fbpx Μίχαλος στο BBC: Στη διάρκεια της κρίσης πτώχευσαν 250.000 ελληνικές επιχειρήσεις | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Μίχαλος στο BBC: Στη διάρκεια της κρίσης πτώχευσαν 250.000 ελληνικές επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ
05|06|2018 | 13:52
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ

Την αναγκαιότητα, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, να μην επανέλθουμε σε λανθασμένες πολιτικές πρακτικές, επισήμανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του EBEA, Κωνσταντίνος Μίχαλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του BBC.

Ο κ. Μίχαλος ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της βαθιάς κρίσης που πέρασε η Ελλάδα πτώχευσαν 250.000 επιχειρήσεις και τόνισε ότι άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας με μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών και καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

«Παρόλο που στα στοιχεία, η οικονομία φαίνεται να είναι σε ανοδική φάση, οι πολίτες ακόμα υποφέρουν, οπότε αυτή η χαλάρωση των capital controls ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Η ασφυξία που νιώσαμε το καλοκαίρι του 2015 με καθολικά capital controls και ειδικές άδειες που χρειάζονταν για τη διεξαγωγή του εμπορίου από την Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να εισάγει κανείς πρώτες ύλες και άλλα προϊόντα, βρίσκεται πολύ μακριά πια.

Οπότε, η νέα σημαντική χαλάρωση των capital controls, σίγουρα βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι οδεύουμε προς οικονομική σταθερότητα» σημείωσε ο κ. Μίχαλος.

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, υποστήριξε ότι επιβάλλεται επιτάχυνση των διαδικασιών «και να σταματήσουμε τις όποιες καθυστερήσεις υπάρχουν για μικροκομματικούς σκοπούς. Πρέπει να μειωθεί άμεσα η φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές. Δεν ζητάμε από καμία κυβέρνηση να κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που υπέγραψε. Αλλά πρέπει να κινηθούμε με μεγαλύτερες ταχύτητες».

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

-Τα στατιστικά στοιχεία στην Ελλάδα βελτιώνονται. Είναι η ζωή των πολιτών ευκολότερη; Περνάει αυτό στη ζωή των πολιτών;

Η ασφυξία που νιώσαμε το καλοκαίρι του 2015 με την εφαρμογή αυστηρών capital controls βρίσκεται πλέον πολύ μακριά.

-Ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας παραιτήθηκε μετά από την επιβολή capital controls στη χώρα του και χιλιάδες κόσμου κατέβηκε στους δρόμους. Η Ελλάδα επανέρχεται. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι το πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο που τα στοιχεία είναι ανοδικά και το ΑΕΠ έφτασε στο 2,3%. Τα capital controls έχουν γίνει πιο ελαστικά. Επίσης, οι περιορισμοί μετρητών στα τιμολόγια των επιχειρήσεων και στις εξαγωγές έχουν ελαφρυνθεί. Άρα, πώς είναι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή;

Παρόλο που στα στοιχεία, η οικονομία φαίνεται να είναι σε ανοδική φάση, οι πολίτες ακόμα υποφέρουν, οπότε αυτή η χαλάρωση των capital controls ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Η ασφυξία που νιώσαμε το καλοκαίρι του 2015 με καθολικά capital controls και ειδικές άδειες που χρειάζονταν για τη διεξαγωγή του εμπορίου από την Τράπεζα της Ελλάδος ώστε να εισάγει κανείς πρώτες ύλες και άλλα προϊόντα, βρίσκεται πολύ μακριά πια. Οπότε, η νέα σημαντική χαλάρωση των capital controls, σίγουρα βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι οδεύουμε προς οικονομική σταθερότητα.

-Προφανώς, οι όροι των μνημονίων που εφαρμόστηκαν ήταν πολύ αυστηροί. Και λέτε τώρα ότι η χώρα αναμένει να χαλαρώσουν αυτοί οι όροι. Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα αλλάξει πολιτική; Θα υπαναχωρήσει σε κάποιες από τις υποσχέσεις της;

Είναι φανερό ότι όταν βγούμε οριστικά από τα Μνημόνια, δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω σε παλιές πρακτικές. Χρειαζόμαστε ριζικές μεταρρυθμίσεις, που σε έναν βαθμό, έχουν ήδη γίνει. Πρωτίστως, πρέπει να μειώσουμε τη φορολογία των επιχειρήσεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

-Λέτε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει ήδη, αλλά πόσο δραστικές πιστεύετε ότι ήταν ώστε να εξασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και τη δυνατότητα δανεισμού από τις αγορές;

Το Μνημόνιο έθεσε τις βασικές παραμέτρους. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προχωρήσουμε με ταχύτερα βήματα. Για παράδειγμα στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Να το ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατόν και να σταματήσουμε τις όποιες καθυστερήσεις υπάρχουν για μικροκομματικούς σκοπούς. Πρέπει να μειωθεί άμεσα η φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές. Δε ζητάμε από καμία κυβέρνηση να κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που υπέγραψε. Αλλά πρέπει να κινηθούμε με μεγαλύτερες ταχύτητες.

-Ως εκπρόσωπος των Επιμελητηρίων, τι εισηγήσεις έχετε από τις επιχειρήσεις – μέλη σας για τις μεταρρυθμίσεις που θέλουν να δουν άμεσα;

Κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ βαθιάς κρίσης που πέρασε η Ελλάδα χάσαμε πάνω από 250.000 επιχειρήσεις. Μικρές, μεσαίες και μεγαλύτερες. Όσες έχουν παραμείνει, αυτές που έχουν υποφέρει τα τελευταία 8,5 χρόνια από την υπερφορολόγηση και τις μεγάλες περικοπές, είναι αυτές που προσδοκούν τώρα που βγαίνουμε από το τούνελ να δουν μια πιο ανταγωνιστική φορολογική πολιτική, ένα πιο ανταγωνιστικό και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα και βεβαίως, πάνω απ’ όλα, λιγότερη γραφειοκρατία.

Η γραφειοκρατία υπήρξε ως πρόβλημα για την ελληνική οικονομία και γενικότερα την ελληνική κοινωνία τα τελευταία 30-40 χρόνια. Όπως είπα και νωρίτερα, έχουν γίνει βήματα αλλά πρέπει να απαλλαγούμε από όλα τα υπόλοιπα εμπόδια που παραμένουν, ώστε να γίνουμε πάλι μια ανταγωνιστική ευρωπαϊκή οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΧΟΛΙΑ