«Φρένο» Τσακαλώτου για συντάξεις, αλλά υπουργοί ανακοίνωσαν επιδόματα [εικόνες]

Η επιβάρυνση στον ΕΝΦΙΑ που θα υποστούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και το «μαχαίρι» στις συντάξεις, αποτέλεσαν τα δύο βασικά θέματα που απασχόλησαν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξερχόμενος από την αίθουσα της Γερουσίας και ερωτηθείς αν συζητάει με τους θεσμούς την άρση του μέτρου, απάντησε κατηγορηματικά:

«Ήμουν περιεκτικός και συνοπτικός. Εγώ τους είπα αυτό: Δεν είναι της ώρας αυτά να τα συζητήσουμε»!

Στο επίκεντρο ο ΕΝΦΙΑ

Σε ο,τι αφορά στο θέμα του ΕΝΦΙΑ ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι στο 67% των ιδιοκτητών ακινήτων το ποσό επιβάρυνσης ΕΝΦΙΑ θα μείνει ίδιο. Αντιθέτως, το 15% των ιδιοκτητών θα υποστεί αύξηση. Σε αυτό περιλαμβάνται τουριστικές περιοχές και κοσμοπολίτικα νησιά αλλά και... λαϊκές γειτονιές. Η επιβάρυνση θα αγγίξει τα 20€ το χρόνο. Μείωση, θα δει το 18% των ιδιοκτητών ακινήτων.

Ουδέν νεότερο για το χρέος

Τέλος, σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις για το χρέος, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως θα ήταν θετική έκβαση μια επιμήκυνση 10 χρόνια. Αυτό είναι που προτείνουν οι υπόλοιποι θεσμοί, είπε, πλην της Γερμανίας.

Χουλιαράκης: Ερχονται φοροελαφρύνσεις και παροχές

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ενημερώνοντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσε να διευκρινίσει τις προαναγγελίες του Αλέξης Τσίπρα για παροχές.

Οπως είπε, το υπερπλεόνασμα του 2019 θα πάει 100% σε φοροελαφρύνσεις για το έτος 2020.

Το 2020 το 75% του υπερπλεονάσματος θα διοχετευτεί σε φορολογικές ελαφρύνσεις και το 25% σε παροχές, ενώ από το 2021 και μετά η κατανομή ελαφρύνσεων και παροχών θα είναι 50-50%.

Επίσης, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νάσος Ηλιόπουλος, ανέφερε ότι κατά τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου δεν θα υπάρχει δέσμευση για τον κατώτατο μισθό, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αυξήσεων.

Εξάλλου, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ανακοίνωσε στους βουλευτές ότι στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται μία νέα ρύθμιση, η καθιέρωση του στεγαστικού επιδόματος.

Το εν λόγω επίδομα, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά 1.350.000 άτομα και το κόστος του ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ, συνολικά. Η κ. Φωτίου είπε το επίδομα θα δοθεί σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 24.000 ευρώ και θα κυμαίνεται από 70 ευρώ για ένα άτομο μέχρι και 210 ευρώ για οικογένεια.

Επίσης, η κ. Φωτίου είπε ότι στο πολυνομοσχέδιο θα προβλέπεται η εγγραφή στον ΟΑΕΔ, όλων των δικαιούχων του επιδόματος αλληλεγγύης.

Δυσφορία Φίλη, ήθελε παρών και τον Τσίπρα

Ο Νίκος Φίλης με το «καλημέρα» εξέφρασε την δυσφορία του για το γεγονός ότι συνεκλήθη Επιτροπή Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (ΕΚΕΠΕ) και όχι Κοινοβουλευτική Ομάδα. Με απλά λόγια, ο πρώην υπουργός ζητούσε να είναι παρών και ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ