Η ομιλία του νέου Ιταλού πρωθυπουργού στη Βουλή, που ανησύχησε τις αγορές - iefimerida.gr

Η ομιλία του νέου Ιταλού πρωθυπουργού στη Βουλή, που ανησύχησε τις αγορές

Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε ποζάρει στο φακό γερουσιαστή (Φωτογραφία: ΑΜΠΕ/EPA/GIUSEPPE LAMI)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανησυχία στις διεθνείς αγορές προκάλεσε με την παρθενική του ομιλία στο ιταλικό κοινοβούλιο ο νέος πρωθυπουργός της χώρας δεσμευόμενος να προωθήσει δέσμη πολυδάπανων λαϊκιστικών μέτρων.

Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας, αφού προηγουμένως ο 53χρονος καθηγητής Νομικής υποσχέθηκε ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους φτωχούς, φοροαπαλλαγές και αύξηση των κονδυλίων για τους ανέργους και επανεπιβεβαίωσε αρκετές από τις βασικές δεσμεύσεις του κυβερνητικού μανιφέστο της ξενοφοβικής Λέγκας και του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων, όπως η απόρριψη της λιτότητας, η σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό και η αναθεώρηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Θέλουμε να μειώσουμε το δημόσιο χρέος, αλλά με ανάπτυξη κι όχι μέτρα λιτότητας», είπε στους γερουσιαστές.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό μίλησε για αποτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής, και «εγωιστική περιχαράκωση» άλλων χωρών τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι να γίνεται εφεξής σεβαστή «η δίκαιη κατανομή των ευθυνών και να δημιουργηθεί ένα αυτόματο σύστημα υποχρεωτικής κατανομής των αιτούντων άσυλο.»

«Δεν είμαστε ρατσιστές», υποστήριξε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εξακρίβωση του δικαιώματος ασύλου. «Θα υπερασπιστούμε τους μετανάστες που βρίσκονται νόμιμα στην χώρα μας, αλλά για να επιτευχθεί πραγματική ένταξη πρέπει να καταπολεμηθεί η εκμετάλλευση από μέρους των δουλεμπόρων και να αναμορφωθεί, με διαφάνεια, το σύστημα υποδοχής των μεταναστών».

Ο Κόντε χρησιμοποίησε την ομιλία του, που διήρκεσε μία ώρα και 11 λεπτά, για να πει και καλές κουβέντες για το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη, βάζοντας, ωστόσο, αστερίσκους: «Τα συμφέροντα της Ιταλίας συμπίπτουν με εκείνα της Ένωσης», είπε. «Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Αλλά η οικονομική και νομισματική ένωση πρέπει να εξισορροπήσει πιο αποτελεσματικά, τις αρχές ευθύνης και αλληλεγγύης».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός απέφυγε, πάντως, να μιλήσει για το ευρώ, ένα ακανθώδες ζήτημα για την κυβέρνηση, που οδήγησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απορρίψει την πρώτη προσπάθεια σχηματισμού συγκυβέρνησης λαϊκιστών, καθώς είχε προταθεί για υπουργός Οικονομικών ο σφοδρός επικριτής του κοινού νομίσματος, Πάολο Σαβόνα.

Περήφανος λαϊκιστής

Δήλωσε, ωστόσο, περήφανος που ηγείται μιας λαϊκιστικής κυβέρνησης. Ο Κόντε είπε ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι «έχουν κατηγορηθεί ότι είναι λαϊκιστές και αντισυστημικοί. Λοιπόν, αν είναι λαϊκισμός να αφουγκράζεται η κυβερνώσα τάξη τις ανάγκες του λαού, αν το να είσαι αντισυστημικός σημαίνει να βάζεις ως στόχος την εισαγωγή ενός νέου συστήματος, τότε και οι δύο πολιτικές δυνάμεις αξίζουν αυτές τις κατηγορίες», καυχήθηκε.

Το απόγευμα η κυβέρνηση της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων αναμένεται να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής (όπου διαθέτει ευρεία πλειοψηφία) μολονότι το Δημοκρατικό Κόμμα και η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που είχε συμμαχήσει με το κόμμα του Σαλβίνι στην προεκλογική καμπάνια, έχουν πει ότι θα την καταψηφίσουν.

Στην ατζέντα του Ιταλού πρωθυπουργού τις πρώτες εβδομάδες στο νέο του πόστο περιλαμβάνεται η σύνοδος των επτά πλουσιότερων χωρών του πλανήτη (G7) αυτή την εβδομάδα στον Καναδά και μια κρίσιμη σύνοδος κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ