Στη Μαρία Κίτσου απονεμήθηκε το θεατρικό βραβείο Μελίνα Μερκούρη - iefimerida.gr

Στη Μαρία Κίτσου απονεμήθηκε το θεατρικό βραβείο Μελίνα Μερκούρη

Στη Μαρία Κίτσου απονεμήθηκε το θεατρικό βραβείο Μελίνα Μερκούρη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ηθοποιός Μαρία Κίτσου απέσπασε το βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την ερμηνεία της στο ρόλο της «Έλεν» στο έργο «Ορφανά» του Ντένις Κέλι που ανέβηκε στο θέατρο του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Το βραβείο της, δηλαδή την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη και το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ που το συνοδεύουν παρέλαβε από τα χέρια της Εμμανουέλλας Παυλίδου. Συνυποψήφιές της ήταν η Αλεξάνδρα Αιδίνη, η Βίκυ Κυριακουλάκου, η Χριστίνα Μαξούρη και η Λένα Παπαληγούρα.

«Δεν το περίμενα καθόλου. Είναι απίστευτη η τιμή που μου γίνεται. Θέλω να πω ένα βαθύ ευχαριστώ στην κριτική επιτροπή που πίστεψε σε μένα και που μου εμπιστεύθηκε αυτό το βραβείο σαν παρακαταθήκη. Ελπίζω και εύχομαι να σας βγάλω ασπροπρόσωπους και να δικαιώσω τον σκοπό για τον οποίο έγινα ηθοποιός» είπε η νεαρή ηθοποιός φανερά συγκινημένη και χαρούμενη, και αφιέρωσε το βραβείο στον πατέρα της.

«Το βραβείο αυτό θα μου δώσει το κουράγιο και το θάρρος να συνεχίσω τη θεατρική μου πορεία και να πω τα όχι ή τα ναι που θα άρμοζαν σε όλα αυτά που πρέσβευε η Μελίνα Μερκούρη, της οποίας θαύμαζα και θαυμάζω πάντα τη μαχητικότητά της» ανέφερε η Μαρία Κίτσου.

Η βραδιά άρχισε λίγο μετά τις 8 το βράδυ, με τον Δημήτρη Λιγνάδη να έχει αναλάβει την ευθύνη αλλά και την παρουσίασή της, στην κατάμεστη αίθουσα του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, στην Πλάκα. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Χριστόφορος Αργυρόπουλος, χαιρέτισε τη βραδιά, ενώ η πρόεδρος της επιτροπής Μάγια Λυμπεροπούλου μίλησε για την «αλησμόνητη» Μελίνα.

«Αν ζούσε σήμερα η Μελίνα δεν θα ήταν σίγουρα από εκείνους που πιστεύουν ότι το κυριότερο και μόνο πρόβλημα του θεάτρου μας είναι το οικονομικό. Μολονότι είχε δώσει αβυσσαλέα μάχη ως υπουργός για να το βελτιώσει και να το ανακουφίσει. Το αρνητικό σήμερα, εκείνο για το οποίο η Μελίνα θα παρότρυνε τους νέους να δώσουν γενναία μάχη, καθένας μόνος του και όλοι μαζί, είναι η ορατή πλέον απειλή, ότι το θέατρο και η υποκριτική δεν θεωρούνται πια όχι τέχνη αλλά ούτε καν επάγγελμα ή επιτήδευμα. Εκείνο το οποίο- με το πάθος που χαρακτήριζε όλο της το «είναι»- θα τόνιζε στις νεότερες γενιές των ηθοποιών, είναι η ανάγκη επινόησης ενός σύγχρονου θεάτρου, με ενεργό ρόλο σε έναν κόσμο όπου όλα είναι πλαστά. Ένα σύγχρονο θέατρο όπου οι νεανικές ομάδες να δημιουργούν συνενοχές και όχι ανοχές» σημείωσε η ίδια, συμπληρώνοντας: «Να ενθυμίστε αλλά προς τα εμπρός».

Χρησιμοποιώντας τη φράση του Χάρολντ Μπλουμ, ευχήθηκε στις υποψήφιες του βραβείου να αφήσουν έντονα χνάρια στη διαδρομή που τους περιμένει.

Την επιτροπή συμπληρώνουν οι: Ρένη Πιττακή, Δηώ Καγγελάρη, Δημήτρης Λιγνάδης και η δημοσιογράφος Ματίνα Καλτάκη.

Μετά την απονομή ακολούθησε συζήτηση για το τι είναι και τι πρέπει να σημαίνει ένα βραβείο που φέρει το όνομα της Μελίνας Μερκούρη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ