Τσουνάμι ενδοοικογενειακής βίας χτυπάει την Ιταλία - Επόμενη στάση Ελλάδα;

Η οικονομική κρίση γεννάει κάθε είδους βια, με πιο διαδεδομένη αυτή μεταξύ των συζύγων. Αυτό αποδεικνύουν τα στοιχεία στην Ιταλία, σε μια επιδημία που τα μίντια έχουν «μπραντάρει» ως Stiletto Murders.

28 γυναίκες έχουν ήδη δολοφονηθεί από την αρχή του χρόνου στην γειτονική χώρα. Δράστες είναι ακριβώς αυτοί που περιμένεις. Πρώην σύζυγοι, πρώην εραστές και, σε τρεις περιπτώσεις, οι ίδιοι οι γιοι τους.

Το ποσοστό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση έκπληξη. Αντίστοιχα το 2011 δολοφονήθηκαν 136 γυναίκες και την αμέσως προηγούμενη χρονιά, 127.

Πιο εντυπωσιακό είναι ένα άλλο στατιστικό στοιχειό, το γεγονός δηλαδή ότι 50% αυτών είχαν προλάβει να ζητήσουν (προφανώς μάταια) βοήθεια από την Αστυνομία τουλάχιστον μια φορά πριν.

Ο μόνος λόγος που το θέμα βρήκε θέση στα πρωτοσέλιδα την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, είναι κάποιες ακραίες περιπτώσεις.

Όπως η 30χρονη Melania Rea που μαχαιρώθηκε 35 φορές κοντά στο σπίτι της στο Teramo από τον κατά συρροήν μοίχο σύζυγό της, ο οποίος επίσης χειροδικούσε και πάνω στις δεκάδες ερωμένες του.

Όχι ότι τα πράγματα στην Ελλάδα είναι πολύ πιο ρόδινα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα στοιχεία από την τηλεφωνική γραμμή SOS -15900 που αφορά καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία. Στον ένα χρόνο λειτουργίας της έχει ήδη λάβει πάνω από 5.000 κλήσεις-θύματα βιάς.

Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να στηθεί μια ευρεία ψυχολογική έρευνα που να δείχνει με σαφήνεια πόσο επηρεάζει η οικονομική κρίση την ενδοοικογενειακή βία.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι πολλά από τα θύματά της δεν θα είναι ζωντανά για να επωφεληθούν από τα όποια μέτρα είναι εφικτό να παρθούν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ