Ποιες διευθύνσεις και τμήματα υπουργείων καταργούνται - iefimerida.gr

Ποιες διευθύνσεις και τμήματα υπουργείων καταργούνται

Ποιες διευθυνσεις και τμήματα υπουργείων καταργούνται
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ριζικές αλλαγές με στόχο τον περιορισμό του κόστους στη δημόσια διοίκηση φέρνει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χτες το βράδυ στη Βουλή, καθώς καταργεί ολόκληρες διευθύνσεις και τμηματα υπουργείων.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου με τίτλο «Αναδιοργάνωση υπουργείων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου» προβλέπει την αναδιοργάνωση 11 υπουργείων, ενώ περιλαμβάνει τις Γενικές Γραμματείες Μέσων Ενημέρωσης και Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και τα μεγάλα νομικά πρόσωπα, τον ΟΑΕΔ, τον ΟΓΑ και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ).

Ειδικότερα, καταργούνται 6 Γενικές Γραμματείες και 8 Ειδικές Γραμματείες, 12 Γενικές Δ/νσεις, 326 Δ/νσεις, 1 υποδιεύθυνση, 52 αυτοτελή τμήματα, 1.369 τμήματα, 83 αυτοτελή γραφεία και 317 γραφεία.

Συνολικά, καταργούνται 1.894 οργανικές μονάδες ενώ από τη μείωση του αριθμού των επιδομάτων για θέσεις ευθύνης αναμένεται να εξοικονομηθούν περισσότερα από 6 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι οργανικές μονάδες των 11 υπουργείων αναδιοργανώνονται σχεδόν κατά 40%!

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια αναδιοργάνωση-μαμούθ καθώς αφορά τις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων αλλά και τις περιφερειακές τους υπηρεσίες, τις οποίες σε πολλές περιπτώσεις τις ενοποιεί.

Ποια υπουργεία μένουν εκτός

Εκτός της διαδικασίας ενοποίησης έμειναν μόνο τα τα υπουργεία Εξωτερικών, Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη, για τα οποία, ωστόσο, θα εξεταστεί η αναδιοργάνωσή τους σε επόμενη φάση. Εκτός αναδιοργάνωσης έμεινε και το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα αναδιοργανωθεί με νόμο που θα προωθήσει το υπουργείο αργότερα.

Και αξιολόγηση στο εξής

Το σχέδιο νόμου καθιερώνει και την υποχρέωση της επαναξιολόγησης των οργανισμών των υπουργείων, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ και των αποκεντρωμένων διοικήσεων κάθε πέντε χρόνια, ενώ επισημαίνεται ότι προκειμένου να αξιοποιηθούν τα στελέχη της Διοίκησης που κατείχαν θέσεις ευθύνης ως προϊστάμενοι οργανικών μονάδων που καταργούνται, προβλέπεται ένας αξιοκρατικός τρόπος επανατοποθέτησής τους ως προϊσταμένων στις οργανικές μονάδες που διατηρήθηκαν.

Που καταργούνται γραμματείες

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αναδιάρθρωσης αποτελούν η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης αλλά και υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας.

Η Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης (11 δ/νσεις, 30 τμήματα και 1 γραφείο) της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης (6 δ/νσεις και 21 τμήματα), η Διεύθυνση ΠΑΜ-ΠΣΕΑ (2 τμήματα) της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η Διεύθυνση Διοικητικής Τεχνικής Στήριξης (4 τμήματα) του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας καταργούνται και οι αρμοδιότητες αυτών περιέρχονται και ασκούνται στο εξής από τις οργανικές μονάδες της συνιστώμενης στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών, Διοικητικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (7 δ/νσεις και 34 τμήματα). Συνολικά, στη συγκεκριμένη περίπτωση, καταργούνται 2 γεν. δ/νσεις, 19 δ/νσεις, 57 τμήματα και 1 γραφείο και αντί αυτών δημιουργούνται 1 Γεν. Δ/νση, 7 δ/νσεις και 34 τμήματα.

Γενική Γραμματεία ΜΜΕ

Η αναδιάρθρωση των Γενικών Γραμματειών Ενημέρωσης & Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης συνεπάγεται την κατάργηση της μίας Γενικής Διεύθυνσης, ενώ οι Διευθύνσεις περιορίζονται από 10 σε 7, αντίστοιχα τα 33 τμήματα σε 22, ενώ το 1ο γραφείο καταργείται.

Υπουργείο Παιδείας

Στο υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων οι μειώσεις που επέρχονται με το παρόν σχέδιο νόμου στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου (μαζί με την ΓΓΔΒΜ και τη ΓΓΝΓ), συνεπάγονται τον περιορισμό των δομών του από 255 συνολικά μονάδες σε 147 (για παράδειγμα 2 ενιαίοι διοικητικοί τομείς από 4, 26 δ/νσεις από 51, 110 τμήματα από 182 κ.ά.).

Διαβάστε ολόκληρο το νομοσχέδιο εδώ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ