Συνεχίζεται το σίριαλ με το ΔΝΤ- Ετοιμάζει δική του Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους - iefimerida.gr

Συνεχίζεται το σίριαλ με το ΔΝΤ- Ετοιμάζει δική του Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους

Φωτογραφία αρχείου: AP
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα ο εκπρόσωπός του, που παραδέχθηκε ότι ο χρόνος πλέον λιγοστεύει, παρατείνοντας έτσι το σίριαλ της παραμονής ή αποχώρησης του Ταμείου.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι ακόμα κι αν το Ταμείο δεν συμμετάσχει χρηματοδοτικά, θα συνεχίσει να εμπλέκεται με άλλους τρόπους, πυροδοτώντας εκ νέου τις φήμες για περιορισμό του ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου και τη δημοσίευση μιας Ανάλυσης Χρέους που θα απέχει από τις προβλέψεις των Ευρωπαίων.

«Ακόμα και στο σενάριο της μη χρηματοδότησης, θα συνεχίσουμε να εμπλεκόμαστε στη μεταμνημονιακή παρακολούθηση, με τις εκθέσεις του άρθρου 4, με την παροχή συμβουλών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τ. Ράις, υπενθυμίζοντας ότι αν και το Ταμείο δεν έχει εκταμιεύσει από το 2014, εμπλέκεται ακόμα ενεργά στο ελληνικό ζήτημα. Πλέον είναι πολύ πιθανόν να ξεκαθαρίσει το θέμα στο κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, όπου θα είναι παρούσα η ίδια η Κ. Λαγκάρντ για να παρουσιάσει την έκθεση του Ταμείου για την Ευρωζώνη.

Με φόντο την πρωινή συνεδρίαση του Washington Group, στην οποία συμμετείχαν εκ μέρους του Ταμείου ο Πόουλ Τόμσεν και ο νέος εκπρόσωπος στο Κουαρτέτο, Πέτερ Ντόλμαν, ο Τζέρι Ράις δεν έδωσε λεπτομέρειες για το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης ούτε εκείνης που προηγήθηκε σε επίπεδο υπουργών G7, παρά τις πληροφορίες από πηγές των Βρυξελλών, που αναφέρουν ότι η γερμανική πλευρά είναι αμετακίνητη από τις θέσεις της για περιορισμένες παρεμβάσεις στο ελληνικό Χρέος κι ότι η απόσταση μεταξύ ΔΝΤ- Γερμανίας, παραμένει μεγάλη.

Ως «κλειδί» χαρακτηρίζεται η Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους, με τον εκπρόσωπο του Ταμείου να αποφεύγει να επιβεβαιώσει ότι σχεδιάζεται μια κοινή Ανάλυση με τους Ευρωπαίους. Αντιθέτως, μάλλον προετοίμασε το έδαφος για μια ξεχωριστή Ανάλυση Βιωσιμότητας από το ΔΝΤ, στο πλαίσιο της Έκθεσης του Άρθρου 4, που όπως τόνισε θα στηρίζεται στις «καλλίτερες παραδοχές», για την οικονομία μιας χώρας όπως η Ελλάδα.

«Συνεχίζονται οι συζητήσεις για τις πολιτικές που θα μπορούσαν να υποστηριχθούν από το ΔΝΤ» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, τονίζοντας, όμως, ότι τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται. «Εμπλεκόμαστε ενεργά», συμπλήρωσε ο Τ. Ράις, με φόντο τις πληροφορίες που συγκλίνουν στο ότι το Ταμείο θα παραμείνει σε ρόλο τεχνικού συμβούλου κι ότι λόγω της αδιαλλαξίας του Βερολίνου, αναζητείται τρόπος για ένα «βελούδινο» διαζύγιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ