Απειλή για την εθνική ασφάλεια οι ηλιακές καταιγίδες - iefimerida.gr

Απειλή για την εθνική ασφάλεια οι ηλιακές καταιγίδες

Βρετανία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η έντονη δραστηριότητα του Ήλιου, η οποία θα κορυφωθεί σύμφωνα με τους επιστήμονες το διάστημα 2012-2013, οδήγησε τη βρετανική κυβέρνηση στην απόφαση να συμπεριλάβει τις γεωμαγνητικές καταιγίδες, καθώς και τις ηφαιστειακές εκρήξεις στην Ισλανδία, στη λίστα των απειλών για την εθνική της ασφάλεια.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη πλέον έκδοση του Εθνικού Καταλόγου Κινδύνων Πολιτικής Ασφάλειας, οι απειλές υψηλής προτεραιότητας είναι η πανδημική γρίπη, οι πλημμύρες των ακτών, οι τρομοκρατικές επιθέσεις και οι εκρήξεις ηφαιστείων, ενώ ο «σφοδρός διαστημικός καιρός» που σχετίζεται με τις ηλιακές εκρήξεις προστίθενται στη λίστα με τις λιγότερο σημαντικές απειλές, μαζί με τις κυβερνοεπιθέσεις και τα μεγάλα βιομηχανικά ατυχήματα.

Όπως αναφέρεται στο επίσημο έγγραφο, «ο σφοδρός διαστημικός καιρός αποτελεί απειλή για τις υποδομές επικοινωνιών, τα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης, τις ηλεκτρονικές συσκευές και τα δίκτυα ηλεκτροδότησης».

Οι ηλιακές καταιγίδες, δηλαδή εκρήξεις μαγνητικής ενέργειας και φορτισμένων σωματιδίων στην επιφάνεια του Ήλιου, τείνουν να αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση καθώς πλησιάζουμε στο λεγόμενο ηλιακό μέγιστο του 2012-2013, το αποκορύφωμα στον 11ετή κύκλο δραστηριότητας του Ήλιου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ