Ο Τραμπ έτοιμος να καλέσει τον Κιμ στον Λευκό Οίκο - «Αν όλα πάνε καλά στη συνάντηση στη Σιγκαπούρη» - iefimerida.gr

Ο Τραμπ έτοιμος να καλέσει τον Κιμ στον Λευκό Οίκο - «Αν όλα πάνε καλά στη συνάντηση στη Σιγκαπούρη»

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι σίγουρα θα προσκαλέσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν στις Ηνωμένες Πολιτείες αν πάνε καλά οι διαπραγματεύσεις στη συνάντηση κορυφής στη Σιγκαπούρη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δευκρίνισε ότι θα προτιμούσε να υποδεχθεί τον Βορειοκορεάτη ηγέτη στον Λευκό Οίκο κι όχι στο θέρετρό του, το Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα. «Ίσως να αρχίσουμε με τον Λευκό Οίκο», είπε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, δηλώνοντας παράλληλα «παντελώς έτοιμος να αποχωρήσει», αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, κάτι «που έχει κάνει κι άλλη μια φορά στο παρελθόν», όπως υπογράμμισε.

Ο Τραμπ εξέφρασε την άποψη ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι έτοιμος να κάνει κάτι που θα είναι υπέροχο για τη χώρα του, την οικογένειά του και τον ίδιο και τόνισε ότι «εξομάλυνση των σχέσεων είναι κάτι που ελπίζω να γίνει», όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Κορέα.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην πιθανότητα να υπογραφεί στη Σιγκαπούρη μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου της Κορέας: «Θα μπορούσαμε να υπογράψουμε μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου», είπε προσθέτοντας ότι ο τερματισμός του πολέμου θα ήταν η αρχή, το «εύκολο μέρος» κι ότι αυτό που θα γίνει στη συνέχεια είναι που έχει σημασία.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της στην περιοχή (Ιαπωνία, Νότια Κορέα) θέλουν να εγκαταλείψει η Πιονγιάνγκ το πυρηνικό της πρόγραμμα και να εξαλείψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, αλλά ο Τραμπ παραδέχθηκε ότι «θα πάρει περισσότερο» από μια συνάντηση για την επίτευξη αυτού του στόχου. Μιλώντας αργότερα στον Λευκό Οίκο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο είπε ότι ο Κιμ του έδωσε προσωπικά να καταλάβει ότι είναι πρόθυμος για την αποπυρηνικοποίηση, αν και δεν είναι σαφές αν οι απόψεις της Πιονγιάνγκ και της Ουάσιγκτον επί του συγκεκριμένου θέματος συμπίπτουν.

Αναφερόμενος στην επιστολή που του έστειλε την περασμένη εβδομάδα ο Κιμ την χαρακτήρισε «πολύ θερμή και φιλική», προσθέτοντας ότι «εκτίμησε» αυτή τη χειρονομία.

Στη συνάντηση που θα έχει με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη ο Τραμπ σκοπεύει να θέσει και το ζήτημα των απαχθέντων πολιτών για το οποίο του μίλησε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας με τον οποίο, όπως είπε, «θα συνεχίσει να βρίσκεται σε στενή επικοινωνία».

Δεν θα παίξει... μπάλα στη συνάντηση ο Ντένις Ρόντμαν

Παράλληλα διέψευσε τις φήμες ότι έχει προσκληθεί στη συνάντηση κορυφής κι ο πρώην σταρ του NBA, Nτένις Ρόντμαν, που έχει επισκεφθεί αρκετές φορές τη Βόρεια Κορέα και είναι φίλος με τον Κιμ. «Μου αρέσει. Είναι καλός τύπος. Όχι, δεν έχει προσκληθεί», είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Χόγκαν Γκίντλεϊ, εκπροσώπου της αμερικανικής κυβέρνησης στο τηλεοπτικό κανάλι Fox News: «Δεν καταλαβαίνω ποιο ρόλο θα μπορούσε να παίξει σε αυτήν την υπόθεση ο καλύτερος ριμπάουντερ στην ιστορία του μπάσκετ. Είναι φανταστικός στο παρκέ αλλά οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να διεξαχθούν από αυτούς που ξέρουν πώς να τις χειριστούν. Ο πρόεδρος Τραμπ είναι ο καλύτερος, επομένως αναμένουμε μια φανταστική συζήτηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, χωρίς τον Ντένις Ρόντμαν».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ