Ξεκινά και στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εγκαιρης Προειδοποίησης Επιχειρήσεων

Με την κατάλληλη ενημέρωση και πρόβλεψη αρκετές από τις επιχειρήσεις που οδηγούνται σε κλείσιμο θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε διαφορετικούς δρόμους ή έστω θα μείωναν τις ζημιές.

Aυτό σημείωσαν ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος Γιώργος Καββαθάς και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στη σημερινή εκδήλωση της Περιφέρειας Αττικής: «Από την Κρίση στην Ανάπτυξη: Ευρωπαϊκό Δίκτυο Έγκαιρης Προειδοποίησης επιχειρήσεων και 2ης ευκαιρίας επιχειρηματιών» κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε το πρόγραμμα Early Warning Europe, για την εφαρμογή του οποίου στην Ελλάδα συνεργάζονται το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ.

Στην ειδική ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής, Ευρωπαίοι και Έλληνες ειδικοί παρουσίασαν τις δυνατότητες που δίνει το πρόγραμμα σε επιχειρηματίες και επαγγελματίες που διαπιστώνουν την εμφάνιση δυσκολιών στη λειτουργία της επιχείρησης τους και τις άμεσες ενέργειες που μπορούν να κάνουν προκειμένου να τις κρατήσουν βιώσιμες.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα της Έγκαιρης Προειδοποίησης είναι δωρεάν, θα ενταχθούν σε αυτό 875 επιχειρήσεις από όλη τη χώρα και διασφαλίζεται η πλήρης εχεμύθεια των στοιχείων για όσους λάβουν μέρος.

Στόχος του προγράμματος η υποστήριξη και διάσωση επιχειρήσεων, ο περιορισμός των «λουκέτων» στην αγορά και αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση των συνθηκών που μπορούν να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη.

Γιώργος Καββαθάς

Ο πρόεδρος στην Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος Γιώργος Καββαθάς σημείωσε ότι σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στοιχεία το 59% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κλείνουν στα πέντε πρώτα χρόνια λειτουργίας τους και χάνονται 1,7 εκατ. θέσεις εργασίας. Όμως, από το σύνολο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που κλείνουν, περίπου το 15% κηρύσσει πτώχευση και, από αυτές, μόνο το 4% - 6% αποτελεί δόλια πτωχεύση.

«Την αποτυχία μίας επιχείρησης πρέπει να τη δούμε ρεαλιστικά διότι τη δεύτερη φορά η επιχείρηση είχε καλύτερες προοπτικές και μέλλον και δεν πρέπει να αποθαρρύνεται η προσπάθεια» σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να αλλάξει η νοοτροπία καθώς το 80% των πολιτών της ΕΕ δηλώνει ότι ο φόβος για μια αποτυχία είναι ο βασικός ανασταλτικός παράγοντας για οποιαδήποτε προσπάθεια καΙ το 43% αυτών τελικά δεν προσπαθεί.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη σημασία της πρόληψης για να καταγράφονται λιγότερες πτωχεύσεις αν και όπως είπε, τα τελευταία χρόνια, οι πτωχεύσεις βαίνουν μειωμένες καθώς ήδη έχουν κλείσει μέσα στην κρίση 250.000 επιχειρήσεις.

Οι πιθανολογούμενοι λόγοι, όπως είπε, είναι πολλοί και ανέφερε ως κυριότερους τη μακροχρόνια και δυσλειτουργική δικαστική διαδικασία, την έλλειψη χρηματοδότησης, την έλλειψη ενημέρωσης και εκπαίδευσης και τον κοινωνικό στιγματισμό.

Γίαννης Χατζηθεοδοσίου

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σημείωσε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις οικονομικής βελτίωσης, όμως δεν είναι ακόμα αρκετές για να πούμε ότι αφήνουμε οριστικά πίσω μας την κρίση.

«Ρεαλιστικός στόχος των περισσοτέρων επιχειρήσεων, για να μην κρυβόμαστε, είναι να παραμείνουν ενεργές προσδοκώντας την αναστροφή του κλίματος και την επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Αρκετές από αυτές όμως δεν θα τα καταφέρουν, μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Το ζητούμενο λοιπόν για εμάς είναι να φροντίσουμε ώστε αυτός ο αριθμός να είναι όσο το δυνατόν μικρότερος και κυρίως να συμβάλουμε στη σωτηρία όσων βρίσκονται στην άκρη του γκρεμού ή κάποια βήματα πριν από αυτήν.

Γιατί δυστυχώς έχει αποδειχθεί περίτρανα όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, ότι σε πολλές περιπτώσεις οδηγηθήκαμε σε μοιραία για την επιχειρηματικότητα αποτελέσματα επειδή δεν υπήρξε σωστή και έγκαιρη πρόβλεψη κάποιων συναδέλφων για τα αδιέξοδα που ορθώνονταν μπροστά τους. Έτσι δεν ήταν δυνατόν να υπάρξουν και οι κατάλληλες αντιδράσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαφορετικούς δρόμους ή έστω θα μείωναν τις ζημιές» όπως είπε.

Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει το Πρόγραμμα Early Warning. Το ΕΕΑ αναλαμβάνει την υποχρέωση να προσφέρει δωρεάν υποστήριξη μέσω του προγράμματος σε περίπου 500 επιχειρήσεις. Τι περιλαμβάνει η υποστήριξη: Κατ΄αρχήν καταγραφή και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης της κάθε επιχείρησης. Στην συνέχεια, ανάλογα με το αποτέλεσμα της διάγνωσης, είτε απευθείας υποστήριξη από τον σύμβουλο, είτε παραπομπή σε δικηγόρο ή φοροτέχνη για υποστήριξη σε θέματα οφειλών, είτε παραπομπή στον κατάλληλο εθελοντή μέντορα για ένα χρονικό διάστημα έως και 5 μήνες. Σε αυτό το χρονικό πλαίσιο ο μέντορας θέτει ένα πλαίσιο δράσης και καθοδηγεί την επιχείρηση στην υλοποίηση του σχεδίου που επέλεξε.

«Το σημαντικό είναι να αξιοποιούμε τις εμπειρίες μας, να μην αφήνουμε να φτάσει μία κατάσταση σε οριακό σημείο για να λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και βέβαια να μη διστάζουμε να ζητάμε τη γνώμη των ειδικών. Η Έγκαιρη Προειδοποίηση δεν είναι απαραίτητη όταν φτάσει μία επιχείρηση στο τέλος. Είναι καθοριστική όμως όταν εμφανιστούν σημάδια δυσκολιών» σημείωσε ο πρόεδος.

Μήνυμα της Ρένας Δούρου

Σε μήνυμά της η περιφερειάρχης Ρενα Δούρου σημείωσε ότι οικοδομείται πλέγμα συνεργειών στο πλαίσιο μιας στρατηγικής για την Αττική, επωφελούς για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ