Ανησυχία στο Μαξίμου: Η Αγκυρα κλιμακώνει την προκλητικότητά της - iefimerida.gr

Ανησυχία στο Μαξίμου: Η Αγκυρα κλιμακώνει την προκλητικότητά της

Γιατί ο Ερντογάν κλιμακώνει τις απειλές του στην Ελλάδα / Presidential Press Service via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εξαιρετικά ανήσυχη είναι η κυβέρνηση μετά τις νέες εξελίξεις στο μέτωπο των σχέσεων της χώρας με την Τουρκία.

Και αυτό παρά τις σχεδόν υποτονικές επίσημες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από τη νέα κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας, με την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι παγώνει την συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα ως αντίποινα για τη μη έκδοση των 8 στρατιωτικών, αλλά και την έξοδο του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο «για να αντιμετωπισθεί η ελληνική επιθετικότητα».

Παρά την αρχική εκτίμηση στο Μέγαρο Μαξίμου ότι η αυξανόμενη και κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα του τελευταίου καιρού οφείλεται σε προεκλογικές στοχεύσεις του κ. Ερντογάν, που θα εκτονωθεί όταν τελειώσουν οι εκλογές, αρχίζει να διαμορφώνεται η άποψη ότι ακόμη και αν ο Τούρκος πρόεδρος θριαμβεύσει (κάτι όχι και τόσο βέβαιο) στις εκλογές, αισθάνεται «στριμωγμένος» και θα συνεχίσει την ίδια επιθετική πολιτική.

Η διεθνής απομόνωσή του, η ραγδαία επιδεινούμενη κατάσταση της οικονομίας, η σαφώς αρνητική διάθεση τω «αγορών» και οι εκκρεμότητες που έχει στα διάφορα μέτωπα που έχει ανοίξει (ΕΕ, Συρία, Ισραήλ, ΗΠΑ-παρά τα βήματα εξομάλυνσης που γίνονται), εκτιμάται ότι αποτελούν αστάθμητους παράγοντες για τον τρόπο αντίδρασης ενός απρόβλεπτου ηγέτη,όπως ο Ερντογάν...

Λίγες ώρες μετά την περιφρονητική δήλωση του Ερντογάν ότι «η Ελλάδα, είναι μια τελειωμένη χώρα» και την απόφαση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου να θέσει σε κατάσταση συναγερμού τον στόλο στο Αιγαίο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Νταβούτ Τσαβούσογλου απαντώντας σ’ ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε (επανερχόμενος με έμμεσο τρόπο στην υπόσχεση Τσίπρα για έκδοση των «8») ότι «η κυβέρνηση στην Ελλάδα θέλει πραγματικά να λύσει αυτό το θέμα. Αλλά, την ίδια στιγμή, διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα δέχεται πολλές πιέσεις από τη Δύση. Πόσο μάλλον οι Έλληνες δικαστές. Ισχυρίζονται ότι οι Έλληνες δικαστές είναι ανεξάρτητοι. Αλλά εμείς γνωρίζουμε ότι τους ασκούνται πιέσεις από τη Δύση. Γι’ αυτό, παγώνουμε την συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα...».

Η απάντηση της ελληνικής πλευράς στην κίνηση αυτή, ήρθε από «διπλωματικούς κύκλους» (το υπουργείο Εξωτερικών, δηλαδή...) οι οποίοι χαρακτήρισαν ως «ατυχή» τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Αυτό που προαναγγέλλει ο κ. Τσαβούσογλου το έχει ήδη πράξει από το 2017» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές σημειώνοντας πάντως ότι «σε κάθε περίπτωση η λειτουργία του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να παραβιάζουν ορισμένοι το διεθνές δίκαιο».

Ταυτόχρονα, με δική του ανακοίνωση, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωνε ότι «η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας δεν επηρεάζεται από τη δήλωση Τσαβούσογλου και υπάρχει κεφάλαιο στην κοινή δήλωση που καλύπτει το θέμα των επανεισδοχών. Το πρωτόκολλο επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας αποτελεί διεθνή σύμβαση και πρέπει επομένως η Τουρκία να ακολουθήσει την ορθή, προβλεπόμενη διπλωματική οδό για οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτή».

Τι λένε οι αριθμοί

Η πραγματικότητα είναι ότι η Τουρκία, έχει μειώσει δραματικά τον αριθμό των επανεισδεχόμενων προσφύγων από την Ελλάδα. Το 2016, χρονιά του τουρκικού πραξικοπήματος και της υπόσχεσης-κατά τον Ερντογάν- υου κ. Τσίπρα για έκδοση των «8», πραγματοποιήθηκαν 1183 επανεισδοχές από την Ελλάδα. Το 2017, μόλις... 21, και τους φετινούς 6 πρώτους μήνες μόνο 5! Βεβαίως, σημαντικό μέρος ευθύνης γι’ αυτές τις «επιδόσεις» φέρει και η Ελλάδα, η οποία δεν έχει κατορθώσει (παρά τις δεσμεύσεις της) να επιταχύνει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες παροχή ή όχι ασύλου και χαρακτηρισμού των παρανόμως εισελθόντων ως «παράνομοι μετανάστη», προϋπόθεση για να γίνει η επανεισδοχή τους στην Τουρκία.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης

Τόσο η ΝΔ όσο και το «Κίνημα Αλλαγής», καταδίκασαν με ταυτόσημο σκεπτικό την νέα πρόκληση της Τουρκίας.
«Η Τουρκία ακυρώνει μονομερώς μια διμερή συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεων, επικαλούμενη την απόφαση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης μιας ευρωπαϊκής δημοκρατικής χώρας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ, τονίζοντας πως «η στάση της αυτή είναι απαράδεκτη και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται. Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες σε διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, προκειμένου η Τουρκία να τεθεί προ των ευθυνών της».

Τις δηλώσεις Τσαβούσογλου καταδίκασε και το «Κίνημα Αλλαγής», υπογραμμίζοντας στην ανακοίνωσή του ότι«είναι εντελώς απαράδεκτες και στερούνται λογικής. Πρόκειται για ανεπίτρεπτο εκβιασμό» σχολιάζουν στο ΚΙΝ.ΑΛ και διευκρινίζουν: «Είναι εντελώς διαφορετικό θέμα και δεν μπορεί να συνδέεται. η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης με μια συμφωνία που αναφέρεται σε ένα θέμα που αφορά συνολικά την Ε.Ε, η οποία οφείλει να παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά».

Για τον Καμμένο

Πάντως, κύκλοι της αντιπολίτευσης (κυρίως της αξιωματικής) δεν παρέλειψαν να ασκήσουν κριτική και για την «πάσα» που έδωσε ο Πάνος Καμμένος στην Τουρκία, την συγκεκριμένη κρίσιμη περίοδο, και επέτεινε την προκλητικότητα της Άγκυρας, με τις ατυχέστατες δηλώσεις του από τα Ψαρά, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια «ιστορική στιγμή, κατά την οποία θα... μεγαλώσει, με την επέκταση των χωρικών της υδάτων!», μπλέκοντας την εκμετάλλευση της ελληνικής ΑΟΖ με...επέκταση του θαλάσσιου εθνικού της χώρου!

Κατά τους ίδιους κύκλους, αυτή την «πρόφαση» εκμεταλλεύθηκαν τυπικά οι Τούρκοι για να μιλήσουν για «ελληνική επιθετικότητα στο Αιγαίο», με αποτέλεσμα να σημάνουν συναγερμό του στόλου της στην περιοχή, που εκ των πραγμάτων ανεβάζει το θερμόμετρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ