ρόμνεϊ μίλησε χθες το βράδυ στους πιο σημαντικούς δωρητές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην περιοχή Ντιρ Βάλεϊ της πολιτείας Γιούτα, ενώ ο ίδιος, είχε έρθει σε σύγκρουση με τον Τραμπ στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016. Ο Ρόμνεϊ υποστήριζε τότε ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα έπρεπε να εκλέξει κάποιον άλλον, ως προεδρικό του υποψήφιο.

Σύμφωνα με τον Ρόμνεϊ, η πολιτική προοπτική του Τραμπ θα ενισχυθεί μέσω δύο παραγόντων. Από την βελτίωση της οικονομίας, αλλά και την πιθανότητα οι Δημοκρατικοί να επιλέξουν για προεδρικό τους υποψήφιο στις επόμενες εκλογές, κάποιον που δεν θα προέρχεται από τον πολιτικό πυρήνα του κόμματος.

«Νομίζω ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα επιλεγεί εύκολα από το κόμμα μου και πιστεύω ότι θα εκλεγεί και πάλι με ομοφωνία», είπε ο Ρόμνεϊ.

«Πιστεύω ότι όχι μόνο της ισχυρής οικονομίας κι επειδή οι πολίτες θα δουν σταδιακά μία αύξηση των μισθών τους, αλλά νομίζω ότι είναι αληθινό να πιστεύω ότι οι Δημοκρατικοί φίλοι μας, είναι πιθανό να επιλέξουν κάποιον που είναι πραγματικά έξω από την κυρίαρχη αμερικανική (πολιτική) σκέψη κι αυτό, θα διευκολύνει έναν πρόεδρο που ασκεί την προεδρία με μία οικονομία που αναπτύσσεται», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Από τότε που ενεργοποίησε την υποψηφιότητα του για την έδρα της Γερουσίας στην Γιούτα στις αρχές του 2018, ο Ρόμνεϊ έχει σχολιάσει θετικά, μερικές από τις κινήσεις που έκανε ο Τραμπ στην αρχή της προεδρίας του, ενώ ταυτόχρονα δηλώνει ότι διαφωνεί με το πομπώδης ύφος του Αμερικανού προέδρου.

Στην διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξης του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News, ο Ρόμνεϊ που έχει διατελέσει πρώην κυβερνήτης στην Μασαχουσέτη, αλλά και υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ, το 2012, είπε ότι «δεν θα παρουσίαζε τον Τραμπ, ως ένα πρότυπο άσκησης της προεδρίας στα εγγόνια του επί τη βάσει του προσωπικού στυλ που έχει ο Αμερικανός πρόεδρος. Σε μερικές περιπτώσεις, οι τοποθετήσεις του δεν ακολουθούν την αλήθεια και δε νομίζω ότι αρμόζουν ουσιαστικά», είχε δηλώσει ο Ρόμνεϊ.

Μετά τις προεδρικές εκλογές του 2016, η σχέση μεταξύ του Τραμπ και του Ρόμνεϊ αναθερμάνθηκε, με τον Αμερικανό πρόεδρο να τον έχει εξετάσει το ενδεχόμενο να του αναθέσει το αμερικανικό ΥΠΕΞ, πριν από την επιλογή του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη σημεία τριβής στις σχέσεις τους.

Στις αρχές του χρόνου, ο πρόεδρος Τραμπ προσπάθησε ανεπιτυχώς να πείσει το Γερουσιαστή της Γιούτα, Όριν Χατς να είναι και πάλι υποψήφιος και να εμποδίσει την υποψηφιότητα του Ρόμνεϊ. Αλλά μετά την ανακοίνωση του Χατς ότι δεν θα είναι υποψήφιος, ο πρόεδρος υποστήριξε τον Ρόμνεϊ για την διεκδίκηση της έδρας.

Οι χθεσινές δηλώσεις του Ρόμνεϊ έγιναν στην διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στην ετήσια εκδήλωση που πραγματοποιεί (E2 Summit), προσελκύοντας υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, αλλά και δωρητές.

Η φετινή εκδήλωση αναμένεται ότι θα προσελκύσει μια σειρά από λαμπερά ονόματα. Μεταξύ αυτών, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο επενδυτής Στέφεν Σουάρζμαν, αλλά κι ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, που ήταν υποψήφιος για την αντιπροεδρία, στην προεδρική υποψηφιότητα του Ρόμνεϊ.

Παράλληλα, ο κωμικός ηθοποιός Σεθ Ρόγκεν αναμένεται να μιλήσει για την υγεία του εγκεφάλου.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ντόναλντ Τραμπ Ρεπουμπλικανός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ